Ειδησεογραφικό site

Καμμένος: Η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί με 180 ψήφους

148

Νέες αναταράξεις στην κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκαλεί η συμφωνία των Πρεσπών: Από τη μια ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υποστηρίζει ότι το κόμμα του δεν θα την ψηφίσει και ταυτόχρονα θα ζητήσει η συμφωνία -όταν έρθει στη Βουλή- να κυρωθεί με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών και από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος να αντιτείνει ότι στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν τη συμφωνία, τότε θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει λόγος κύρωσης της συμφωνίας με την αυξημένη πλειοψηφία των τριών πέμπτων των βουλευτών, πριν καν ο κ.Καμμένος διατυπώσει το σχετικό «αίτημα». Ο κ.Τζανακόπουλος έσπευσε να δηλώσει ότι εφόσον η ψήφος εμπιστοσύνης ζητηθεί, η κυβέρνηση θα την λάβει.

Ο Πάνος Καμμένος μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του που έγινε υπό την πίεση των αποδοκιμασιών και προπηλακισμών που έχουν δεχθεί στελέχη των ΑΝΕΛ τις τελευταίες ημέρες, προχώρησε σε καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών του. Μάλιστα, ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα για να διαπιστωθεί, όπως είπε, ποιοί επιχειρούν να καταλύσουν το πολίτευμα.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Σγουρίδη, σύμφωνα με τις οποίες μπήκαν στο ζύγι, προκειμένου να πειστούν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, ανταλλάγματα με βάση τη διευθέτηση του χρέους. Ο κ.Σγουρίδης επιβεβαίωσε, ουσιαστικά τον Δημήτρη Καμμένο. Κληθείς να σχολιάσει σχετικά, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «άθλιες» τις πληροφορίες περί «συναλλαγής» στα εθνικά ζητήματα για να λάβει η ελληνική κυβέρνηση θετική απόφαση για το χρέος. «Πολλοί έχουν σπεύσει να διασπείρουν φήμες περί δήθεν συναλλαγής της κυβέρνησης με αντικείμενο το Μακεδονικό για να εξασφαλιστεί λύση στο χρέος. Οι φήμες αυτές φανερώνουν την άγνοια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, αν και ο κ.Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εφόσον δεν ψηφίσουν τη συμφωνία οι ΑΝΕΛ «και θα τη λάβουν», εντούτοις δεν διευκρίνισε από ποιόν πολιτικό χώρο θα εξασφαλισθούν οι ψήφοι που απαιτούνται. Και ενώ ο Πάνος Καμμένος απαίτησε κύρωση της συμφωνίας με την ψήφο των τριών πέμπτων των βουλευτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η συμφωνία θα εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Μάλιστα, έσπευσε να «συμβουλεύσει» την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά «να ακούσουν μια σειρά από στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που μιλούν για καλή συμφωνία», ενώ για τον πρόεδρο του Ποταμιού, είπε οτι ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης έχει τηρήσει μια υπεύθυνη στάση που τιμά τον ίδιον, στάση που η κυβέρνηση χαιρετίζει.

Οι καταγγελίες Καμμένου 

Την ίδια ώρα πάντως, ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος εξακολουθεί να θέτει το κόμμα του σε ασκήσεις οριακής ισορροπίας, ακολουθώντας την τακτική «και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα», αφού όπως επανέλαβε σήμερα θα είναι ταυτόχρονα και με την κυβέρνηση και κατά της συμφωνίας για το Σκοπιανό.

Στις δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ο Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανέφερε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής «δέχθηκα μια κόπια ενός λογαριασμού που δημοσίευσε όλα τα προσωπικά στοιχεία των βουλευτών των ΑΝΕΛ προκειμένου να ξεκινήσει ένα πογκρόμ εναντίον τους οργανωμένο από την ΝΔ. Υπήρξαν τηλεφωνικές απειλές ακόμα και από τα σταθερά τηλέφωνα στις οικείες τους προκειμένου να υποχωρήσουν ή να τους υποχρεώσουν να ρίξουν την κυβέρνηση. Στόχος τους είναι ο εκφοβισμός και η δημιουργία κλίματος για να φυλλορροήσουν οι ΑΝΕΛ. Στα Χανιά στήθηκε ένα σόου με επικεφαλής πρώην κρατούμενο για ανθρωποκτονία» και πρόσθεσε «οι ΑΝΕΛ δεν φυλλοροούν. Τα ίδια έλεγαν και το 2012 και το 2015 και διαψεύστηκαν. Αυτού του είδους η προπαγάνδα δεν θα γίνει αποδεκτή. Ζητάμε την επέμβαση της Δικαιοσύνης και παραδίδουμε στον εισαγγελέα τα κινητά μας τηλέφωνα για να διαπιστωθεί το ποιος προσπαθεί να καταλύσει το πολίτευμα».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι η πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ είχε ως στόχο τους ΑΝΕΛ και όχι την ακύρωση της συμφωνίας και υποστήριξε ότι «οι ΑΝΕΛ είμαστε οι μόνοι που αρνούμαστε την συμφωνία. Το σχέδιο συμφωνίας δεν ξεκινά καμία διαδικασία χωρίς τέλος για είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η κύρωση θα υποστηρίξουμε να γίνει από 180 βουλευτές για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε στο παρελθόν για erga omnes και τώρα το παίζει Μακεδονομάχος. Εμείς διαφωνούμε με την συμφωνία και ζητάμε 180 βουλευτές. Η άποψή μας είναι ότι η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να περάσει από τα Σκόπια».

Επίσης, ο κ. Καμμένος μίλησε για ψευτοδιλήμματα και πως «Αυτοί που συμφωνούν γίνονται σήμερα Μακεδονομάχοι και εμείς που διαφωνούμε λουζόμαστε τον όρο του προδότη. Οι ΑΝΕΛ όμως παραμένουν πιστοί. Αν κατά την πρόταση μομφής ρίχναμε την κυβέρνηση δεν θα αποτρέπαμε την υπογραφή της συμφωνίας. Εμείς δεν συναλλασσόμαστε δεν βάζουμε στην ζυγαριά εθνικά θέματα και οικονομία»

Τα σχόλια είναι κλειστά.