Ειδησεογραφικό site

Καιρός – Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για τον καύσωνα

31
kauswnas
‘Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η  Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν γενικά είναι κυρίως η δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα καθώς και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Από το Σάββατο (23/7) έως και τη Δευτέρα (25/7), και ενώ οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας αρχικά δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλές, οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν ως εξής:

α. στα ηπειρωτικά προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ λόγω τοπικών συνθηκών (μικροκλίμα, καταβάτες άνεμοι) και ειδικότερα σε περιοχές στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας που δεν επηρεάζονται από θαλάσσιες αύρες η θερμοκρασία θα είναι ένα με δύο βαθμούς υψηλότερη (41 με 42 βαθμούς Κελσίου).

Πιο συγκεκριμένα θα επηρεαστούν περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα για την Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, όπως αναφέρει η ΕΜΥ, παρόλο που αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας από την Τρίτη (26/7) στα ανατολικά ηπειρωτικά, οι μέγιστες καθώς και οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στις πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς θα διατηρηθούν έως και την Πέμπτη (28/7) σε υψηλά επίπεδα.

Καιρός: Λεπτό προς λεπτό η εξέλιξη του καύσωνα διαρκείας, θα «καεί» σήμερα η δυτική Ελλάδα – Σαββατοκύριακο με 40άρια

Ακόμη και πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να σκαρφαλώσει ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας, με τη θερμοκρασία, βάσει των έως τώρα εκτιμήσεων, να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έως 41 βαθμούς θα φτάσει σήμερα στα δυτικά ηπειρωτικά ο υδράργυρος στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, όπως στο κάμπο της Μεσσήνης, σε περιοχές της Ηλείας και σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στο Αγρίνιο.

Στη νότια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα  οι θερμοκρασίες θα αγγίξουν σήμερα τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Τώρα, αύριο Σάββατο ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου στις εξής περιοχές:  Δυτική Στερεά, κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία.

Σήμερα αναμένεται ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 39 και στα νησιά τους 35 βαθμούς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων οι συνθήκες καύσωνα  θα κρατήσουν μέχρι και τις 15 Αυγούστου! 

Οι μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα σε χάρτη 

kausonas-xartis-klearxos

Για ένα ισχυρό κύμα ζέστης που θα μας απασχολήσει τα επόμενα 24ωρα, έκανε λόγο  ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης ωστόσο, υπήρξε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για ακραίες συνθήκες, αλλά για θερμοκρασίες που έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας. «Θα δούμε θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται από 38 έως 41 βαθμούς Κελσίου, κυρίως σε κλειστές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας που βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα, είπε, υπογραμμίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για τον φονικό καύσωνα της δυτικής Ευρώπης.

Τριήμερο με υψηλές θερμοκρασίες  – Αναλυτικοί χάρτες με τις θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα σε βίντεο μέχρι και τη Δευτέρα

Ανοιχτές θα είναι από σήμερα επτά κλιματιζόμενες αίθουσες του δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για τις λέσχες φιλίας σε Κουκάκι, Νέο Κόσμο, Βοτανικό, Κολοκυνθούς, ΄Αγιο Ελευθέριο, Κυψέλη και Αμπελοκήπους που θα λειτουργούν από τις οκτώ το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ.

Βίντεο με την εξέλιξη του καύσωνα μέσα στο Σαββατοκύριακο

Μεταφορά θερμων αερίων μαζών στα 850 hPa

Δείτε χάρτη με τις σημερινές θερμοκρασίες, οι περιοχές που βρίσκονται σε «μωβ» συναγερμό 

kausonastora-kausonas-kairossimera-thermokrasies-zesti

Τα σχόλια είναι κλειστά.