Ειδησεογραφικό site

Γεννηματά: Να προχωρήσει η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων και η πολιτική ενοποίηση της ΕΕ

29

Στη Σλοβενία βρέθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής την Τρίτη ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Προσερχόμενη στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος η Φώφη Γεννηματά, σημείωσε:

«Τα Δυτικά Βαλκάνια εδώ και καιρό βρίσκονται στον θάλαμο αναμονής για την ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια αναμονή όμως που κοστίζει σε νέες κοινωνικές κρίσεις και το χειρότερο κερδίζει έδαφος ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός. Τα Βαλκάνια είναι η γειτονιά μας, εμείς δεν είμαστε απλοί παρατηρητές στο τι συμβαίνει εδώ γι’ αυτό και ελπίζω τώρα που η Σοσιαλδημοκρατία κερδίζει ξανά έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα φέρει αυτή την ελπίδα και τον άνεμο αλλαγής έτσι ώστε να προχωρήσει και η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων και η ταχύτερη ενοποίηση, η πολιτική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας που έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Θα υπάρξει σύγκλιση ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο, κοινωνικές πολιτικές, φροντίδα για το περιβάλλον και βέβαια αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής πάντα πρωτοστατεί για αυτές τις πολιτικές».

Στην παρέμβασή της χθες το βράδυ στο δείπνο των ηγετών του PES, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε:

Στο θέμα της πανδημίας ενώ ξεκινήσαμε καλά, σήμερα τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι αυτά που θα μπορούσαν να είναι. Και το χειρότερο είναι ότι στη Βόρεια Ελλάδα είναι γύρω στο 50%, έχουμε 30 θανάτους την ημέρα και έχει δημιουργηθεί και στην Ελλάδα ένα κίνημα που δεν είναι μόνο απέναντι στο εμβόλιο από προβληματισμό και φόβο, είναι ένα κίνημα αντίστασης και αντίδρασης στην πολιτική, που φέρνει ξανά στους δρόμους ακροδεξιούς και φασίστες -μερικές φορές μαζί με την άκρα αριστερά. Ένα μείγμα πάρα πολύ επικίνδυνο που θα πρέπει να το δούμε και να ασχοληθούμε πάρα πολύ προσεκτικά το επόμενο διάστημα.

IMG_9309

Απέναντι σε αυτό θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη η νίκη του SPD στη Γερμανία, έχουμε ισχυρούς δεσμούς όλοι και στην Ελλάδα και το ΠΑΣΟΚ με το SPD. Θέλω να συγχαρώ και από αυτό το βήμα τον Όλαφ Σόλτς για την επιτυχία του και εύχομαι να τον δούμε πολύ γρήγορα καγκελάριο.

Το σίγουρο είναι ότι μετά την υγειονομική και την οικονομική κρίση, φαίνεται ότι η σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει. Η δική μας η ατζέντα είναι αυτή που μπορεί να δώσει λύσεις αποτελεσματικές και δίκαιες με ένα κράτος που προστατεύει την ανθρώπινη ζωή και την υγεία αλλά και την κοινωνική και οικονομική ζωή. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και ανέδειξε και το θέμα του κατώτατου μισθού που απασχολεί και εμάς στην Ελλάδα, γιατί τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα.

IMG_9307

Μπορεί να δώσει αυτή η νίκη μια ελπίδα συνολικά στην Ευρώπη και για την επίσπευση της ενοποίησης και για την αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας και για πολιτικές προοδευτικές για την ανάπτυξη, για την πλήρη απασχόληση, για το περιβάλλον, για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων αλλά και σύγκλιση ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο.

Θεωρώ επίσης εξαιρετικά σημαντικό σε αυτή την συγκυρία και σε αυτές γεωστρατηγικές εξελίξεις που ζούμε που είναι ραγδαίες και πολύ έντονες το τελευταίο διάστημα, να προχωρήσει επιτέλους η διεύρυνση και η ενσωμάτωση των Δυτικών βαλκανικών χωρών. Όσο καθυστερεί δημιουργούνται ζητήματα, θεωρώ ότι αυτή η εξέλιξη θα συμβάλλει στην ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Θέλω απλά να τονίσω ότι για την πραγματοποίηση της ενσωμάτωσης με την ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2002 το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε σε αυτή τη λογική και σήμερα θεωρούμε ότι τα πράγματα πρέπει να τρέξουν και πρέπει να επιταχύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις εξελίξεις προς στο συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.