Ειδησεογραφικό site

Κατώτατος μισθός 431 ευρώ για όλους!

108

Το νέο σύστημα θα οδηγήσει στην κατάργηση του σημερινού διαχωρισμού για τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών, οι οποίοι λαμβάνουν κατώτατο μισθό 510,95 ευρώ μεικτά (431 καθαρά), ανοίγοντας την ηλικιακή βεντάλια…

Στην πρέσα κινδυνεύουν να μπουν οι κατώτατες αποδοχές για εκατοντάδες χιλιάδες νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η πρόταση της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη σύνδεση της αμοιβής των νεοπροσλαμβανομένων με την εργασιακή τους εμπειρία και όχι με την ηλικία, βάζει φωτιά στα εργασιακά μόλις λίγες μέρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, η οποία αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Το νέο σύστημα σε περίπτωση που υιοθετηθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, θα οδηγήσει στην κατάργηση του σημερινού διαχωρισμού για τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών, οι οποίοι λαμβάνουν κατώτατο μισθό 510,95 ευρώ μεικτά (431 καθαρά), ανοίγοντας παράλληλα την ηλικιακή και την πληθυσμιακή βεντάλια όσων θα αμείβονται με μισθό κατώτερου του… κατώτατου.

Οι επιπτώσεις του προτεινόμενου συστήματος θα είναι ανυπολόγιστες δεδομένου ότι θα καλύπτει τεράστια γκάμα ανέργων.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΟΑΕΔ (ΟΠΣ ΟΑΕΔ) και της ΕΛΣΤΑΤ :

-Το 56% των ανέργων δεν διαθέτει προγενέστερη εργασιακή εμπειρία.

-Το 66,3% των ανέργων ηλικίας κάτω των 30 ετών δεν διαθέτει εργασιακή εμπειρία.

-Το ίδιο παρατηρείται και με το 51,2% των ανέργων ηλικίας από 30 έως 54 ετών.

Μάλιστα, η απόκτηση εργασιακή εμπειρίας μέσω των Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ /ΟΑΕΔ)

αποτελεί:

– Τη δεύτερη υψηλότερη προτίμηση (29%) για τις ηλικίες από 15 έως 30 ετών. Πρώτη έρχεται η συμμετοχή σε προγράμματα νεων ελευθερων επαγγελματιών.

– Την πρώτη προτίμηση μαζί με τα προγράμματα για θέσεις μισθωτής εργασίας στις ηλικίες από 30 έως και 55 ετών.

Η επίμαχη πρόταση, η οποία παρασάγγας απέχει από τη βούληση του υπουργείου Εργασίας και το αίτημα των κοινωνικών εταίρων σχετικά με την καθιέρωση κατώτατου μισθού 586 ευρώ (μεικτά) για όλους, με προοπτική αύξησής του, εισάγει τον «υποκατώτατο μισθό». Θα αντιστοιχεί στο 90% του κατώτατου μισθού για τον 1ο χρόνο εργασιακής εμπειρίας (527 ευρώ μεικτά) και στο 95% για τον 2ο χρόνο εργασιακής εμπειρίας τους (556 ευρώ μεικτά).

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ

Σύμφωνα με ειδικούς σε ζητήματα απασχόλησης και αγοράς εργασίας, το νέο μοντέλο κατώτατης αμοιβής θίγει ανέργους ηλικίας από 18 έως 30 ετών, αλλά και μεγαλύτερους.

Πρόκεται για:

– Νέους αποφοίτους λυκείου (ή και υποχρεωτικής εκπαίδευσης) χωρίς κάποια άλλη μεταδευτεροβάθμια κατάρτιση και μηδενική εργασιακή εμπειρία.

– Νέους με μεταδευτεροβάθμια τεχνική/επαγγελματική κατάρτιση,αλλά χωρίς εργασιακή εμπειρία.

– Νέους (μεταξύ 25-30 ετών) με πανεπιστημιακή μόρφωση (ακόμη και με τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών/τεταρτοβάθμιας εκπαίδευσης), αλλά με μηδενική προϋπηρεσία.

– Νέους (μεταξύ 25-30 ετών) με πανεπιστημιακούς τίτλους τριτοβάθμιου ή τεταρτοβάθμιου επιπέδου, οι οποίοι όμως εν μέσω κρίσης έχουν ελάχιστο ή μηδενικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας (πολιτικούς επιστήμονες/αναλυτές δημόσιων πολιτικών, θεωρητικούς διεθνολόγους, ιστορικούς, κοινωνιολόγους κ.ά.).

– Μεγαλύτερους σε ηλικία, κυρίως γυναίκες, που εξαιτίας της παρατεταμένης αρνητικής οικονομικής συγκυρίας αναγκάζονται να αναζητήσουν θέση εργασίας, χωρίς να έχουν εργαστεί ποτέ κατά το παρελθόν.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστηρίζει ότι ο διαχωρισμός των δικαιούχων του κατώτατου μισθού σε κατηγορίες, «είναι παράνομος και δεν μπορεί να εφαρμοστεί», προσθέτοντας ότι «ειδικά επί του υποκατώτατου μισθού των νέων ή οποιουδήποτε άλλου υποκατώτατου μισθού, δεν τίθεται θέμα επιλογής με βάση τις κοινές πρακτικές. Τίθεται θέμα νομιμότητας, δεδομένου ότι έχουμε ήδη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων που θεωρεί τη σχετική μνημονιακή ρύθμιση αντίθετη στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη».

Ωστόσο, ήδη η μείωση κατώτατου μισθού στην Ελλάδα ανέρχεται σε διψήφιο ποσοστό σε σχέση με το 2008.

Σύμφωνα με τους επιστημονικούς συνεργάτες των συνδικάτων (ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ), η μείωση της αγοραστικής δύναμης του πραγματικού κατώτατου μισθού στην Ελλάδα «δεν επιδέχεται σύγκριση με καμία άλλη περίπτωση ευρωπαϊκής χώρας», δεδομένου ότι την περίοδο 2010-2015 σημειώθηκε μείωση κατά 24,7% και κατά 34,3% για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Εξάλλου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ όπου ο ονομαστικός ακαθάριστος ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το 2008, από 794 σε 684 ευρώ, δηλαδή κατά -14%.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες «μνημονιακές χώρες», στην Πορτογαλία ο ελάχιστος μισθός αυξήθηκε κατά 19%

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κωστάκος

Τα σχόλια είναι κλειστά.