Ειδησεογραφικό site

Αγωνία για το Eurogroup που θα εγκρίνει την 6σέλιδη λίστα με τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις

35

Ως μια μέρα ιδιαίτερης σημασίας αντιμετωπίζεται η σημερινή, με δεδομένο το ότι αναμένεται να συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το Eurogroup, ώστε να δώσει ή όχι το πράσινο φως στην Ελλάδα αναφορικά με τους άξονες πολιτικής που προτείνει για το επόμενο διάστημα, μέχρι και τη διαπραγμάτευση του επόμενου προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν θετικές ενδείξεις για συμφωνία, επειδή όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις και αστερίσκοι, αν και η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη.

Και μόνο η πληροφορία για αύξηση των σελίδων της ελληνικής πρότασης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Την Παρασκευή, μετά το κρίσιμο Eurogroup που έλαβε χώρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για μια λίστα περίπου 2 σελίδων, στις οποίες θα αναφέρεται σχεδόν επιγραμματικά ποιοι θα είναι οι άξονες πολιτικής, στους οποίους θα κινηθεί η Αθήνα.

Από τους εκπροσώπους των τριών θεσμών η πρόχειρη αυτή κοστολόγηση δεν έγινε δεκτή, ενώ όλο το τριήμερο υπήρχε ένα διαρκές αλισβερίσι μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών μας. Αυτό δεν σημαίνει πως έχει βρεθεί η τελική λύση, η αύξηση των σελίδων της ελληνικής πρότασης σε 10, κατά τις πληροφορίες, σημαίνει πως έχει υπάρξει μεγαλύτερη κοστολογηση και κωδικοποίηση των όσων λέει η Αθήνα, προφανώς σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους των τριών εταίρων.

Τι περιλαμβάνει η λίστα

Η κυβέρνηση ήταν κατά τις προηγούμενες μέρες ιδιαίτερα φειδωλή ως προς την ταμπακιέρα, δηλαδή όσον αφορά το τι αναφέρεται σε αυτή την επιστολή προς τους θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια στιγμή μέσα στο Σαββατοκύριακο η ελληνική κυβέρνηση έστειλε ένα τρισέλιδο έγγραφο στους δανειστές μας, οι οποίοι και το επέστρεψαν με περισσότερες προτάσεις και διορθώσεις. Ώστε να υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος χρόνος, η κυβέρνηση, έχοντας πάρει προηγουμένως την έγκριση των εκπροσώπων των δανειστών μας, μετέθεσε το χρονικό τελεσίγραφο κατά μερικές ώρες, με αποτέλεσμα αυτό να μετακινηθεί για το πρωί της Τρίτης.

Σε άτυπη ενημέρωση η κυβέρνηση ανέφερε πως η τελική πρόταση που θα υποβληθεί θα περιλαμβάνει βασικούς άξονες, όπως τον πρώτο πυλώνα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται μέτρα, όπως δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για τουλάχιστον τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά, πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από τα 700 ευρώ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άπορους, ειδική κάρτα μετακίνησης ανέργων, κατάργηση της εξίσωσης ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Επίσης, στο πρόγραμμα που στέλνει η κυβέρνηση περιλαμβάνονται μέτρα για την επανενεργοποίηση της οικονομίας, όπως η νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση επίσης θα περιλάβει τις νέες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει συζητήσει ο κύριος Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία (η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό «εργαλειοθήκη» που παραπέμπει στην ατζέντα που διαχειριζόταν ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης), ενώ δεσμεύεται για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς, πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό) και ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση της γραφειοκρατίας μείωση της γραφειοκρατίας. Αναφορές θα γίνονται και στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα ταμεία και δεσμεύεται (με συγκεκριμένο τρόπο εντός του κειμένου που θα αποσταλεί) για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Απορρίπτεται όμως κατηγορηματικά η ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων, η οποία οδηγεί σε περικοπές συντάξεων, όποτε δεν επιτυγχάνονται τα μηδενικά ελλείμματα, ενώ μένει να φανεί, αν η κυβέρνηση θα δεσμευτεί και για τη συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων.

Όσον αφορά τα εργασιακά, η κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα παραπέμψει όμως και στη διαπραγμάτευση που λαμβάνει χώρα στους κόλπους του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στη Γενεύη, με αποτέλεσμα να αναμένεται και εκεί μια κάπως πιο ευέλικτη διατύπωση, ώστε να καλύπτονται και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews.gr από κυβερνητικούς κύκλους, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, η πρόταση της Ελλάδας, έστω και ελαφρώς τροποποιημένη σε κάποια σημεία, θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, καθώς ήδη έχει υπάρξει σχετική επεξεργασία.

Θετικό κλίμα για συμφωνία, αν…

Σύμφωνα με πηγές από κοινοτικούς κύκλους, από τη στιγμή που οι δανειστές μας επέτρεψαν το αρχικό κείμενο που απέστειλε η Αθήνα μέσα στο Σαββατοκύριακο σημειώθηκε αρκετή πρόοδος και η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε περαιτέρω κωδικοποίηση των όσων προτείνει. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του, καθώς στους ευρωπαϊκούς κόλπους υπάρχει μια ομάδα χωρών που διάκειται εχθρικά απέναντι στην Ελλάδα, λόγω ειδικών πολιτικών συνθηκών στο εσωτερικό τους και δεν θα ήθελαν να συναινέσουν εύκολα σε έναν νέο κύκλο παραχωρήσεων.

Ήταν άλλωστε χαρακτηριστικό το σκηνικό την Παρασκευή, με την Ισπανία και την Πορτογαλία να απειλούν τελευταία στιγμή να τορπιλίσουν το κοινό ανακοινωθέν το Eurogroup, πλην όμως οι αντιρρήσεις τους κάμφθηκαν. Πάντως, αν δεν είχε διανυθεί ένα σημαντικό μέρος της απόστασης που χωρίζει Αθήνα και δανειστές, τότε σήμερα δεν θα είχαμε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, αλλά πιθανότατα θα οριζόταν μια έκτακτη ημερομηνία για συνεδρίαση με φυσική παρουσία των ΥΠΟΙΚ.

Βέβαια, ακόμα και αν η τηλεδιάσκεψη περάσει χωρίς συμφωνία, θεωρείται βέβαιο πως οι ΥΠΟΙΚ θα τα ξαναπούν πολύ σύντομα στις Βρυξέλλες, ώστε να αναζητήσουν τυχόν εναλλακτικές. Σε κάθε περίπτωση και το κλίμα στο Βερολίνο δεν είναι αρνητικό, αν και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ εμμένει σε υλοποίηση μεταρρυθμίσεων εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφαν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε «απόλυτα δυνατή» μια συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ πηγή από το κυβερνών κόμμα, το CDU, έλεγε στο koolnews.gr πως το Βερολίνο δεν θα τορπιλίσει τη συμφωνία, αν διαφαίνεται η ύπαρξή της. Ενδιαφέρον έχει φυσικά και η σπουδή των διευθυντών των ΚΟ του CDU και του SPD, Μίχαελ Φουκς και Τόμας Όπερμανν να διαβεβαιώσουν πως η παράταση του ελληνικού προγράμματος δεν θα έχει πρόβλημα να περάσει από τη γερμανική κάτω Βουλή, την Bundestag.

Πηγή: koolnews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.