Ειδησεογραφικό site

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην αντιπολίτευση με τα μαγκάλια

38

Δεν είστε στο εδώ και τώρα, είστε στο 2014 – Έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε με τη δική σας εσωτερική κρίση – Προτείνω κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Τσίπρα-Βαρουφάκη για να μάθουμε τι έγινε το α΄εξάμηνο του 2015 – Θα εφαρμοστεί ο νόμος για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Με δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για όσα είπε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη δευτερολογία του στη Βουλή για τη συζήτηση που αφορά τα εργασιακά.

«Όσα ακούστηκαν νωρίτερα μας δείχνουν ποιος είναι το παρόν και ποιος θέλει το παρελθόν. Δεν είστε στο εδώ και τώρα, είστε στο εκεί και τότε. Για την ακρίβεια είστε στο 2014» ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όταν ακούω να λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι μειώθηκε ο τζίρος στην αγορά τα χριστουγεννιάτικα κατά 30%. Όταν παραπέμπω σε αναρτήσεις που κάνει για παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία γιατί το κοριτσάκι δεν ανήκε στα παιδιά που καλύπτον τα σχολικά γεύματα, επιστρέφετε στην αντιπολίτευση που κάνατε με τα μαγκάλια και οι πολίτες σας έχουν χρεώσει με τις συνέπειες της πολιτικής σας» συνέχισε ο πρωθυπουργός
«Δεν έχετε μάθει και αναγκάζεστε να υιοθετείτε ένα λόγο που είναι ξεπερασμένος από τα γεγονότα. Αναρωτιέμαι αν κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. Αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μια Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα. Δεν έχει επιστρέψει αλλά η πορεία τους τελευταίους μήνες είναι σε θετική κατεύθυνση. Έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε εσείς με τη δική σας κρίση, την εσωτερική σας, και προσπαθείτε να την εξάγετε αλλά με το ζόρι εισπράττει χειροκροτήματα απο την κοινοβουλευτική σας ομάδας. Αν συνεχίσετε σε αυτή την γραμμή, την κυβέρνηση μπορεί να την διευκολύνετε, αλλά δεν κάνετε καλό στην χώρα. Κάτι παραπάνω περιμένουν οι πολίτες από αυτό που βλέπουμε σήμερα» συνέχισε σε υψηλούς τόνους ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στα συγκεκριμένα ζητήματα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του, ο πρωθυπουργος είπε αρχικά: «Κύριε Τσίπρα μιλάτε εσείς για τράπεζες; Ενδιαφέρεστε εσείς γαι τις τραπεζες που τις διαλύσατε. Που τις χρεώσατε με 40 δισ. ευρώ και τις κλείσατε. Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση ήταν αποκλειστικό δικό σας έργο και εκπλήσσομαι πραγματικά με το θράσος σας. Εδώ το κόστος που προκαλέσατες στον Έλληνα φορολογούμενο είναι μετρήσιμο και το χρεώνεστε εσείς και οι υπουργοί σας προσωπικά, και είναι κόστος πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων. Να είστε προσεκτικός.

Στο ζήτημα επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «υπάρχει μια διαδικασία που έχει καθοριστεί με νόμο. Πιστεύω ότι μπορεί να ακολουθηθεί για να μην έχουμε προηγούμενο που επεκτάθηκαν κλαδικές αποφάσεις με υπουργικές αποφάσεις και κινδυνέυουν να κριθούν άκυρες απο το Συμβούλιο της Επικρατείας»

Συνεχίζοντας την επίθεση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «όταν έρχεστε και λέτε ενώπιον εθνικού κοινοβουλίου ότι πρόκειται να γίνει έλεγχος στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά κάποιος σφύριξε ότι έρχονται ελεγκτές, τι εννοείτε; Δεν προσβάλλετε τους ελεγκτές; Έρχεστε με αυτό το ανεύθυνο τρόπο να κάνετε μια τέτοια αναφορά; Σας κατέθεσα μια σειρά απο στοιχεία. Τα νούμερα δεν επιδέχονται αμφιοσβήτησης. Αυξήθηκαν οι έλεγχοι ΣΕΠΕ. Αυξήθηκαν τα ποσά των βεβαιωμένων προστίμων. Αυξήθηκαν σημαντικά οι έλεγχοι που έκανε ο ΕΦΚΑ. Μου κάνει εντύπωση γιατι απο τα στοιχεία φαίνεται το πόσο μειωμένοι ήταν οι έλεγχοι τον Μάρτιο – Απρίλιο – Μάιο. Γιατί άραγε; Πάντως μετά τις εκλογές διπλασιάστηκαν. Μάλλον σύμπτωση θα είναι, κ. Τσίπρα».

Όσον αφορά το ζήτημα του βάσιμου λόγου απόλυσης ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν είχαμε καμία αντίδραση απο τον κόσμο της εργασίας για την κατάργηση της διάταξης καθώς ένας απο τους λόγους ήταν ότι οι ίδιοι εργαζόμενοι δεν ήθελαν να εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα ο λόγος απόλυσής τους».

Για τα προγράμματα επιμόρφωσης ο κ. Μητσοτάκης είπε «αν υποθέτουμε ότι έχουμε κονδύλια επιμόρφωσης 5.500 επιστημόνων και έχουμε δύο επιλογές: η πρώτη αφορά την ανανέωση υπαρχόντων ή να ξεκινήσουμε νέο για άλλους 5.500. Τι προτιμάτε 11.000 εργαζόμενους με ένα έτος εμπειρία ή 5.500 εργαομενους με 2 έτη εμπειρίας; Εσείς τι κάνατε, προχωρήσατε σε προσλήψεις 5.500 για ένα έτος και τους κλεισατε το μάτι λέγοντας τους ότι αν ξαναβγείτε θα τους ανανεώσετε τη σύμβαση».

Για την απορροφητικότητα των κονδυλίων για την καταπολέμηση της ανεργίας τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν απορροφήσατε τα κονδύλια ΟΑΕΔ είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό ο πρωθυπουργός αρχικά υπενθύμισε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις 8 Φεβρουαρίου 2015 στην οποία είχε πει ότι «το ίδιο πιστοί θα μείνουμε στην δέσμευσή μας για αύξηση κατώτατου μισθού 751 ευρώ». «Σας αδίκησα, λέγατε ότι η αύξηση θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016. Εχει ενδιαφέρον να συγκρίνουμε τι είπαμε προεκλογικά και τι κάνουμε μετεκλογικά. Μας καταγγείλατε ότι τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Εμείς κάνουμε απολογισμό του έργου μας συνεχώς γιατί υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας. Σας φαίνεται περίεργο, αλλά έχετε 3,5 χρόνια να το συνηθίσετε. Εσείς λέγατε 751 ευρώ μέχρι το 2016. Είδαμε πού καταλήξατε. Εγώ το 2018 έλεγα να πάει ο κατώτατος μισθός στα 703 ευρώ έως το 2022. Θα ήταν εύκολο να έρθω εδώ και να κάνω πλειοδοσία. Να πάρω το σφυρί του κ. Τασούλα και να λέω «πόσο λέει η κυρία Γεννηματά; 7%; Ο Τσίπρας 7,5% και ο Κουτζούμπας 15%. Κατοχυρώνεται»».

Απευθυνόμενος, δε, στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός τον ρώτησε «γιατί δεν είστε στην αίθουσα όταν μιλά ο Βαρουφάκης; Είπε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα. Μας είπε ο κ. Βαρουφάκης ότι συμφωνήσατε να βγάλετε μεγάλα πλεονάσματα για να πάρετε τα εργασιακά. Αλήθεια; Έτσι προέκυψαν τα μεγάλα πλεονάσματα; Ίσως τελικά αυτή η συζήτηση για το αμαρτωλό εξάμηνο του 2015 να πρέπει να γίνει για να σας έχουμε και τους δύο στην αίθουσα και να μάθουμε τι έγινε τότε».

«Μιας και αύριο ετοιμάζετε κείμενο απολογισμού για το τι δεν κάνατε καλά τα 4 χρόνια προτείνω κατ’ αντιπαράσταση εξέταση Τσίπρα-Βαρουφάκη για να μάθουμε τι έγινε το εξάμηνο του 2015» ολοκλήρωσε την δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης.

Στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι «η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι οι νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ότι οι συνεπείς εργοδότες θα επιβραβεύονται με ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα, διεμήνυσε ότι θα εφαρμοστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, υπενθύμισε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα -ξεκινώντας από τα φάρμακα- ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το α΄ εξάμηνο του 2021

Τα σχόλια είναι κλειστά.