Ειδησεογραφικό site

ΔΕΚΟ-ΔΕΚΟ τον καημό μου! Ξεπουλάνε τα ασημικά σε τιμή ευκαιρίας

147

Όλα τα ασημικά σ΄ ένα τσουβάλι για να δοθούν μπιρ παρά. Ο Αλ. Τσίπρας κράτησε για το τέλος τα… καλύτερα μεταφέροντας με το πολυνομοσχέδιο, που ψηφίζεται τη Δευτέρα, 14 ΔΕΚΟ-φιλέτα στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το γνωστό υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Η ευαίσθητη διοίκησή του έσπευσε να «διορθώσει» όσους κακόβουλους συντονίστηκαν με την άποψη «βουρ για ξεπούλημα», ότι την πλειοψηφία στο εποπτικό συμβούλιο την έχει η ελληνική πλευρά με 3 μέλη και τη μειοψηφία οι τροϊκανοί με 2. Ως εκ τούτου, καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη σύμφωνη θέση των Ελλήνων διοικούντων που θα παλέψουν στα μαρμαρένια αλώνια για να διατηρήσουν τα… αυτονόητα υπό την προϋπόθεση ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας θα καταφέρουν να εξυγιανθούν εντός προσδιορισμένου από την τρόικα χρονικού διαστήματος.

Ποιες είναι αυτές; Όσες καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε ή δεν τόλμησε να εκχωρήσει λόγω των αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης με μπροστάρηδες τότε τους σημερινούς υπουργούς και συνομιλητές των δανειστών. Στο υπερ-Ταμείο λοιπόν περνούν τα ακόλουθα μερίδια του Ελληνικού Δημοσίου:

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «14»

1) Το 34% της ΔΕΗ με 18.000 εργαζομένους (το 17% παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ και οδεύει προς πώληση), 2) το 50,3% της ΕΥΔΑΠ με 2.600, 3) το 51% της ΕΥΑΘ με 224, 4) τα ΕΛΤΑ με 7.027 εργαζομένους, 5) οι αστικές συγκοινωνίες: ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ με 7.962 εργαζόμενους, 6) το 25% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με 620, 7) ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας με 132, 8) η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης με 30, 9) η ΔΕΘ-HELEXPO από το βήμα της οποίας ο κ. Τσίπρας έλεγε το 2014 ότι θα τον παρακαλάει η Μέρκελ, 10) τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (μειοψηφικό ποσοστό), 11) οι Ελληνικές Αλυκές, 12) η ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, 13) η Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου και 14) το ΟΑΚΑ.

Από το κόσκινο του υπερ-Ταμείου δεν θα περάσουν μόνο τα οικονομικά στοιχεία και επιχειρησιακά σχέδια των ΔΕΚΟ αλλά και οι 40.000 περίπου εργαζόμενοι που όσο δεν αντιδρούν τόσο θα υφίστανται τις συνέπειες των επιλογών τους να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δυο φορές το 2015, έχοντας πειστεί από τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα. Αν κάποιος τον Ιούλιο του 2014, όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν στις εμπρηστικές διαδηλώσεις κατά της ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ», έλεγε πως το ίδιο κόμμα θα πρωτοστατούσε σήμερα στον πλήρη απεγκλωβισμό του Δημοσίου από την εταιρεία, θα αντιμετωπιζόταν τουλάχιστον βίαια.

ΜΑΝΙΠΟΥΛΑΡΙΣΜΑ

Ρίχνοντας μια δεύτερη ματιά κανείς στη λίστα διαπιστώνει ότι σχεδιάζεται στην ουσία η εκχώρηση του βασικού πυρήνα των υποδομών και των δημοσίων αγαθών της χώρας. Εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια στο υπερ-Ταμείο περνά το νερό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ) με δίκτυο 6 εκατομμυρίων καταναλωτών. Για την ΕΥΑΘ, μάλιστα, κυκλοφορούν φήμες ότι ενδιαφέρεται και ο Ιβάν Σαββίδης.

Επιπλέον, καταργείται το μονοπώλιο άλατος που αφορά το σύνολο του πληθυσμού. Μπαίνουν στο «ζύγι» ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (παλαιά «Λαχαναγορά») και η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, δηλαδή τα κρατικά σημεία διακίνησης του συνόλου των αγαθών της διατροφικής αλυσίδας. Όμοια κοινωνική αναφορά έχουν και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ενώ τα χιλιάδες οικόπεδα της ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ αποτελούν δέλεαρ για τους ξένους επενδυτές. Το ταξικό πρόσημο, κατά την προσφιλή έκφραση της νέο-Αριστεράς δεν μεταβάλλεται απλώς αλλά ελέγχεται πλήρως με σκοπό να μανιπουλάρεται κατά το δοκούν από τους κυβερνώντες. Και αυτή την πολιτική κριτική κανείς αριθμός και καμιά αγνή πρόθεση δεν στέκεται ικανή να τη διαψεύσει.

ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Κάποιοι θέλουν να το λησμονούν αλλά ο λόγος που οι δανειστές πιέζουν εδώ και μήνες να ενεργοποιηθεί το υπερ-Ταμείο είναι ακριβώς επειδή αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του τρίτου μνημονίου. Μέρος του χρέους θα αποπληρώνεται από τα έσοδα αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας και το υπερ-Ταμείο αποτελεί την «εγγύηση» για το δάνειο 86 δισ. ευρώ που συμφώνησε η Ελλάδα με τον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) τον Αύγουστο του 2015.

Ο νέος φορέας καλείται να αναδιαρθρώσει τις ΔΕΚΟ προκειμένου να πάψουν να παράγουν ελλείμματα και να γίνουν κερδοφόρες. Αυτό σημαίνει από αλλαγές στο μάνατζμεντ, περιορισμό του μισθολογικού κόστους (π.χ. υπερωρίες), αλλαγές και εξορθολογισμό στο προσωπικό. Δηλαδή αποφάσεις πολιτικά.

Εντός του 2018 λοιπόν οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ θα αξιολογηθούν εκ του μηδενός και το πιθανότερο είναι ότι θα δούμε αλλαγές, με νέους μάνατζερ, πρόθυμους να κάνουν τη «βρόμικη» δουλειά. Οι πρώτες κουβέντες θα αρχίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες όταν και θα ξεκινήσουν οι ακροάσεις των σημερινών διοικήσεων από το υπερ-Ταμείο.

Το θέμα θίγεται ακροθιγώς και στο πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η διοίκηση του υπερ-Ταμείου θα λάβει υπόψη για τον διορισμό των μελών των Δ.Σ. των ΔΕΚΟ «την καταλληλότητα των υποψηφίων σχετικά με τις απαιτήσεις διοίκησης των λοιπών θυγατρικών (αποστολή δημόσιας επιχείρησης, δήλωση δεσμεύσεων κ.ά.), την αποφυγή διακρίσεων, την ανεξαρτησία και τα επαγγελματικά κριτήρια που κρίνονται απαραίτητα για την επίτευξη του σκοπού κάθε μίας εκ των λοιπών θυγατρικών»

Τα σχόλια είναι κλειστά.