Ειδησεογραφικό site

Ο κυρ-Αλέκος κάνει το προξενιό του ΣΥΡΙΖΑ με τον Λεβέντη…

84

«Άνοιγμα» Τσίπρα στην Ένωση Κεντρώων μετά την αποτυχία στον εκλογικό νόμο

 

Την ίδια ώρα το Μαξίμου προετοιμάζει την άμυνά  του απέναντι σε Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου, καθώς περιμένει να πολλαπλασιάσουν επιθέσεις τους  κατά της κυβέρνησης…

 

Της Κατερίνας Καραδήμα

 

Αν και η συζήτηση στη Βουλή για σύσταση εξεταστικής επιτροπής την οποία πρότεινε η ΝΔ σχετικά με το Plan X που είχε διαμορφώσει ο Γ. Βαρουφάκης και το υπουργείο Οικονομικών κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια ανάσα στον πρωθυπουργό, το βέβαιο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει καλά πως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν και ετοιμάζεται πυρετωδώς τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε εσωκομματικό…

Αν και από την αρχή της θητείας του ο Αλέξης Τσίπρας και μέσω συνεργατών του είχε υποσχεθεί πως θα ήταν παρών σε όλες τις συζητήσεις στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, έκανε… ποδαρικό στη συνήθη τακτική παλαιότερων ετών όπου ο επικεφαλής της κυβέρνησης άφηνε στο πόδι του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ή κάποιο άλλο κυβερνητικό στέλεχος προκειμένου να αντιπαρατεθεί με την αξιωματική αντιπολίτευση.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΑ

Κυβερνητικά στελέχη, σχολιάζοντας το γεγονός, υποστήριζαν πως ο πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει μία μέρα πριν τη συνταγματική αναθεώρηση και δεν ήθελε με την παρουσία του να ανάψουν τα αίματα στη Βουλή και να δώσει τροφή στη ΝΔ και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να εντείνουν την επίθεση στον ίδιο και στην κυβέρνηση, παρουσία του, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την κυβερνητική πρόταση για το Σύνταγμα.

Μάλιστα με δεδομένη την πλειοψηφία που καταψήφισε τελικά την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να καταδείξει την ηγεμονία της κυβέρνησης στη Βουλή, η οποία καταγράφεται και χωρίς την παρουσία του. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως η παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου… στη θέση του Αλέξη Τσίπρα ήταν η απάντηση του Μαξίμου στο κείμενο των 53+ με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση, που κατηγορούσε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά για λαϊκισμό. Η αδυναμία του Ευ. Τσακαλώτου να αντιμετωπίσει με επάρκεια τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη, καθώς οι αναφορές του στον αρχηγό της ΝΔ που ήταν υποτιμητικές, προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων ακόμα και από τον Ν. Βούτση που προσπάθησε να σώσει τον υπουργό Οικονομικών ζητώντας του να μην κάνει προσωπικές αναφορές ούτε χάριν αστεϊσμού, όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΑΜΥΝΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

Την ίδια ώρα στο Μαξίμου προετοιμάζουν την τακτική τους για να αντιμετωπίσουν τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που αναμένεται να πολλαπλασιάσουν τα χτυπήματα κατά της κυβέρνησης…

Στο παρασκήνιο, αλλά με μεθοδολογία χειρουργείου, ο πολιτικός πατέρας του πρωθυπουργού Αλέκος Φλαμπουράρης εργάζεται καθημερινά και ακούραστα για την προσέγγιση με την Ένωση Κεντρώων με το Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα με αποτέλεσμα απτά.

Με δεδομένο ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα όπου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, προέβλεπε την πτώση της κυβέρνησης και παρά τις διαβεβαιώσεις του Βασίλη Λεβέντη ότι δεν θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο υπερψήφισε τον εκλογικό νόμο αλλά και καταψήφισε τη χτεσινή πρόταση της ΝΔ για το Plan Χ Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το επόμενο βήμα προσέγγισης μεταξύ Λεβέντη και Μαξίμου δεν θα αργήσει να πραγματοποιηθεί, με αφορμή το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ… Η προσέγγιση Φλαμπουράρη – Λεβέντη έχει σχέση με την επαγγελματική τους ιδιότητα. Είναι και οι δύο πολιτικοί μηχανικοί, ποτέ, όμως, δεν έχουν συνεργαστεί. Άλλωστε ο Λεβέντης έχει εξασκήσει το επάγγελμά του ελάχιστα, γιατί από πολύ νέος ασχολήθηκε με την πολιτική περνώντας από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, πριν ιδρύσει την Ένωση Κεντρώων (και όχι Κέντρου).

Με τις παρεμβάσεις για το κοινωνικό κράτος, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα της οικονομικής δυσπραγίας που κυριαρχεί και να φέρει την κυβέρνηση και πάλι κοντά στον πολίτη.

Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι εντολές που είχε δώσει στους αρμόδιους υπουργούς προκειμένου να βρεθούν πόροι, αντισταθμίζοντας τη δέσμη μέτρων που αναγκάστηκε να πάρει το τελευταίο διάστημα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ, ΤΩΡΑ!

Μάλιστα δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που παραπονιούνται κάνοντας λόγο για «μαρτυρικό καλοκαίρι», τα οποία ψάχνουν εναγωνίως στα… «πορτοφόλια τους» (βλέπε προϋπολογισμό) για «λευκές τρύπες» προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να ενισχύσει επιπλέον το κοινωνικό προφίλ της, γνωρίζοντας επί της ουσίας ότι τους ζητούν το αδύνατο…

Με στόχο τα νέα μέτρα για την αντιστάθμιση των απωλειών του ΕΚΑΣ να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Αύγουστο, δεν είναι λίγα τα στελέχη της κυβέρνησης που παραδέχονται πως πρόκειται για ένα δύσκολο φθινόπωρο, που θα κρίνει ουσιαστικά την πορεία και την τύχη της κυβέρνησης, αν και υπογραμμίζουν επίσημα πως οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Την ίδια ώρα, έντονο προβληματισμό προκαλούν στο Μαξίμου οι κοινωνικές αντιδράσεις με δεδομένη την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και την εξόφληση του φόρου εισοδήματος, αλλά και το σκληρό ροκ από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία στο προσεχές διάστημα θα ανεβάσει τους τόνους με στόχο τη διεξαγωγή εκλογών στο 2017.

Ένα ακόμη μέτωπο που θέλει να κλείσει τάχιστα ο πρωθυπουργός είναι και οι τεντωμένες σχέσεις της κυβέρνησης -σε μια περίοδο κρίσιμη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα- με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, με βάση και το τελευταίο επεισόδιο μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του διοικητή της ΤτΕ.

Παράλληλα η συνταγματική αναθεώρηση είναι ένα ακόμα πεδίο που έχει να βρει μπροστά του ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς οι ενστάσεις στο εσωκομματικό μπορεί να κάμφθηκαν από τη «στροφή» στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι «53+» εξακολουθούν να επιμένουν πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να επιχείρησε να κλείσει ένα κύκλο θεμάτων παρουσιάζοντας την κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης, το βέβαιο είναι πως και μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση και μια σειρά νομοθετημάτων, που θα ψηφιστούν μέχρι και τις 4 Αυγούστου στη Βουλή, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στον Σεπτέμβριο.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΕΘ

Με εξαίρεση τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών και το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Βουλγαρία την 1η Αυγούστου, το Μαξίμου κάνει ήδη τους σχεδιασμούς του τόσο για τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη (10-11) Σεπτεμβρίου, όσο και στο κλείσιμο των εργασιακών και το Συνέδριο του κόμματος στα μέσα Οκτωβρίου.

Αναφορικά με τα εργασιακά υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας, όχι μόνο έχει δηλώσει ότι θα δώσει μάχη, αλλά έχει δεσμευθεί ότι θα πει «όχι» στην απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, την επαναφορά του lock out και τη διατήρηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ενώ σχετικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, μέσω συνεργατών έχει δηλώσει πως ο νόμος αυτός πρέπει να αλλάξει καθώς τα προνόμια των συνδικαλιστών του Δημοσίου είναι σκανδαλώδη και πρέπει να «εξορθολογιστούν».

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.