Ειδησεογραφικό site

Πολιτικό άσυλο από τη Βρετανία για τον πρώην πρόεδρο των Μαλδιβών

23

Την υπεράσπιση του Μοχάμεντ Νασίντ, ο οποίος βρέθηκε στην φυλακή  με την κατηγορία της τρομοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, έχει αναλάβει δωρεάν η Αμάλ Κλούνεϊ

Η Βρετανία χορήγησε πολιτικό άσυλο στον Μοχάμεντ Νασίντ, πρώην πρόεδρο των Μαλδίβων και τον «καλύτερο φίλο» του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, όπως τον αποκαλούν πολλά βρετανικά ΜΜΕ.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Λονδίνου αναμένεται να προκαλέσει την έντονη δυσφορία της κυβέρνησης του Μαλέ.

Ο Νασίντ , ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της χώρας έως το 2012, έχασε την εξουσία από δικτάτορες και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκισης. Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό του μία ομάδα δικηγόρων, ανάμεσά τους και η Βρετανή Αμάλ Κλούνεϊ, αναλαμβάνοντας την υπόθεση.

Το καθεστώς των Μαλδίβων έδωσε τον περασμένο Ιανουάριο στον Νασίντ εξιτήριο καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. O πρώην πρόεδρος έφυγε για το Λονδίνο με συνοδεία όπου και υπεβλήθη σε εγχείρηση στην σπονδυλική στήλη. Μετά την επέμβαση έπρεπε να επιστρέψει στην πατρίδα του όμως προτίμησε να μείνει στην βρετανική πρωτεύουσα όπου διαμένει η οικογένειά του. Στη συνέχεια ο Νασίντ υπέβαλε αίτηση για χορήγηση ασύλου.

Η διεθνής κοινότητα είχε ζητήσει εξαρχής την άμεση απελευθέρωσή του. Ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση του προέδρου των Μαλδίβων, Αμπντάλα Γιαμίν δεν ακολούθησε τις προσήκουσες διαδικασίες και ότι η υπόθεση εναντίον του Νασίντ ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ υπερασπίζεται δωρεάν τον πρώην πρόεδρο των Μαλδίβων ο οποίος βρέθηκε στην φυλακή  με την κατηγορία της τρομοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Η Βρετανή δικηγόρος ανθρωπίνων δικηγόρων όπως και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον , είχαν πάρει προσωπικά την υπόθεση του Νασίντ. Το 2011 για να του δείξει την εκτίμησή του, ο Κάμερον τον είχε αποκαλέσει ως τον «καλύτερό του φίλο».

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 , η Αμάλ Κλούνεϊ είχε μεταβεί στο Μαλέ των Μαλδίβων προκειμένου να διασφαλίσει  την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου της χώρας.

Ο Νασίντ είναι ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας. Ανατράπηκε το 2012 όταν διέταξε την σύλληψη ενός δικαστή, ενώ καταδικάστηκε για τρομοκρατία σε μια υπόθεση που προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή.

Η Κλούνεϊ συνάντησε τον Νασίντ σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Νήσο Μααφούσι, στην οποία μεταφέρθηκε έπειτα από τον κατ’οίκον περιορισμό που βρισκόταν.

Τα σχόλια είναι κλειστά.