Ειδησεογραφικό site

Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν

73

Σήμερα, στις 26 Ιουνίου 2022, ο λαός του Αζερμπαϊτζάν γιορτάζει την 104η επέτειο από την ίδρυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Ο Εθνικός Στρατός του Αζερμπαϊτζάν ιδρύθηκε με διάταγμα που υπογράφτηκε στις 26 Ιουνίου του 1918. Εκείνη την εποχή η νεοανακηρυχθείσα Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν αντιμετώπιζε σοβαρές απειλές για την κυριαρχία της, που κατέστησαν αναγκαία την άμεση συγκρότηση του δικού της στρατού, και αυτό το αίτημα ικανοποιήθηκε με επιτυχία σε σύντομη χρονική περίοδο. Ιδρύθηκε η πρώτη τακτική στρατιωτική μονάδα – το Ξεχωριστό Σώμα του Αζερμπαϊτζάν και το Υπουργείο Άμυνας. Υπό την καθοδήγηση των εκπροσώπων της Διοίκησης του Υπουργείου, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού, Στρατηγού Σαμάντ Μεχμαντάροβ (Samad Mehmandarov) και του Αναπληρωτή Υπουργού, Στρατηγού Αλιάγκι Σιχλίνσκι (Aliagi Shikhlinski) και άλλων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, πραγματοποιήθηκαν ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις στη διαδικασία συγκρότησης του στρατού στο Αζερμπαϊτζάν. Δυστυχώς, οι πολιτικές αναταραχές εκείνης της εποχής, τα ύπουλα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων στη χώρα μας και άλλοι παράγοντες κατέστησαν αδύνατη τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της πρώτης Δημοκρατίας της Ανατολής.

Μετά την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας του, το 1991, το Αζερμπαϊτζάν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επίθεσης από την Αρμενία. Ως αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης, οι αρμενικές Ένοπλες δυνάμεις, με την υποστήριξη των σοβιετικών στρατευμάτων, κατέλαβαν το 20 τοις εκατό των διεθνώς αναγνωρισμένων εδαφών του Αζερμπαϊτζάν. Στις 9 Οκτωβρίου του 1991 το Ανώτατο Συμβούλιο του Αζερμπαϊτζάν ενέκρινε την απόφαση για την ίδρυση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν. Όμως η συγκρότηση  ενός επαγγελματικού στρατού ξεκίνησε μόλις στα τέλη του 1993 υπό την ηγεσία του Εθνικού Ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν, τότε εν ενεργεία Ανώτατου Διοικητή, Προέδρου Heydar Aliyev, ο οποίος άρχισε να επεξεργάζεται τη σύσταση ενός σύγχρονου στρατού. Στις 22 Μαΐου 1998, σύμφωνα με διάταγμά του, η 26η Ιουνίου ανακηρύχθηκε Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεβ (Ilham Aliyev) πρωτοστάτησε στη συγκρότηση του στρατού, την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού οπλοστασίου, την ίδρυση του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, την προώθηση της εκπαίδευσης και την προετοιμασία του στρατιωτικού προσωπικού στο Αζερμπαϊτζάν και στο εξωτερικό. Σήμερα, χάριν αυτών των βημάτων που έγιναν τότε, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν συγκαταλέγονται στους 50 ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο, γεγονός που αποδείχθηκε κατά τον τελευταίο πόλεμο των 44 ημερών. Ο Στρατός του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου έδειξε τις πολεμικές επιδόσεις του σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, που βρίσκονταν υπό την αρμενική κατοχή για σχεδόν 30 χρόνια, απελευθερώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα χάριν της αποφαστικότητας και του επαγγελματισμού του.

Σήμερα ο καθένας από εμάς στο Αζερμπαϊτζάν γιορτάζει με περηφάνια τη γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεών μας και, κατανοώντας την ιστορική σημασία αυτής της γιορτής, νιώθουμε απέραντη χαρά για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας μας.

Ο κόσμος αλλάζει, δυστυχώς, όχι προς το καλύτερο, από την άποψη της ασφάλειας. Επομένως, υπό τις νέες πραγματικότητες, όταν το διεθνές δίκαιο εφαρμόζεται επιλεκτικά, δυστυχώς  δεν υπάρχει άλλη επιλογή για να υπερασπιστεί κανείς την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του παρά μόνο μέσω των ισχυρών ενόπλων δυνάμεών της.

Anar Huseynov

Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα

Τα σχόλια είναι κλειστά.