Ειδησεογραφικό site

Ο ανόητος και ανιστόρητος ευρωβουλευτής Κούλογλου

3.421

Ανόητος και ανιστόρητος αποδεικνύεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, (τρόφιμος στην ΕΡΤ επί ΠΑΣΟΚ), ο οποίος σε εκπομπή στον ΑΝΤ1 με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια, είπε το εξής ανεκδιήγητο: «Να σταματήσει η Ελλάδα να έχει την ιδεολογία της «Ψαροκώσταινας»»!

Επειδή εκτός από ανιστόρητος είναι και αγράμματος ας διαβάσει λοιπόν ποια ήταν «Ψαροκώσταινα»: 

Ως Ψωροκώσταινα αναφέρεται με το παρατσούκλι της Πανωραίας Χατζηκώστα ή Χατζηκώσταινας, καταγόμενης από αρχοντική οικογένεια των Κυδωνιών (Αϊβαλί). Κατέφυγε στο Ναύπλιο, μετά την καταστροφή του Αϊβαλιού από τον τουρκικό στρατό (όπου έχασε και τα πέντε της παιδιά) , που μπήκε στην πόλη στις 2 Ιουνίου 1821 για να εκδικηθεί την πυρπόληση τουρκικού δίκροτου στις 27 Μαΐου στην Ερεσό.

Η «Ψωροκώσταινα» καταγράφηκε στην ιστορική μνήμη, όταν, σύμφωνα με αναφορές της εποχής, προσέφερε τα ελάχιστα υπάρχοντά της στον έρανο που έλαβε χώρα στο Ναύπλιο για την ενίσχυση των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, το 1826. Ο Ευάγγελος Δαδιώτης, αναφέρεται στην δήλωσή της: «Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι». ´Εκτοτε χρησιμοποιούνται οι εκφράσεις:

«Ψωροκώσταινα» που αναφέρεται στο ελληνικό κράτος ως κράτος φτωχό, που βασίζεται το περισσότερο στην εθελοντική συνδρομή και προσπάθεια των κατοίκων του παρά στη σωστή και επιστημονική οργάνωση και διαχείριση των εσόδων του και,«θα τα πληρώσει η Ψωροκώσταινα» με την έννοια ότι θα επιβαρυνθεί -αναιτίως- από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός για υποχρεώσεις που προέρχονται από πράξεις και παραλείψεις των κυβερνώντων.

Λανθασμένα η έκφραση «Ψωροκώσταινα» χρησιμοποιείται για να δηλώσει χώρα φτωχή, χωρίς πόρους, προορισμένη να είναι αιωνίως εξαθλιωμένη.

 

ΠΗΓΗ: Wikipedia

Τα σχόλια είναι κλειστά.