Ειδησεογραφικό site

Γεννηματά: Αδιαπραγμάτευτος στόχος «η προοδευτική διακυβέρνηση με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή»

76

Μιλώντας από τη ΔΕΘ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απέκλεισε -με την ίδια στο τιμόνι της ηγεσίας- το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ

Την «γραμμή» των σφοδρών επιθέσεων στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επιλέγει η Φώφη Γεννηματά οργανώνοντας τους βασικούς «σταθμούς» της προεκλογικής εκστρατείας για την διεκδίκηση της επανεκλογής της στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Η κυρία Γεννηματά επιχειρεί να προσέλθει στην εσωκομματική μάχη με καθαρό «στίγμα» για την πολιτική της στα κρίσιμα διλήμματα της συγκυρίας, «στοχοποιεί» το Μέγαρο Μαξίμου, ασκεί σκληρή κριτική στην Κουμουνδούρου, επαναλαμβάνει την απόφαση για αυτόνομη πορεία του κόμματος, αλλά και επισημαίνει ότι αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι «η προοδευτική διακυβέρνηση με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή».

Αυτή η κεντρική επιλογή αναδείχθηκε και με την ομιλία της από το βήμα της ΔΕΘ σήμερα το βράδυ, όπου η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ ξεκίνησε εξαπολύοντας πυρά προς το Μέγαρο Μαξίμου και έκλεισε αποκλείοντας – με την ίδια στο τιμόνι της ηγεσίας- το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ.

Για την κυρία Γεννηματά, η ΝΔ ήταν και θα είναι ο πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ- «είναι για όλους;», αναρωτιέται με νόημα στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, που χαρακτηρίζει καθοριστικής σημασίας την αποσαφήνιση του πολιτικού στίγματος και των τεσσάρων υποψήφιων για την ηγεσία στις προσεχείς εσωκομματικές κάλπες. Το σίγουρο είναι ότι τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και οι κ.κ Ανδρέας Λοβέρδος, Ν. Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης (ένας από τους βουλευτές που προσήλθαν στο Βελλίδειο για την ομιλία της Προέδρου) θα ανοίξουν πλήρως τα «χαρτιά» τους, από την επομένη της επίσημης έναρξης του προεκλογικού αγώνα.

Σήμερα πάντως η κυρία Γεννηματά δεν άφησε επί της ουσίας πολλά ερωτήματα αναπάντητα για την «γραμμή» της. Δηλώνοντας ότι άκουσε προσεκτικά την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη και την συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο, προσπάθησε να απαντήσει στα επίμαχα σημεία του λόγου του. Δεν αναφέρθηκε στα περί αυτοδυναμίας, ωστόσο τον κατηγόρησε για διχαστικό και αλαζονικό λόγο για την προσπάθεια «ενός σόου για έναν» και για μια πολιτική που δεν μοιράζει πλούτο δίκαια, αντιθέτως αυξάνει τις ανισότητες και οδηγεί στην διόγκωση του δημόσιου χρέους.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ μετρήθηκε και πέρασε κάτω από τον πήχη. Διαψεύδει καθημερινά όσους πίστεψαν στις δήθεν μεταρρυθμίσεις. Προκαλεί γενικευμένη απογοήτευση και απαισιοδοξία στους πολίτες. Κρατά εγκλωβισμένες παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις», υπογράμμισε η κυρία Γεννηματά συνεχίζοντας τις επιθέσεις στον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της νέας γενιάς την οποία «προσπαθεί να εξαγοράσει με “δωράκια” που θα φύγουν από την άλλη τσέπη».

Σχετικά δε με την διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης για διεύρυνση των δυνάμεων στο κέντρο, η εκτίμησή της είναι ότι με τον τελευταίο ανασχηματισμό το Μαξίμου δεν κατάφερε να διατηρήσει το δήθεν κεντρώο προσωπείο της- ενώ για το «επιτελικό κράτος» υποστηρίζει ότι κατέρρευσε.

Με αφορμή την παρουσία της στη ΔΕΘ, σήμερα και αύριο, η κυρία Γεννηματά θέλει να προβάλει την ανάγκη για την προώθηση του Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου, που έχουν ήδη συγκροτήσει ανά τομέα οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη. Ανέλυσε λεπτομερώς τις προτάσεις της και προτίθεται να τις αναδείξει σε κάθε ευκαιρία εφεξής. Θεωρεί ότι η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο και ότι κρίσιμο ρόλο για την διαμόρφωση της επόμενης μέρας μετά την πανδημία στην Ευρώπη θα διαδραματίσει και η «Αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη». Εννοεί και αναμένει τη νίκη των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών του SPD, στις εκλογές που έρχονται σε λίγες ημέρες και τάσσεται στο πλευρό του Όλαφ Σόλτς.

Με τη νίκη του πιστεύει ότι μπορεί «να πνεύσει άνεμος αλλαγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να εξασφαλίσουμε»:

– Την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας από προοδευτικές πολιτικές για την Ανάπτυξη, την Απασχόληση, τη μείωση των ανισοτήτων.

– Την «μονιμοποίηση» του Ταμείου Ανάκαμψης για την χρηματοδότηση αυτών των πολιτικών.

– Την αντιμετώπιση του διογκωμένου δημόσιου χρέους των χωρών του Νότου-ιδιαίτερα του μέρους που οφείλεται στην πανδημία-ώστε να απομακρύνουμε τους κινδύνους για νέες κρίσεις.

Και την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερα τώρα που οι παγκόσμιες εξελίξεις επιβάλλουν μια προοδευτική και δημοκρατική Ευρώπη, ισχυρό πόλο στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Για το εσωτερικό; «Η Ελλάδα αποζητά τη νέα Αλλαγή μετά την αποτυχία των Κυβερνήσεων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τώρα της ΝΔ», επεσήμανε με την ομιλία της στη ΔΕΘ την οποία παρακολούθησαν βουλευτές και στελέχη του ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης δια του βασικού του υποστηρικτή Ανδρέα Σπυρόπουλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος δια του βουλευτή Αιτωλοκαρνανίας, κ. Κωνσταντόπουλου.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν οι ηγεσίες των κοινωνικών, παραγωγικών φορέων και επιμελητηρίων- ήταν εκεί μεταξύ άλλων οι κ.κ Χατζηθεοδοσίου (νέος πρόεδρος των Επιμελητηρίων) και Καββαθάς

Τα σχόλια είναι κλειστά.