Ειδησεογραφικό site

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε Ρώσο υφυπουργό και 21 φυσικά πρόσωπα και εταρείες

38

Στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον ο υφυπουργός Ενέργειας Αντρέι Τσερέζοφ

Η αμερικανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες επεκτείνονται σε 21 φυσικά πρόσωπα που είναι Ρώσοι και Ουκρανοί πολίτες και 21 ρωσικές επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα.

Μεταξύ των φυσικών προσώπων στα οποία επιβάλλονται οι νέες αμερικανικές κυρώσεις είναι ο Ρώσος υφυπουργός Ενέργειας Αντρέι Τσερέζοφ, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Technopromexport και στελέχη του υπουργείου Ενέργειας όπως και 12 θυγατρικές εταιρείες της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Surgutneftegaz, οι οποίες ανήκουν σ’ αυτήν κατά το ήμισυ ή σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα το αμερικανικό υπουργείο αναφέρει ότι η εταιρεία Surgutneftegaz είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των κυρώσεων το 2014. Τον Σεπτέμβριο του 2014 οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν επιβάλλει κυρώσεις στις μεγαλύτερες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες περιόριζαν την πρόσβαση τους στις κεφαλαιαγορές ενώ έθεταν περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων τους. Οι κυρώσεις αφορούσαν πέντε ρωσικές εταιρείες του ενεργειακού τομέα και συγκριμένα τις εταιρείες Gazprom, Gazprom Neft, Lukoil Surgutneftegaz.
Μεταξύ των εταιρειών, στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι και η εταιρεία «Silovie Mashini». Εναντίον της όπως και εναντίον της Technopromexport, είχε προσφύγει στην δικαιοσύνη η γερμανική εταιρεία Siemens επειδή, είχαν στείλει στην Κριμαία τουρμπίνες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που είχαν αποκτήσει για δική τους χρήση, για να καλύψουν τις ενεργειακές της ανάγκες.

Οι νέες κυρώσεις συνιστούν στην ουσία επέκταση των κυρώσεων, τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να επιβάλλουν κατά της Ρωσίας από το 2014, όταν προσαρτήθηκε η Κριμαία και άρχισαν οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία. Πέρυσι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε νόμο που δίνει το δικαίωμα στις ΗΠΑ να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στην Ρωσία.

Στις 29 Ιανουαρίου ο Λευκός Οίκος αναμένεται να παρουσιάσει στο Κογκρέσο την εισήγηση του, που αφορά την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες θα μπορούν να επιβληθούν σε Ρώσους πολίτες και ρωσικές εταιρείες σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένου τους ενεργειακού και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στα τέλη Οκτωβρίου του 2107 οι ΗΠΑ είχαν δημοσιεύσει κατάλογο με 39 ρωσικές εταιρείες και οργανισμούς, με τις οποίες αμερικανοί πολίτες και αμερικανικές εταιρείες όπως και πολίτες τρίτων χωρών δεν μπορούν να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες. Μεταξύ των εταιρειών αυτών, συμπεριελήφθησαν εταιρείες της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και οργανισμοί που σχετίζονται με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και τις ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας .

Τα σχόλια είναι κλειστά.