Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Η αντιπολίτευση δεν καταθέτει προτάσεις – Ταυτίζεται με τις απόψεις του ΔΝΤ

68

«Ταυτίζεστε με τις απόψεις του ΔΝΤ», υπογράμμισε στη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός απάντησε αναλυτικά σε όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης για την δημόσια διοίκηση λέγοντας εμφατικά: «Δεν είστε ούτε μεταρρυθμιστής. Γιαλαντζί μεταρρυθμιστής είστε».

«Κύριε Μητσοτάκη, ήταν η παρθενική σας ομιλία στη Βουλή. Σας ευχαριστώ διότι επιτέλους σ’ αυτό τον τόπο θα υπάρχουν καθαρές ιδεολογικές διαφορές. Ήσασταν σαφέστατος, διαυγέστατος ακραία και εξαιρετικά νεοφιλελεύθερος. Απαντήσατε σε ότι σας ρώτησα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Σας ρώτησα αν συμφωνείτε με την μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Και απαντήσατε ότι δεν συμφωνείτε με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με την οποία συμφωνούν οι ίδιοι οι εργοδότες».

Στο ίδιο κλίμα ο πρωθυπουργός κατήγγειλε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ:

«Καταθέσατε ως εναλλακτική πρόταση
– την ιδιωτική ασφάλιση την εποχή που ο πολίτης δεν μπορεί να πληρώσει την δημόσια ασφάλιση
– τις περικοπές στις συντάξεις
– την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή κόψιμο κατά 70% των επικουρικών συντάξεων
– τις μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων
– τον συμψηφισμό των εισφορών στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις των αγροτών».

«Σας ευγνωμονώ ειλικρινά, διότι ο διάλογος θα είναι καθάριος και οι ιδεολογικές μας διαφορές θα είναι διακριτές από όλο τον λαό. Δεν μασάτε τα λόγια σας, και μπράβο. Σας είπα ότι δεν μπορεί να είστε και με τα μπλόκα και με το ΔΝΤ και απαντήσατε ότι είστε με το ΔΝΤ», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε: «αυτό είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι για τον τόπο, γιατί πάμε σε μία διαπραγμάτευση».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόταση του Κ. Μητσοτάκη να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις αυξήσεις που δίνονται στους δημόσιους υπαλλήλους μέσα από το νέο μισθολόγιο. «Ήλπιζα ότι θα υπήρχε συναίνεση για ένα θέμα που αποδέχθηκαν οι θεσμοί, όπως ο νόμος για την δημόσια διοίκηση. Ακούω όμως διαρροές ότι το ΔΝΤ θέλει να ξαναδεί το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Τελικά δεν υπάρχουν διαρροές, εσείς θέλετε να ξαναδούμε το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων», υπογράμμισε.

Ακόμη ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στοιχεία από την περίοδο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.. Όπως είπε:
– την περίοδο Σαμαρά οι μετακλητοί ήταν 1.197 και σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 640
– ο Κ. Μητσοτάκης στο γραφείο του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε 51 μετακλητούς και σήμερα ο υπουργός Χρ. Βερναδάκης έχει μόνο 2. «Για ποιο ηθικό πλεονέκτημα μιλάτε; Μία είναι η στόχευσή σας: να πείτε «όλοι το ίδιο είναι». Όμως δεν είναι όλοι το ίδιο», σχολίασε ο πρωθυπουργός.
– συντονιστές Αποκεντρωμένης Διοίκησης; «Εμείς βάλαμε μέσα από την δημόσια διοίκηση. Εσείς βάλατε 7 ΝΔ, 4 ΠΑΣΟΚ, 2 ΔΗΜΑΡ», είπε.
– νοσοκομεία: «βάλατε διοικητές με βάση την αναλογία 4 ΝΔ, 2 ΠΑΣΟΚ, 1 ΔΗΜΑΡ», σημείωσε.
– Γενικοί Διευθυντές: «Ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης όταν είχατε 51 μετακλητούς, δημιουργήσατε το απόλυτο χάος στο δημόσιο τομέα. Και μέσα σε μία νύχτα, λίγο πριν τις εκλογές, αποφασίσατε να αλλάξετε όλους τους Γενικούς Διευθυντές, πάνω από 200 Γενικούς Διευθυντές. Αυτό είναι αξιοκρατία;», επεσήμανε.

Το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο

«Το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο. Το εκτροχιασμένο συνταξιοδοτικό σύστημα με τα σωρευτικά προβλήματα στέρησε αναπτυξιακούς πόρους από την οικονομία συντελώντας στην εμφάνιση της ύφεσης», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό.

«Δεν υπάρχει κανέναν περιθώριο για παραπληροφόρηση και εύκολη δημαγωγία. Η πραγματικότητα είναι πως το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν είναι βιώσιμο», είπε και εξαπέλυσε επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το ασφαλιστικό.

«Έγινε λεηλασία των ταμείων από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα τελευταία 40 χρόνια και των επιλογών των τελευταίων ετών που ανέβασαν την ανεργία στο 25%», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αν δεν πάρουμε μέτρα για το ασφαλιστικό, το σύστημα θα καταρρεύσει.

«Μόνο στο ΙΚΑ έχουμε μείωση 30% των εισφορών μεταξύ 2010-2014» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

«Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν σήμερα τα 13 δισ.ευρώ» συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε: «Γιατί συζητάμε σήμερα για το ασφαλιστικό; Μήπως γιατί μας το ζητάνε οι δανειστές;».

«Δεν το ζήτησαν οι δανειστές», είπε και σημείωσε πως για να πληρωθούν οι συντάξεις του 2016 θα πρέπει να βρούμε πρόσθετους πόρους 980 εκατ. ευρώ.

«O ΟΑΕΕ έλλειμμα 540 εκατ. ευρώ. Το 2017 θα απαιτηθούν επιπλέον πόροι 1,4 δισ. ευρώ και το 2018 επιπλέον πόροι 2,5 δισ. ευρώ», είπε και τόνισε πως δεν θα κάνει ότι έκαναν και οι άλλοι, δηλαδή να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

«Θα στηρίξετε την συμφωνία της κυβέρνησης με τις εργοδοτικές οργανώσεις;», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις 11 συνεχόμενες περικοπές συντάξεις από τον Μάιο του 2010 μέχρι τον Ιούλιο του 2014 που, όπως είπε, μείωσαν τις συντάξεις μεσοσταθμικά κατά 35%.

«Ο κ. Βρούτσης διαβεβαίωνε ότι όποιος κι αν είναι στην θέση του υπουργού θα πρέπει να περικόψει τις συντάξεις και να εφαρμόσει τη συμφωνία. Να λοιπόν πως διαβάζατε εσείς τη συμφωνία και τι θα κάνατε αν ερχόσασταν στην κυβέρνηση στις 20 Σεπτεμβρίου», τόνισε στη συνέχεια.

Στο σημείο αυτό ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαμαρτυρήθηκε και αντέδρασε γελώντας, υποστηρίζοντας πως δεν έχει κάνει αυτές τις δηλώσεις. Μάλιστα, ακούστηκε να λέει χαρακτηριστικά: «Στο Χωνί τα διαβάσατε;».

«Προτείνουμε Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης για όλους με ενιαίους κανόνες, με αποκλίσεις μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως οι αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Καθιερώνουμε την Εθνική Σύνταξη για όσους έχουν μόνο 15 χρόνια ασφάλισης. Θα δικαιούνται τη σύνταξη ακόμα και οι μακροχρόνια άνεργοι. Θα ξεκινήσει από 384 ευρώ στα 15 χρόνια ασφάλισης και θα αυξάνεται με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Θα αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια», είπε μετά ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι να εξασφαλιστεί ο δημόσιος και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος.

«Μήπως προτιμάτε τη συνέχιση του παλιού αδιέξοδου συστήματος, μαζί με μία δωδέκατη μείωση των συντάξεων;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της πρότασης της κυβέρνησης, σημειώνοντας παράλληλα πως «είμαστε ανοιχτοί στην κριτική, αλλά όχι σε ασύστολη παραπληροφόρηση».

Η αναμενόμενη «μονομαχία» Τσίπρα-Μητσοτάκη

Με όλες τις δημοσκοπήσεις να δίνουν αέρα στα πανιά του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα αντιμέτωπος με τον πολιτικά στριμωγμένο κ. Τσίπρα στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο το Ασφαλιστικό.
Πρόκειται για το πρώτο ισχυρό crash test των δύο κεντρικών προσώπων της εγχώριας πολιτικής σκηνής, που έρχεται σε μια καθοριστική στιγμή για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις, καθώς συμπίπτει αφενός με την επέτειο της έναρξης της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. πριν από έναν χρόνο και αφετέρου με τη μεγάλη δημοσκοπική κατρακύλα των κομμάτων της συμπολίτευσης, που εντάθηκε μετά την ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση στο Κοινοβούλιο, η οποία προεξοφλείται ότι δεν θα περιοριστεί μόνο επί του -ούτως ή άλλως- εκρηκτικού Ασφαλιστικού αλλά θα εξελιχθεί σε κόντρα εφ’ όλης της ύλης, αποτελεί, όπως τονίζεται από το ανανεωμένο επιτελείο της Συγγρού, μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να παρουσιαστούν τα χαρακτηριστικά της σκληρής αντιπολιτευτικής στρατηγικής που καταστρώνει ο κ. Μητσοτάκης και κατατείνει στην «ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας σε αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης».

Τα σχόλια είναι κλειστά.