Ειδησεογραφικό site

Παπαγγελόπουλος: Με 173 «ναι» στην Προανακριτική για τη σκευωρία Novartis- Τα επόμενα βήματα

37

Με στόχο «να βγει η κουκούλα» από τους «προστατευόμενους» μάρτυρες και να καταδειχθεί ποιος ενορχήστρωσε τη σκευωρία της μετατροπής του σκανδάλου Novartis σε ευκαιρία για να σπιλωθούν και να εξοντωθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η Βουλή αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει, κατ΄ αρχήν, τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του επονομαζόμενου «Ρασπούτιν» πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Έπειτα από επτάωρη συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη μέσα σε κλίμα έντασης που πυροδότησαν οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησαν ο αρχηγός και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τάχθηκαν αλληλέγγυοι με τον κ. Παπαγγελόπουλο, εμφανίζοντάς τον ως… «θύμα σκευωρίας», η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχθηκε την πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ να διερευνηθεί η τυχόν ενοχή του κ. Παπαγγελόπουλου για τέσσερα αδικήματα: Κατάχρηση εξουσίας, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, παράβαση καθήκοντος και ψευδής κατάθεση.

Εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, υπέρ της Προανακριτικής Επιτροπής τάχθηκε και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ αντιτάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, στη μυστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα συμμετείχαν 261 βουλευτές, καθώς νωρίτερα αποχώρησαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25. Υπέρ της σύστασης της Προανακριτικής Επιτροπής ψήφισαν 173 βουλευτές και την καταψήφισαν 84, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 4 άκυρα ψηφοδέλτια και ένα λευκό.

Επίσης, απουσίαζαν οι Νίκος Φίλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νεκτάριος Σαντορινιός και Θεοδώρα Τζάκρη. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσαν να δηλώσουν πως οι απουσίες είναι δικαιολογημένες και σε γνώση της ηγεσίας του κόμματος (σ.σ. οι Φίλης, Σαντορινιός για λόγους υγείας και οι Κατρούγκαλος, Τζάκρη ταξίδι στο εξωτερικό).

Ακόμη, απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Αντωνιάδης, που λείπει στο εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τα «ναι» είναι 172, ωστόσο διαπιστώθηκε λάθος και έγινε επανακαταμέτρηση, το αποτέλεσμα της οποίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν 173 «ναι». Η Βουλή, πάντως, δεν ανακοίνωσε επισήμως το αποτέλεσμα της επανακαταμέτρησης, ή τη διόρθωση που προέκυψε.

Η Επιτροπή θα αποτελείται από 26 βουλευτές και θα έχει στη διάθεσή της χρονικό διάστημα δύο μηνών για να συγκεντρώσει το αποδεικτικό υλικό, να εξετάσει μάρτυρες και να καταλήξει σε πόρισμα με το οποίο θα εισηγείται την δίωξη ή μη των εμπλεκόμενων στην υπόθεση προσώπων από Ειδικό Δικαστήριο ή από την κοινή ποινή Δικαιοσύνη.

Κυβερνητική αποστασιοποίηση

Με το σκεπτικό ότι η υπόθεση πήγε στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη που διερευνά καταγγελλομένη -και μάλιστα από εισαγγελικούς λειτουργούς- παρέμβαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού στη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μετείχαν στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

«Η πρωτοβουλία για το χειρισμό της υπόθεσης, μετά την αποστολή της δικογραφίας ανήκει αποκλειστικά στη Βουλή, όπως ορίζουν το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο Κανονισμός της Βουλής, χωρίς καμιά παρέμβαση της Κυβέρνησης σε οιοδήποτε επίπεδο», ήταν το επιχείρημα των κοινοβουλευτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία επεσήμαιναν τη διάκριση των εξουσιών.

Γι΄ αυτό και τα κυβερνητικά έδρανα ήταν άδεια καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ ο πρωθυπουργός πήγε στη Βουλή μόνον για να ψηφίσει

Τα σχόλια είναι κλειστά.