Ειδησεογραφικό site

Η Βουλή αποφασίζει για την άρση ασυλίας του Νίκου Ξυδάκη

57

Στη Βουλή διαβιβάστηκε η μηνυτήρια αναφορά κατά του τέως αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού

Το τραγελαφικό επεισόδιο στη «Στοά του Βιβλίου» την 1η Απριλίου 2015 μεταξύ του τέως αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, του σωματοφύλακά του, του αστυνομικού Γιάννη Σφακιανάκη, του τέως διευθυντή του γραφείου του εν λόγω αναπληρωτή υπουργού Παναγιώτη Δούρου και του προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρη Παπαδόπουλου, οδηγήθηκε στην Βουλήμετά την μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ο τελευταίος.

Το επεισόδιο με απαράδεκτες τσαμπουκαλίδικες συμπεριφορές διαδραματίστηκε με αφορμή τη θέση του νέου γενικού διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. ¨Όπως αναφέρει στην μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Ξιδάκης δεν δεχόταν να υπογράψει τον διορισμό του, παρά το γεγονός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να χρήσει τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Σκηνοθετών στην θέση του γενικού διευθυντή.

Στη μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι στην «Στοά του Βιβλίου» ο αστυνομικός εμπόδισε τον σκηνοθέτη να πλησιάσει τον κ. Ξυδάκη, ενώ λίγες μέρες πριν ο κ. Δούρος φέρεται να το είχε βρίσει.

«Στοά του Βιβλίου»

Στη μηνυτήρια αναφορά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Σκηνοθετών, αναφέρει ότι στη «Στοά του Βιβλίου βρέθηκε μαζί με τον κ. Ξυδάκη στην παρουσίαση του βιβλίου Αββά Ισαάκ του Σύρου με τίτλο «Λόγοι Ασκητικοί». Ο κ. Παπαδόπουλος προσπάθησε να πλησιάσει τον αναπληρωτή υπουργό για να τον χαιρετίσει, αλλά δέχθηκε επίθεση από τον σωματοφύλακά του.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι αμέσως μετά το τέλος της παρουσίασης, περί ώρα 21:15, βγαίνοντας από την αίθουσα της «Στοάς του Βιβλίου» όπου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου, επιχείρησα να πλησιάσω τον κ. Ξυδάκη για να τον χαιρετίσω. Μόλις κατευθύνθηκα προς το μέρους του για να του τείνω το χέρι μου και να τον χαιρετίσω, αμέσως ο αστυνομικός –προσωπικός του φρουρός, με απώθησε έντονα με τα χέρια και το σώμα του, χωρίς μάλιστα καμία διακριτικότητα, λέγοντάς μου ταυτόχρονα ότι ο ίδιος ο κ. Ξυδάκης του είχε δώσει ρητή εντολή να του απαγορεύσει να τον πλησιάσω και να του μιλήσω. Συγκεκριμένα του είπε «Έχω εντολή από τον κ. υπουργό να μην πλησιάσεις. Έχω εντολή να ασκήσω ακόμη και βία. Φύγε λοιπόν, φύγε».

Ο κ. Παπαδόπουλος, αντέδρασε και πλησίασε εκ νέου τον σωματοφύλακα του υπουργού και του διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη συμπεριφορά τόσο του ίδιου όσο και του κ. Ξυδάκη, η οποία τον προσέβαλε κατάφωρα, αφού τον αντιμετώπισε και μάλιστα σε δημόσιο χώρο, σαν ανεπιθύμητο πρόσωπο – κοινό εγκληματία, πλην όμως δεν ήθελε να δημιουργήσω επεισόδιο και απομακρύνθηκα.

Όπως επισημαίνει η έντονη απώθησή του από τον αστυνομικό με τα χέρια και το σώμα του, υπερβαίνει εντελώς τα όποια «καθήκοντά» του ως προσωπικού φρουρού και αποτελεί μια ξεκάθαρη και συνειδητή ενέργεια καταφρόνησής του και προσβολής της τιμής και της προσωπικότητάς του.

Το επίμαχο επεισόδιο μάλιστα το αντελήφθησαν και πολλοί παριστάμενοι, σημειώνεται στην μηνυτήρια αναφορά, οι οποίοι του εξέφρασαν την απορία και την έκπληξή τους και αυθόρμητα καυτηρίασαν με δυσμενέστατα σχόλια την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, η οποία τον προσέβαλλε ως άτομο αλλά και ως πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται και σε χρόνο πριν το επεισόδιο στην «Στοά του Βιβλίου», λέγοντας ότι προσπαθούσε να συναντηθεί προσωπικά με τον κ. Ξυδάκη στο υπουργείο για να του ζητήσει να υπογράψει την πρόσληψή του επειδή την δικαιούται, αλλά όπως ισχυρίζεται, ο κ. Ξυδάκης απέφευγε να τον συναντήσει.

Αναλυτικότερα, για το προ της 1ης Απριλίου επεισόδιο ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει:
«Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το αμέσως προηγούμενο διάστημα είχα διαπιστώσει ότι και ο διευθυντής του γραφείου του κ. Ξυδάκη, κ. Παναγιώτης Δούρος, εναρμονισμένος πλήρως με τις οδηγίες του πολιτικού του προϊσταμένου, μου συμπεριφερόταν στις μεταξύ μας επικοινωνίες με προσβλητικό τρόπο απέναντί μου (πράγμα που αρχικά μου είχε κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση, γιατί μέχρι τότε δεν είχα λόγο να μην τον θεωρώ ευγενικό ως άνθρωπο), έφτασε δε στο σημείο, λίγες μέρες πριν το επίμαχο περιστατικό, όταν με είδε στον διάδρομο του υπουργείου, να απευθυνθεί σε συνεργάτη του λέγοντας χαρακτηριστικά «…που πάει αυτός ο μ@λ@κ@ς…», αναφερόμενος σε εμένα, όπως μου κατήγγειλαν συνεργάτες και φίλοι μου που με συνόδευαν και αντιλήφθησαν το ατυχέστατο περιστατικό . Στην περίπτωση εκείνη μάλιστα, ο κ. Δούρος, μόλις αντελήφθη ότι η φράση που εκστόμισε είχε γίνει αντιληπτή, κλείστηκε στο γραφείο του. Τότε εγώ κατευθύνθηκα έξω από το γραφείο του, στην γραμματέα του κυρία Νικολέττα Ξυδιά και διαμαρτυρήθηκα για το επεισόδιο».

Μετά το γεγονός αυτό με τον κ. Δούρο, ο κ. Παπαδόπουλος, δέχθηκε ενόχληση από τον σωματοφύλακα κ. Σφακιανάκη, μέσα στο υπουργείο. «Στη συνέχεια κατευθύνθηκα στο γραφείο του υπουργού για να συναντήσω την γραμματέα του κυρία Ειρήνη Λαγουρού και να διαμαρτυρηθώ. Με πρόλαβε όμως ο κ. Σφακιανάκης, ο οποίος μου είπε να φύγω από το κτίριο και ότι ήμουν «ανεπιθύμητος». Του εξήγησα ήρεμα ποιος είμαι και ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του υπουργείου, για να λάβω την απάντηση ότι «Αυτά γινόντουσαν άλλες εποχές και σου ζητάω να εξαφανιστείς». Τότε, αποχώρησα από το υπουργείο».

Μετά την αποπομπή του από το υπουργείο ο κ. Παπαδόπουλος έστειλες μήνυμα (sms) στο κινητό του κ. Ξυδάκη διαμαρτυρόμενος για το περιστατικό, αλλά ποτέ δεν έλαβε απάντηση και για το λόγο αυτό συνέταξε μια επιστολή την οποία κοινοποίησε στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη, Νίκο Παππά, Τέρενς Κουίκ και τον διευθυντή του Πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρη Τζανακόπουλο, στην οποία περιέγραφε λεπτομερώς τα δυο επεισόδια και καταγγέλλει τον κ. Ξυδάκη για παράβαση καθήκοντος.

Με την μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Παπαδόπουλος αποδίδει στον κ. Ξυδάκη ηθική αυτουργία στο αδίκημα της έργω εξύβρισης του αστυνομικού κ. Σφακιανάκη. Δηλαδή στρέφεται τόσο κατά του κ Ξυδάκη, όσο και κατά του αστυνομικού κ. Σφακιανάκη.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε την Βουλή ως προς τον κ. Ξυδάκη μόνο και οι συνάδελφοι του θα αποφασίσουν για την άρση ή μη της ασυλίας του

Τα σχόλια είναι κλειστά.