Ειδησεογραφικό site

Ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται αποφασισμένος να κάνει το βήμα για την ηγεσία

65

Θέμα ωρών είναι τα «αποκαλυπτήρια» από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος επιστρέφοντας σήμερα το απόγευμα από την Κωνσταντινούπολη, θα ενημερώσει τη νυν πρόεδρο του ΚΙΝΑΛΦώφη Γεννηματά για τις προθέσεις του, σχετικά με το βήμα διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί μέσω των συνεργατών να κρατήσει κρυφό μέχρι την τελευταία ώρα το «χαρτί» που σκοπεύει να τραβήξει, παρότι η πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών υπέρ της ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του έχει ήδη βρει, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 80 θετικούς αποδέκτες από την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής. Ο ίδιος πριν την αναχώρησή του από την Αθήνα για το ραντεβού με τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, είχε επικοινωνία με βουλευτές και στελέχη ανά την Ελλάδα. Συνεργάτες του σημειώνουν ότι όλοι οι συνομιλητές του στο κόμμα τον παρότρυναν να αναλάβει πρωτοβουλίες, εννοώντας να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται αποφασισμένος να κάνει το βήμα, επιχειρώντας να πείσει καταρχάς ότι η «επιστροφή» του σε μία εσωκομματική αναμέτρηση κάθε άλλο παρά παραπέμπει σε μια συζήτηση για το παρελθόν. Το «πάμε μπροστά» -ένα σύνθημα που είχε αξιοποιήσει το 2009- λέγεται ότι περιγράφει το σχέδιό του για την επόμενη μέρα και τον στόχο ανάδειξης της «προοδευτικής προοπτικής». Εάν αποφασίσει δε, σήμερα το απόγευμα, να ανακοινώσει επισήμως το βήμα, θα προσπαθήσει να περιγράψει και τον «οδικό χάρτη» με πρώτο σταθμό τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας τον προσεχή Δεκέμβρη.

Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ακόμη και αν δεν ζήτησε από κάποιους εκ των υποψηφίων για την ηγεσία να αποσυρθούν από την κούρσα, θα ήθελε στην τελική ευθεία να δώσει την μάχη έχοντας διασφαλίσει ότι αυτό θα συμβεί. Εκτός από τον Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποσύρει πιθανότατα την υποψηφιότητά του εφόσον ο Παπανδρέου ανακοινώσει ότι κατεβαίνει, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι κ.κ Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης συνεχίζουν κανονικά τον προεκλογικό τους αγώνα ή την συλλογή υπογραφών. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει καλέσει τον Γιώργο Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει μια ώρα αρχύτερα τις προθέσεις του, συνεχίζει τις περιοδείες ανά την Ελλάδα και παρότι έχει ήδη καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή το πακέτο των υπογραφών από τους υποστηρικτές του, εξακολουθεί να προσθέτει συμμάχους στη λίστα του. Το «σύνθημά» του συνδέεται με την προτεραιότητα διπλασιασμού των δυνάμεων του ΚΙΝΑΛ και της ανάδειξης του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη γραμμή. Έχει στο πλευρό του βουλευτές, όπως ο Δημήτρης Κωνσταντινόπουλος και οι κυρίες Νάντια Γιαννακοπούλου και Χαρά Κεφαλίδου ενώ σε κάθε ευκαιρία αποκλείει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην γραμμή ότι «η ανανέωση του ΚΙΝΑΛ είναι προϋπόθεση για την αναγέννησή του» κι ότι «για το μέλλον της παράταξης και της χώρας, κοιτάμε μπροστά, κοιτάμε ψηλά!». Ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επί Ευάγγελου Βενιζέλου και νυν ευρωβουλευτής ποντάρει στα δίκτυα μελών ανά την Ελλάδα, στις νεότερες γενιές και στις συμμαχίες από το γεννηματικό και τα άλλα μπλοκ. Θα παρουσιάσει- μέχρι αύριο, τελευταία μέρα κατάθεσης των υπογραφών- πακέτο υποστηρικτών από την Κεντρική Επιτροπή και από μέλη του κόμματος, ενώ ετοιμάζει για το αμέσως επόμενο διάστημα εκδήλωση στην Αθήνα με την διακήρυξη σε πρώτο πλάνο.

Ο Παύλος Γερουλάνος συνεχίζει δια των επιτελών του στη συγκέντρωση υπογραφών και διαμηνύει ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της υποψηφιότητάς του- παρότι κάποιοι θεωρούν ότι ως πρώην υπουργός του Παπανδρέου θα το ξανασκεφτεί εφόσον ο πρώην πρωθυπουργός ανακοινώσει ότι κατεβαίνει στη μάχη. Ο Παύλος Χρηστίδης, στενός συνεργάτης της Γεννηματά από το 2015 παραιτήθηκε προ ημερών από την θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος για να διεκδικήσει και εκείνος την ηγεσία. Γεννημένος το 1983 και πρώην Γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ- δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ποντάρει στην στήριξη και στις ψήφους των μικρότερων γενιών και των ανθρώπων της ΠΑΣΠ. Δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει τη υποψηφιότητά του, όπως και ο πρώην υπουργός και έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος, Χάρης Καστανίδης ο οποίος θεωρείται συνομιλητής και στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου.

Στελέχη που έχουν καλή εικόνα της κινητικότητας που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στο Κίνημα Αλλαγής εκτιμούν ότι η απόσυρση της όποιας υποψηφιότητας μπορεί να καταγραφεί αργότερα, μέσα στο Νοέμβρη. «Αν συμβεί τώρα θα είναι πολιτική επιλογή, αν συμβεί αργότερα μπορεί να αντιμετωπιστεί ως αδυναμία», υποστηρίζουν άνθρωποι στο ΚΙΝΑΛ, που δεν αποκλείουν την ανά πάσα στιγμή αλλαγή των δεδομένων, όσον αφορά στον αριθμό των υποψηφίων για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Παπανδρέου σκοπεύει  να ενημερώσει την κυρία Γεννηματά σχετικά με το βήμα του εν’ όψει της εκλογής ηγεσίας στις 5 και 12 Δεκέμβρη, ενώ δεν αποκλείεται να επιδιώξει ένα νέο κύκλο επαφών με τους υποψηφίους για την ηγεσία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.