Ειδησεογραφικό site

«Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού πετυχαίνει πλήρη ίαση»

180

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΛΑΖΩΝΙΤΗΣ

(Διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου, Νοσοκομείου Αλεξάνδρα)

 

Ψηφιακές μαστογραφίες θα διεξάγονται δωρεάν στο Ακτινολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», από Δευτέρα 17 Οκτωβρίου έως και Σάββατο 22 Οκτωβρίου

Στην Πέννυ Κροντηρά

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι η ρίζα στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα ανακαλύπτονται 6.500  νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Δυστυχώς ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου και τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες, μέχρι σήμερα τουλάχιστον.

Ο κ. Αθανάσιος Χαλαζωνίτης, συντονιστής διευθυντής ακτινολογικού εργαστηρίου και διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, μιλά στο «Κ» για την αντιμετώπιση της νόσου και την εβδομάδα εξετάσεων που θα διεξαχθεί στο νοσοκομείο, γιατί, όπως λέει, πρέπει να τονισθεί  ότι όλες οι γυναίκες κινδυνεύουν.

 

 

MASTOS

Ποιος ο ρόλος του προσυμπτωματικού ελέγχου;

Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει ο όρος προσυμπτωματικός έλεγχος, επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα της καθημερινότητάς μας. Είναι ακριβώς  σαν να ψάχνουμε να ανακαλύψουμε αν υπάρχει κάποιο «σπασμένο αβγό» σε ένα κουτί με αβγά, χωρίς καν να ανοίξουμε το κουτί. Πρακτικά η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού αναφέρεται σε γυναίκες χωρίς κάποιο σύμπτωμα ή κλινική ένδειξη. Το αποτέλεσμα είναι ίαση από τον καρκίνο του μαστού σε ποσοστό 98.6%. Πρακτικά δηλαδή πλήρης ίαση, χωρίς ιδιαίτερα επιβαρυμένες θεραπείες (χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες κ.λπ.) όπως αυτές απαιτούνται σε προχωρημένο καρκίνο του μαστού.

 

Υφίσταται η έννοια της πρόληψης ή είναι λάθος;

Για τον καρκίνο του μαστού, υφίσταται η έννοια της Δευτερογενούς Πρόληψης (Προληπτικός Πληθυσμιακός Έλεγχος/ Screening)   δηλαδή η λήψη κατάλληλων μέτρων [από τους φορείς υγειονομικής περίθαλψης]  που θα επιτρέψουν είτε τη διάγνωση προκαρκινικών καταστάσεων, είτε τη διάγνωση του καρκίνου σε αρχικά στάδια. Δεν υφίσταται η έννοια της πρωτογενούς πρόληψης, η οποία ισχύει για άλλα νοσήματα, όπως π.χ. διακοπή καπνίσματος ώστε να μην εκδηλωθεί καρκίνος του πνεύμονος. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι παράγοντες προφύλαξης.

 

ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ

 

Από ποια ηλικία πρέπει να γίνεται έλεγχος;

Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιστημονικές εταιρείες κατά του καρκίνου του μαστού προτείνουν:

Α. αυτοεξέταση, κάθε μήνα για γυναίκες ηλικίας >20 ετών

Β. ψηλάφηση, κάθε 2-3 χρόνια για γυναίκες ηλικίας 20 έως 30 ετών και κάθε χρόνο για γυναίκες ηλικίας >30 ετών

Γ. μαστογραφία, κάθε χρόνο για γυναίκες ηλικίας >40 ετών

Δ. υπερηχογράφημα, ποτέ μόνο του (συμπληρωματικά: σε πυκνούς μαστούς και άλλες ενδείξεις στη μαστογραφία)

Ε. μαγνητική μαστογραφία, σε ειδικές περιπτώσεις.

 

Η μαστογραφία είναι 100% αποτελεσματική στον έλεγχο;

Όχι δεν είναι. Ωστόσο αποτελεί τη μοναδική μέθοδο προσυμπτωματικού ελέγχου ασυμπτωματικού πληθυσμού. Πρέπει να διενεργείται από ειδικούς, οι οποίοι θα προτείνουν τις συμπληρωματικές μεθόδους που θα ανακαλύψουν τον καρκίνο του μαστού. Και να μη το ξεχνάτε: η μαστογραφία σώζει ζωές αφενός και κάνει τη διαχείριση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια πιο εύκολη!

 

Υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού;

Βέβαια. Και χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, μη τροποιούμενοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού (για αυτούς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι) και τροποιούμενοι παράγοντες κινδύνου (μπορούμε να τους αποτρέψουμε). Αναλυτικά:

Α. μη τροποποιούμενοι παράγοντες:

φύλλο (Άνδρες/1 : Γυναίκες/100)

ηλικία >50 ετών  κίνδυνος Χ2 φορές

οικογενειακό/ατομικό ιστορικό καρκίνου κίνδυνος Χ5 φορές

άτυπη υπερπλασία των πόρων κίνδυνος X5 φορές

λοβιακό καρκίνωμα κίνδυνος X7 φορές

προηγούμενη ακτινοβόληση (ειδικά στο θώρακα και στον θυρεοειδή)

γενετικοί παράγοντες κίνδυνος Χ7 φορές

ατεκνία κίνδυνος Χ2 φορές

ηλικία τοκετού μετά τα 30 έτη

εμμηναρχή (πριν την ηλικία των 12 ετών) εμμηνόπαυση (μετά την ηλικία των 52 ετών) κίνδυνος Χ2 φορές

Β. τροποποιούμενοι παράγοντες:

Παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, άγχος, κατανάλωση αλκοόλ, θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, χρήση αντισυλληπτικών, να μην έχει γίνει θηλασμός, ατεκνία.

Ωστόσο να τονισθεί ότι το 70% των γυναικών με καρκίνο του μαστού, δεν έχουν κανένα επιβαρυντικό παράγοντα. Και θα πρέπει να βασισθούν μόνο στην έγκαιρη διάγνωση.

 

Η κληρονομικότητα επιβεβαιώνεται ότι ευθύνεται για την εμφάνιση;

Δεν ευθύνεται πάντοτε. Θα πρέπει να ληφθεί οικογενειακό ιστορικό, να εξετασθεί το ατομικό ιστορικό και τότε και μόνο τότε επί σαφών ενδείξεων η γυναίκα να προβεί σε γονιδιακό έλεγχο (φαινόμενο Αντζελίνα Τζολί).

 

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

 

Ποιος ο τρόπος αντιμετώπισης;

Συνήθως εκτομή μόνο του ογκιδίου σε πρώιμα στάδια και μαστεκτομή σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις. Μπορεί να ακολουθήσουν χημειοθεραπείες, ορμονοθεραπείες και ακτινοβολίες. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτές οι θεραπείες δεν είναι τόσο δυσβάστακτες για την πάσχουσα από όσο ήταν τις προηγούμενες δεκαετίες. Ακόμη να αναφέρω ότι η θεραπεία καλό είναι να γίνεται σε εξειδικευμένες μονάδες ή κέντρα. Στη χώρα υπάρχουν αρκετά τέτοια που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα του εξωτερικού.

Μία γυναίκα που εμφάνισε καρκίνο του μαστού και ανάρρωσε τι πρέπει να ακολουθεί; Φεύγει ο βραχνάς ποτέ;

Το 86% των γυναικών με καρκίνο του μαστού, παραμένουν εν ζωή 5 χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου, και το 76% των γυναικών, 10 χρόνια μετά. Συνεπώς τα ποσοστά είναι άκρως ενθαρρυντικά. Όσο για τον «βραχνά», που ρωτάτε, έχω συναντήσει στην επαγγελματική μου καριέρα, γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού και ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον, έχοντας γίνει πολύ καλύτερες αφενός και παράδειγμα για τις υπόλοιπες πάσχουσες και για εμάς αφετέρου.

 

Πότε θα αρχίσει η δωρεάν εβδομάδα εξέτασης από το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και πώς μπορεί μία γυναίκα να δηλώσει ότι θέλει να εξεταστεί;

Ψηφιακές μαστογραφίες θα διεξάγονται στο Ακτινολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 80 &  Λούρου, στην Αθήνα, από Δευτέρα 17 Οκτωβρίου έως και Σάββατο 22 Οκτωβρίου. Οι ψηφιακές μαστογραφίες (έως 50 εξετάσεις κάθε ημέρα) θα γίνονται με παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ – με μηδενική χρέωση – με την έγκριση του Διοικητού του Νοσοκομείου μας, μετά από πρότασή μου. Ραντεβού θα κλείνονται στη Γραμματεία του Ακτινολογικού στα τηλέφωνα 210-33811171. Το πρόγραμμα, το οποίο γίνεται για τρίτη συνεχή χρονιά, αποτελεί ελάχιστη εθελοντική προσφορά των εργαζόμενων στο Ακτινολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» για τον μήνα Οκτώβριο, μήνα αφιερωμένο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

 

Ποια άλλη κοινωνική δράση υπάρχει για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού;

Με γνώμονα μία κοινωνία όπου όλες οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα έχουν ίση μεταχείριση και προστασία από τον νόμο, ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην Υγεία, 40 επιστημονικοί φορείς και 100 πανεπιστημιακοί και ακαδημαϊκοί γιατροί έχουν αναπτύξει ένα μεγάλο εθελοντικό κίνημα σε όλη τη χώρα, αλληλεγγύης και προσφοράς. Στη δράση «Υγεία για Όλους», η ομάδα Απεικόνισης του Μαστού του Ακτινολογικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου θα συμμετέχει αποκλειστικά και εθελοντικά, λειτουργώντας κινητή μονάδα μαστογράφου, η οποία έχει χορηγηθεί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.