Ειδησεογραφικό site

Γιάννης Συγγελάκης: Πέθανε ο τελευταίος επιζών του Ολοκαυτώματος στη Βιάννο

58

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Συγγελάκης. Στο Ολοκαύτωμα της Βιάννου, στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, έχασε όλη του την οικογένεια και αγωνίστηκε για τις γερμανικές επανορθώσεις.

Ο Γιάννης Συγγελάκης ήταν μόλις 7 ετών, όταν οι Γερμανοί κατακτητές σκότωσαν τον πατέρα του και τέσσερα ακόμη μέλη της οικογένειάς του στη Βιάννο Ηρακλείου Κρήτης και έπειτα έκαψαν ολόκληρο το χωριό.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους οι New York Times αλλά και το γερμανικό Spiegel, κατέγραψαν πολλές φορές τις συγκλονιστικές του μαρτυρίες, σημειώνει το ertnews.

Η κόρη του, Δέσποινα Συγγελάκη, δικηγόρος και Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, ανάρτησε βίντεο με τη μαρτυρία του πατέρα της:

Γιάννης Συγγελάκης: Τι είχε περιγράψει στην κρατική γερμανική τηλεόραση

«Στις 6 Απριλίου 1941 εισέβαλλε η Βέρμαχτ στη Ελλάδα. Επισήμως για να βοηθήσει τις εκεί ιταλικές δυνάμεις, λίγες μόνο εβδομάδες αργότερα είχε καταληφθεί όλη η χώρα. Και το ελληνικό νησί Κρήτη βομβαρδίζεται κατά την επιχείρηση «Μέρκουρ» («Ερμής»).

Προσγειώνονται εκεί δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί αλεξιπτωτιστές. Πολλοί από αυτούς σκοτώνονται διότι η αντίσταση είναι λυσσαλέα. Η Βέρμαχτ αντιδρά για τις δικές της απώλειες με αντίποινα και εγκλήματα πολέμου κατά των αμάχων.

Για κάθε έναν Γερμανό θα σκοτώνονται δέκα κάτοικοι του νησιού, έτσι ανέφερε η επίσημη διαταγή. Έως σήμερα Έλληνες πολιτικοί απαιτούν από τη Γερμανία δισεκατομμύρια για αποζημιώσεις για την κατοχή της χώρας τους.

Συγκαιρινοί μάρτυρες, οι οποίοι έζησαν τα γεγονότα και επέζησαν από τα εγκλήματα των Ναζί στην Κρήτη, υπάρχουν μόνο λίγοι, ένας από αυτούς είναι ο Γιάννης Συγγελάκης.

Σε μια σφαγή της Βέρμαχτ, έχασε όλη του την οικογένεια. Αυτό έχει αφήσει στην ψυχή του έως και σήμερα βαθιές πληγές», μετέδωσε η δημόσια γερμανική τηλεόραση.

Οι τοίχοι του σπιτιού των γονιών του στέκονται ακόμη. Όταν Γερμανοί στρατιώτες αναζητούσαν τους γονείς του ο Συγγελάκης δεν ήταν σπίτι. Ήταν μόνο ο πατέρας του, ο θείος του και η μητέρα του.

«Τη μητέρα μου την άφησαν στο σπίτι, αλλά επειδή έκλαιγε δυνατά και ούρλιαζε, έκλεισαν την πόρτα με το κλειδί», έλεγε μετά.

Από μέσα άκουγε η μητέρα του, τη δολοφονία του πατέρα του και του θείου του!

Βιάννος: Ωμότητες των ναζί

«Τον πατέρα μου τον έσυραν προς τα εκεί, σε αυτό το δένδρο και με το πολυβόλο τον πυροβόλησαν στο κεφάλι και το τίναξαν στον αέρα», πρόσθεσε ο Γιάννης Συγγελάκης.

Όταν η μητέρα δεν άκουγε πλέον πυροβολισμούς πήδηξε από το παράθυρο και έτρεξε προς τα κάτω για να αναζητήσει τον επτάχρονο γιο.

«Φοβόταν ότι οι στρατιώτες θα τον σκότωναν και αυτόν αλλά τον βρήκε σώο. Με αγκάλιασε, με φίλησε και με πόνο ψυχής μου είπε: Έλα παιδί μου σκότωσαν τον πατέρα σου».

Μαρτυρίες επιζώντων της θηριωδίας των ναζί στη Βιάννο:

Συνολικά, 461 αμάχους θα δολοφονήσει η Βέρμαχτ εκείνες τις ημέρες και θα πυρπολήσει τα σπίτια τους. Κι αυτό σε αντίποινα επειδή ομάδες ανταρτών πρόβαλλαν αντίσταση, σκοτώνοντας σε μία ενέδρα 12 Γερμανούς στρατιώτες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.