Ειδησεογραφικό site

Εισέπραξε ευχές και ένα μικρό χαρτζιλίκι…

63

Αντίστροφα μετρά πλέον η κυβέρνηση για τις κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να λάβει ανάλογα με τις κομβικές εξελίξεις που αναμένονται το φθινόπωρο και είναι πολλές. Η χθεσινή απόφαση του Εurogroup δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα κείμενο ευχών για το μέλλον και την εκταμίευση, σταδιακά, μίας δόσης που θα πάει απλά στις λήξεις για το δημόσιο χρέος αλλά και στα φέσια που έβαλε η κυβέρνηση στους ιδιώτες, αφού εδώ και δύο χρόνια το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών και δεν δίνει ούτε ευρώ σε κανέναν. Δηλαδή, αναγνωρίστηκε με αυτόν τον έμμεσο τρόπο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που με τόση… αγάπη δέχτηκαν οι δανειστές δεν είναι τίποτα άλλο από το ξεζούμισμα σε φόρους και τη μη πληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους σε τρίτους.

Του Γιάννη Χρηστάκου

Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης που διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο με την ελληνική οικονομία να έχει χάσει άλλο ένα 10% του ΑΕΠ της και τους πολίτες να χρωστούν περίπου 100 δισ. ευρώ στις εφορίες και τα ταμεία με κλειστές και ανήμπορες τράπεζες, ήταν ένα κείμενο γεμάτο …ευχές! Ως προς την ουσία:

α) Το ΔΝΤ είναι εκτός προγράμματος, που σημαίνει ότι θα κάνει μία ακόμα σκληρή διαπραγμάτευση τον Σεπτέμβριο. Κανείς δεν ξέρει αν θα μπει στο πρόγραμμα ούτε τότε και τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό καθώς συνδυάζεται με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που αναμένεται.

 β) Η είσοδος της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν εξασφαλίζεται και μεταφέρεται και αυτή προς το φθινόπωρο με επίσης άγνωστη κατάληξη.

 γ) Η κυβέρνηση κατάφερε να δεσμεύσει τη χώρα με μία ακόμα υπερδεκαετή αγχόνη για πλεονάσματα ίσα ή πάνω από 2% για το διάστημα από το 2022 έως το 2060.

Αυτό έρχεται να προστεθεί στην άλλη μεγάλη επιτυχία, να δεσμεύσει όλη την περιουσία του κράτους στο υπερταμείο για 99 χρόνια. Κατάφερε δηλαδή η αριστερή κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα συγκλονιστικό περιβάλλον υπερεπιτροπείας που μένει ως κληρονομητέο συμβόλαιο στις επόμενες γενιές ηγετών των χωρών της ΕΕ χωρίς κανείς να ξέρει ποιος και τι θα υπάρχει στην Ευρώπη τα επόμενα 40 χρόνια. Όμως, η κυβέρνηση έδωσε το δικαίωμα σε οποιον είναι ισχυρός να οικειοποιείται τις υπογραφές του Αλέξη Τσίπρα και να κάνει στην Ελλάδα ό,τι θέλει, κυρίως να την τοποθετεί εκεί που τη θέλει ανεξάρτητα εάν η χώρα έχει καταφέρει να ανακάμψει. Η επιτροπεία αυτή δημιουργεί όμως και άλλα προβλήματα αφού οι περισσότεροι οικονομολόγοι κρίνουν οτι αυτά τα νούμερα και οι υψηλές απαιτήσεις για πλεονάσματα είναι αντιαναπτυξιακά και φρενάρουν μία κατεστραμμένη οικονομία.

 

«ΡΟΥΚΕΤΑ» ΛΑΓΚΑΡΝΤ

 

Σε αυτό το σημείο ήρθε και η Κριστίν Λαγκάρντ με τις χθεσινές της δηλώσεις να επισημάνει ότι σύμφωνα με το Ταμείο οι προβλέψεις της Κομισιόν δεν συνάδουν με τις δικές της, του ΔΝΤ, και άρα θα τα επανεξετάσει όλα αυτά στο προσεχές μέλλον.

Το αποτέλεσμα που είναι πιο σοβαρό από τη χθεσινή εξέλιξη είναι πως σε κανέναν δεν δίνεται η εικόνα ότι η Ελλάδα πάει ένα βήμα παρακάτω, ούτε οι αγορές μπορεί να έχουν αυτή την αίσθηση. Έτσι, ακολούθως, ούτε οι επενδυτές μπορεί να έχουν αυτή την αίσθηση εάν ήθελαν να έχουν ένα πιο σταθερό περιβάλλον στην Ελλάδα για να τοποθετηθούν.

Πάνω ακριβώς σε αυτά τα σενάρια, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός θα σταθμίσει τις εξελίξεις και θα αποφασίσει πώς ακριβως θα κινηθεί πολιτικά, όταν θα έχει μπροστά του το φθινόπωρο όλη την εικόνα για τις προθέσεις των δανειστών. Σήμερα δεν έχει τίποτα. Δεν ξέρει, για παράδειγμα, εάν το ΔΝΤ θα αποφασίσει τελικά να μπει στο πρόγραμμα ή θα μείνει απ’ έξω ως παρατηρητής, μέχρι το τέλος του 2018, κάτι που θα δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που έχουν ψηφίσει θετικά στο παρελθόν δεχόμενες δεσμεύσεις ότι το ΔΝΤ θα είναι εντός. Σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν ξέρει τη συνέχεια.

 

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ

 

Το ΔΝΤ μπορεί να ζητά σκληρά μέτρα αλλά τάσσεται υπέρ δραστικού κουρέματος του χρέους που δεν θέλουν οι Γερμανοί για να μη δοθεί η εικόνα στις άλλες χώρες ότι έδωσαν δανεικά και έχασαν τα λεφτά τους. Αυτο το τελευταίο μάλιστα, αποτυπώνεται καθαρά στο κείμενο συμπερασμάτων, αν το διαβάσει κανείς προσεκτικά, δηλαδή λέει ότι διασφαλίζονται οι χώρες ότι δεν θα έχουν απώλειες με την όποια λύση διευθέτηση του ελληνικού χρέους και μάλιστα στη μεσοπρόθεσμη λύση, δηλαδή αυτή των πρώτων 15 ετών που αποφασίστηκε χθες ότι θα γίνει. Αλλά προσοχή! Χθες δεν αποφασίστηκε ότι ξεκινά η διευθέτηση, αποφασίστηκε ότι όταν συμφωνηθεί το μεσοπρόθεσμο για το χρέος, αυτός θα είναι ο δρόμος που θα ακολουθηθεί.

 

ΣΕ ΒΕΡΤΙΓΚΟ Ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Ο Αλέξης Τσίπρας είδε χθες τους κόπους μίας χρονιάς να πηγαίνουν στα σκουπίδια. Τι έχει στα χέρια του σήμερα; Ένα ήδη ψηφισμένο τέταρτο μνημόνιο με βαριά μέτρα πάνω σε αυτά που ήδη έχει πάρει. Ένα πρόγραμμα στον αέρα. Τη χώρα εκτός ποσοτικής χαλάρωσης όταν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη σηκωθεί ψηλά από αυτό και ξέφυγαν στον ανταγωνισμό. Καμία λύση για το χρέος και μάλιστα με τη ρητή διατύπωση ότι αυτό θα εξεταστεί στο τέλος του προγράμματος το 2018. Μία κοινοβουλευτική ομάδα σε βέρτιγκο αφού τώρα που κατέρρευσε ο χάρτινος πύργος του χρέους δεν έχει τίποτα άλλο να πει για μεγάλες επιτυχίες και κατορθώματα. Με αυτά θα περάσει το καλοκαίρι. Από φθινόπωρο και μόλις τελειώσουν οι γερμανικές εκλογές θα έρθουν και οι νέες δημοσκοπήσεις. Εάν αυτές είναι χειρότερες από τις προηγούμενες, και σύμφωνα με την εξέλιξη μίας νέας διαπραγμάτευσης τότε ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει εάν θα πάει σε εκλογές.

Τι αποφάσισε χθες το Εurogroup; Αποφάσισε 3,5% πλεόνασμα έως το 2022. Πλεόνασμα 2% από κει και μετά έως το 2060. Σύνδεση της πληρωμής δόσεων του ελληνικού χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης με ασαφές πλαίσιο το οποίο θα συζητηθεί μέσα στο καλοκαίρι. Δόση 8,5 δισ. ευρώ, ίσα ίσα για να δοθούν τα απαραίτητα. Τα 6,9 δισ. θα επιστρέψουν στους δανειστές σε λίγες μέρες λόγω υποχρεώσεων. Τα 800 εκατ. θα δοθούν σε αυτούς που τους χρωστάει το Δημόσιο. Τα υπόλοιπα 800 εκατ. θα τα δώσουν για τον ίδιο λόγο το φθινόπωρο. Όπως λέει ο λαός, κι από Αύγουστο…χειμώνα.

 

 

ΕΜΕΙΝΕ ΜΕ

ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ

ΜΝΗΜΟΝΙΟ…

 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας είδε χθες τους κόπους μίας χρονιάς να πηγαίνουν στα σκουπίδια. Τι έχει στα χέρια του σήμερα; Ένα ήδη ψηφισμένο τέταρτο μνημόνιο με βαριά μέτρα πάνω σε αυτά που ήδη έχει πάρει. Ένα πρόγραμμα στον αέρα. Τη χώρα εκτός ποσοτικής χαλάρωσης και καμία λύση για το χρέος…

Τα σχόλια είναι κλειστά.