Ειδησεογραφικό site

Παντελής Πετσετάκης: «Να καταστήσουμε την Κρήτη αναπτυξιακό φάρο της Ελλάδας και της Μεσογείου»

100

 

Είστε Υποψήφιος Βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Σύνθημα σας είναι «ΧΑΝΙΑ – ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ». Όπως;

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ξεκίνησαν να γίνονται βήματα, που

Θα συμβάλλουν μελλοντικά στην ανάπτυξη της Κρήτης. Δεν είναι

Όμως αρκετά. Τα έργα και οι δράσεις που υλοποιούνται από εδώ και

πέρα, θα πρέπει να προετοιμάζουν το έδαφος, για την Κρήτη του 2030.

Με ισόρροπη ανάπτυξη και χωρίς καθυστερήσεις. Να «υπηρετούν» τον

άνθρωπο και να σέβονται το περιβάλλον. Μια από τις μεγαλύτερες

μελλοντικές προκλήσεις, είναι η πράσινη μετάβαση σε όλους τους

τομείς. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, θα πρέπει να γίνουν

παρεμβάσεις για τη βελτίωση των οδικών, αεροπορικών και

θαλάσσιων συνδέσεων, οι οποίες θα έχουν απτό αποτύπωμα στην ασφάλεια

των μεταφορών, στον τουρισμό, στη διακίνηση αγαθών και ευρύτερα

στην οικονομία. Έργα άρδευσης και υδροδότησης. Πρωτοβουλίες για τη

διαχείριση απορριμμάτων και πολεοδομικών παρεμβάσεων για τη

βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος. Αναβάθμιση της αγροτικής

παραγωγής σε συνδυασμό με την πράσινη μετάβαση, την

υλοποίηση επενδύσεων που θα προσδώσουν πρόσθετη αξία σε σειρά

τομέων, από τον πολιτισμό έως την έρευνα και την καινοτομία, και τη βελτίωση

της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Καθοριστικός θα πρέπει να είναι ο

ρόλος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νησιού (Πανεπιστήμιο Κρήτης,

Πολυτεχνείο Κρήτης, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο,

Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων) τα οποία μπορούν να συμβάλλουν

Στην ανάπτυξη του τόπου. Στόχος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, είναι

Να καταστήσουμε την Κρήτη, αναπτυξιακό «φάρο» όχι μόνο της

Ελλάδας αλλά και της Μεσογείου.

Έχει προκύψει πρόβλημα, για εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες που αγόρασαν εκτός σχεδίου οικόπεδα 4 στρεμμάτων, και πλέον, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), δεν μπορούν να χτίσουν, και έτσι απαξιώνεται η περιουσία τους. Τι σχέδιο έχει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, για την επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος;

Η δυνατότητα να χτίσει κανείς σε μια έκταση εκτός σχεδίου πόλεως, αν αυτό είναι μικρότερο των 4 στρεμμάτων, καταργήθηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η δυνατότητα να χτίσει κανείς και σε έκταση εκτός σχεδίου αλλά μεγαλύτερη των 4 στρεμμάτων σχεδόν εκμηδενίζεται, ενώ δημιουργεί κίνδυνο και για ήδη εκδοθείσες οικοδομικές άδειες. Το Υπουργείο περιβάλλοντος, δεν προχώρησε σε καμία ουσιαστική πρωτοβουλία στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος. Χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων θέτονται σε «ομηρία», αλλά και επενδυτές «παγώνουν» τα σχέδιά τους. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Μπαίνουν στον «πάγο» αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις, αποδοχές κληρονομιάς και έκδοση οικοδομικών αδειών, με τον «ξαφνικό θάνατο» περιουσιών χιλιάδων ιδιοκτητών και επενδυτών να ενεργοποιείται.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, πρότεινε να είναι δυνατή η έκδοση οικοδομικής άδειας, βάσει των υφιστάμενων πολεοδομικών διατάξεων, σε γεωτεμάχια εκτός ρυμοτομικών σχεδίων, με εμβαδόν τουλάχιστον 4 στρεμμάτων, μέχρι την έκδοση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η Κυβέρνηση της ΝΔ, μοίρασε υποσχέσεις για επαναφορά της ρύθμισης για την κατά παρέκκλιση οικοδόμηση ενώ την άλλη το πήρε πίσω, υποσχόμενη να μελετήσει καλύτερα το θέμα. Είναι ξεκάθαρο ότι στόχος της Κυβέρνησης της ΝΔ, είναι τα αξιωμένα πλέον γεωτεμάχια, να τα αγοράσουν με λίγα χρήματα ξενοδόχοι και επενδυτές, που θα μπορούν να χτίζουν σε εκτάσεις από 8 στρέμματα και πάνω.

Ακρίβεια και αισχροκέρδεια στην αγορά. Πως θα την αντιμετωπίσετε;

Μέσα στο 2022 είχαμε αύξηση της τιμής των τροφίμων ως και 40%, ενώ οι αυξήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και το 1ο εξάμηνο του 2023, τουλάχιστον. Η Κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, ενώ είναι παντελής η απουσία ελέγχων στην αγορά. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει: την ένταση των ελέγχων και αυστηρές κυρώσεις απέναντι σε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Την μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής από 13% σε 6%. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο ΦΠΑ είναι 4% με 6% και στην Ελλάδα παραμένει στο 13%. Υπερχρεωμένα νοικοκυριά βρίσκονται πλέον αντιμέτωπα με πλειστηριασμούς ακόμα και της πρώτης κατοικίας.

 Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει ρεαλιστική πρόταση προστασίας της πρώτης

κατοικίας;

Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν απειλούνταν με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς. Ποτέ, όμως, δεν ήταν και τόσο απροστάτευτοι όσο σήμερα. Η Κυβέρνηση, δεν μπορεί να κρύβεται πλέον, πίσω από έναν ανεπαρκή και αναποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό. Κανένας, άλλωστε, εξωδικαστικός μηχανισμός δεν μπορεί να καλύψει το κενό από την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την εξάλειψη κάθε διαπραγματευτικής δύναμης των οφειλετών που η ίδια προκάλεσε. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, δεσμεύεται για μια άλλη πολιτική διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, με νέο πλαίσιο ρυθμίσεων, με προστασία της πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες αλλά και κανόνες για τη λειτουργία των funds και των εταιρειών διαχείρισης.

Έχετε δηλώσει ότι ως χώρα έχουμε ανάγκη και από τεχνοκράτες στην πολιτική. Κάποιοι σας κατατάσσουν στην κατηγορία των τεχνοκρατών – πολιτικών. Αποδέχεστε αυτό τον χαρακτηρισμό;

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Εξασκώ το επάγγελμα μου και από αυτό βιοπορίζομαι. Αγαπάω τη χώρα μου και έχω την διάθεση να προσφέρω στους συμπολίτες μου, γιατί πιστεύω ότι τα Χανιά, αξίζουν περισσότερα! Έννοιες όπως τεχνοκράτης – πολιτικός, στην Ελλάδα είναι παρεξηγημένες. Όμως, έχουμε ανάγκη τους τεχνοκράτες, τουλάχιστον μέχρι το ελληνικό κράτος και η διοίκηση, να φτάσουν στο σημείο να λειτουργούν αυτόνομα και οργανωμένα. Η Ελλάδα, είναι μια χώρα που είχε μάθει να «μισεί» τους τεχνοκράτες και να «αγαπά» τους λαϊκιστές. Και αυτό, το πληρώνουμε όλοι, πολύ ακριβά, μέχρι και σήμερα. Είναι στο χέρι μας, να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση και να μάθουμε να υπηρετούμε, ιδέες και όχι σκοπούς.

Είναι πιθανός ο σχηματισμός Κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου ή εκτιμάται ότι θα μπούμε σε περιπέτειες ακυβερνησίας;

Μετά από δεκατρία χρόνια πολλαπλών κρίσεων, ο ελληνικός λαός θέλει από τα πολιτικά κόμματα, συνεννόηση και συνεργασία στα μεγάλα και σημαντικά θέματα. Θέλει οι πολιτικοί που τον εκπροσωπούν στο Κοινοβούλιο, να αφουγκράζονται την κοινωνία. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Μόνο στην Ελλάδα αυτοί που απέτυχαν, «εκβιάζουν» για αυτοδυναμίες. Ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, πρέπει να στηρίζεται σε ένα απόλυτο και σαφές προγραμματικό πλαίσιο, στην αξιολόγηση, στο Κράτος δικαίου.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κινείται στη γραμμή «ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης» για πρωθυπουργός; Και αν όχι αυτοί οι δύο, τότε ποιος; Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει αυτό το πρόσωπο; Από ποιον χώρο θα προέρχεται;

Στην Ελλάδα δεν πάσχουμε από πρόσωπα. Πάσχουμε από ορθή λειτουργία των θεσμών, από προγραμματικές συγκλίσεις, από σοβαρή κυβερνητική και πολιτική λειτουργία. Η χώρα διαθέτει πρόσωπα, ικανά και με ευρύτερη απήχηση, που μπορούν να υπηρετήσουν ένα σχέδιο πολιτικής ανασύνταξης και εθνικής ανασυγκρότησης που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κράτος αλλά και την επιστροφή του κράτους δικαίου. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση τους, δημιουργούν αβεβαιότητα, αστάθεια και ακυβερνησία κάνοντας τα πάντα για την πρωθυπουργική καρέκλα.

Σε μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία, που για να επιτευχθεί προϋποθέτει αμοιβαίους συμβιβασμούς, εσείς σε ποια ζητήματα δεν είστε διατεθειμένοι να υποχωρήσετε;

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, θέτει συγκεκριμένα ζητήματα όπως: η προστασία της πρώτης κατοικίας. Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους. Η αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας. Η οικοδόμηση ενός κράτους υπεύθυνου, με ανεξάρτητες αρχές, με θεσμούς ελέγχου και λογοδοσίας. Η στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας. Η θωράκιση των εργασιακών σχέσεων. Αυτό είναι ένα μέρος του πλαισίου προγραμματικής σύγκλισης που θέτουμε. Σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί ούτε να κάνουμε εκπτώσεις.

Γιατί στις 21 Μαΐου οι Έλληνες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής;

Όσο πιο ισχυρό είναι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, τόση μεγαλύτερη δύναμη θα έχει να επιβάλλει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης αλλά και πολιτικές στήριξης της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, είναι κόμμα που διεκδικεί κυβερνητικές ευθύνες.

 Ο Παντελής Πετσετάκης είναι Οικονομολόγος – Ορκωτός Ελεγτής Λογιστής.

Πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

και Υποψήφιος Βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ –

Τα σχόλια είναι κλειστά.