Ειδησεογραφικό site

«Καμπανάκι» από αριστερό καθηγητή για Τσίπρα: Ανησυχητική η έλλειψη αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

47

Δύο προβληματικά στοιχεία για τον ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει στην δημοσκόπηση της Prorata ο ομότιμος καθηγητής της Κοινωνικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κύρκος Δοξιάδης, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των συντακτών».

Παρότι ιδιαίτερα φιλικός στον ΣΥΡΙΖΑ και συχνός αρθρογράφος στα ΜΜΕ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ομότιμος καθηγητής Κύρκος Δοξιάδης, σε άρθρο του με τίτλο «Η αξιοπιστία της Αριστεράς», επισημαίνει ότι από την τελευταία δημοσκόπηση της Prorata (παρότι φιλική εταιρία ερευνών στον ΣΥΡΙΖΑ), που έγινε κατά το χρονικό διάστημα 24-28 Μαρτίου 2023, προκύπτουν δύο ανησυχητικά αποτελέσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ:

-Πρώτον,ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνεται οφέλη από το δυστύχημα των Τεμπών γιατί οι Έλληνες του καταλογίζουν ευθύνες.

«…ως προς το επίμαχο ζήτημα της συγκυρίας που είναι το δυστύχημα των Τεμπών, τα αποτελέσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανησυχητικά.

Στην ερώτηση «Για την τραγωδία στα Τέμπη τι μερίδιο ευθύνης φέρουν οι παρακάτω κυβερνήσεις;», τα ποσοστά της απάντησης «Πολύ μεγάλη/Μεγάλη ευθύνη» έχουν ως εξής: Πρώτη με 86% η (τωρινή) κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη 2019-2023 (αναμενόμενο) και ακολουθούν ΜΑΖΙ στη δεύτερη θέση με 64% η καθεμία η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά 2012-2015 και η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα 2015-2019! Ιστορικά δηλαδή, ανεξάρτητα από την παρούσα κατάσταση, η κυβέρνηση της Αριστεράς θεωρείται τουλάχιστον το ίδιο υπεύθυνη με τη Δεξιά όσον αφορά την τραγική κατάσταση των σιδηροδρόμων», γράφει χαρακτηριστικά.

-Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούνται πιο αναξιόπιστοι και ασυνεπείς από τη ΝΔ

«Ισως πιο ανησυχητικό όμως είναι κάποιο άλλο στοιχείο, καθ’ ότι γενικότερης σημασίας. Στην ερώτηση «Πόσο αξιόπιστο ή αναξιόπιστο θεωρείτε ότι είναι το κάθε ένα από τα παρακάτω κόμματα;», την απάντηση «Αναξιόπιστο» δίνουν 61% για τη Ν.Δ. και 69% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και στην ερώτηση «Πόσο συνεπής είναι απέναντι σε όσα λέει και υπόσχεται;», την απάντηση «Οχι ιδιαίτερα/Καθόλου» παίρνουν κατά 60% ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά 73% ο Αλέξης Τσίπρας. Υστερα από όλα τα σκάνδαλα και τις κραυγαλέες αναντιστοιχίες λόγων και έργων της παρούσας κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του θεωρούνται πιο αναξιόπιστοι και ασυνεπείς από τη Ν.Δ., γράφει ο Κύρκος Δοξιάδης στην Εφημερίδα των Συντακτών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε ασυνεπής και αναξιόπιστος από το 2016»
Στη συνέχεια, ο ομότιμος καθηγητής και αρθρογράφος παραθέτει τα αίτια της αναξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ που ανιχνεύεται στις δημοσκοπήσεις. Όπως αναφέρει, ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει την ασυνέπεια και αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ όταν εφάρμοσε μνημονιακές πολιτικές, ενώ είχε υποσχεθεί το αντίθετο.

«Το είχαμε επισημάνει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν και έχει επιβεβαιωθεί από σχετικές ποσοτικές έρευνες. Τη μεγάλη καθίζηση της δημοτικότητάς του ο ΣΥΡΙΖΑ την έπαθε κατά τους πρώτους μήνες του 2016, όταν είχε αρχίσει να εφαρμόζει μνημόνιο. Δεδομένου όμως ότι έχουν παρέλθει 7 και πλέον χρόνια από τότε, φαίνεται πως οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις εκείνης της κατάστασης για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ βαθύτερες και δεν περιορίζονται στην αναμενόμενη δυσαρέσκεια από την εφαρμογή μιας ιδιαίτερα επαχθούς οικονομικής πολιτικής. Η βαθύτερη απογοήτευση του κόσμου είχε να κάνει ακριβώς με το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε ασυνεπής και αναξιόπιστος. Είχε υποσχεθεί ότι θα αποκρούσει αποτελεσματικά τις μνημονιακές πολιτικές και δεν το έπραξε».

Για τον ομότιμο καθηγητή Κ. Δοξιάδη η ανάκτηση αξιοπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ «είναι δύσκολο έργο» και η λύση θα ήταν «να υπόσχεται μόνο πράγματα που μπορεί να κάνει». Προτρέπει, μάλιστα, την αξιωματική αντιπολίτευση να πείσει απλώς τον κόσμο να «πως όντως, ως κυβέρνηση, θα εφαρμόσει ως πρώτες προτεραιότητες: επανακρατικοποιήσεις και πάταξη της αισχροκέρδειας».

Και καταλήγει με τις εξής παραινέσεις στον «αναξιόπιστο» ΣΥΡΙΖΑ:
«Τούτο είναι λοιπόν το «κρίμα» που ακόμη κουβαλάει στη ράχη του ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επανάκτηση –ή, ακριβέστερα ίσως, η εξ αρχής συγκρότηση– της εικόνας αξιόπιστου κόμματος είναι δύσκολο έργο, που όμως μπορεί να έχει αφετηρία μια απλή συνταγή: να υπόσχεται μόνο πράγματα που μπορεί να κάνει. Κατά τρόπο πειστικό, δηλαδή κυρίως συγκεκριμένο, εννοείται. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση της Prorata, στα «σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα», η ακρίβεια εξακολουθεί σταθερά να κατέχει την πρώτη θέση. Σύμφωνα με την ανάλυση της Αριστεράς, η ακρίβεια οφείλεται κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αισχροκέρδεια. Ας πείσει λοιπόν τον κόσμο πως όντως, ως κυβέρνηση, θα εφαρμόσει ως πρώτες προτεραιότητες: επανακρατικοποιήσεις και πάταξη της αισχροκέρδειας»

Τα σχόλια είναι κλειστά.