Ειδησεογραφικό site

Bloomberg: Ο Ντράγκι ανοίγει τη συζήτηση για τερματισμό του QE

68

 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναγκάζεται τελικά να κάνει αυτό που απέφευγε εδώ και καιρό, καθώς την Τετάρτη άνοιξε τη συζήτηση για το μέλλον της στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης, μετά την παρουσίαση στα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ των διάφορων σεναρίων για τη μείωση του προγράμματος αγοράς assets, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος.

Επί σειρά μηνών ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέβαλλε τη συζήτηση, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για τον χαμηλό πληθωρισμό, αλλά και την αναστάτωση που θα πυροδοτήσει στις αγορές η παραμικρή νύξη για τερματισμό του προγράμματος.

Τώρα όμως φαίνεται πως η καθυστέρηση για τη λήψη μιας απόφασης θα προκαλέσει τη νευρικότητα των επενδυτών, γι’ αυτό και η πρόκληση να βρεθεί ένας τρόπος να αρχίσει ο τερματισμός του QE με παράλληλη παροχή εγγυήσεων για σταδιακές κινήσεις, είναι μεγάλη.

Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο ο Ντράγκι είχε πει ότι η σχετική συζήτηση θα αρχίσει από το φθινόπωρο. Ωστόσο, μια επίσημη ανακοίνωση ενδέχεται να μην έρθει νωρίτερα από τη συνάντηση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον  Bjoern Eberhardt της  Credit Suisse, στην ΕΚΤ «εισέρχονται σε μια φάση λήψης αποφάσεων. Υπάρχουν πολλά θέματα  που πρέπει να δούμε – επίσης υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη ομολόγων, που θα αναδειχθεί σε θέμα κατά τα τέλη του επόμενου έτους».

Η ΕΚΤ θα αναγγείλει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια και τις αγορές  assets στις 14:45 σήμερα, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι δεν αναμένεται καμιά αλλαγή στα υπάρχοντα εργαλεία. Το ενδιαφέρον θα  εστιάσει στις αποφάσεις για τις μελλοντικές κινήσεις της ΕΚΤ. Στις 15:30 θα μιλήσει ο Μάριο Ντράγκι, όπου και θα παραθέσει τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις οικονομικές προβλέψεις.

Οι προβλέψεις αυτές θα είναι καλές σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάκαμψη. Η Ευρωζώνη ετοιμάζεται για  την  ταχύτερη επέκταση της οικονομίας  σε μια δεκαετία, η ανεργία μειώνεται ταχύτερα του αναμενόμενου και η εμπιστοσύνη βρίσκεται κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.

ec1

Ωστόσο, ο πληθωρισμός δεν αυξάνεται το ίδιο ικανοποιητικά. Τον Αύγουστο ήταν στο 1,5% αρκετά κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για λίγο κάτω από 2% ενώ δεν δείχνουν ικανοποιητικά σημάδια ανόδου ούτε οι μισθοί ούτε  οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές.

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στο επιτόκιο. Το ευρώ  έχει ενισχυθεί κατά 6% φέτος σε εμπορικά σταθμισμένους όρους και άνω του 13% έναντι του δολαρίου και αυτό πιέζει προς τα κάτω τον πληθωρισμό, ενώ απειλεί και τις εξαγωγές. Οι μισοί από τους οικονομολόγους του Bloomebrg «βλέπουν» καθοδικές αναθεωρήσεις για το  outlook των τιμών για το 2018.

tar1

Πάντως, ο Ντράγκι στις δυο προηγούμενες δημόσιες εμφανίσεις του δεν έκανε καμιά νύξη για τη μελλοντική νομισματική πολιτική.

Για πολλούς οικονομολόγους, η ΕΚΤ έχει μικρά περιθώρια επιλογής, πέραν του χαμηλότερου ρυθμού αγοράς assets το 2018, πολύ απλά γιατί σύντομα θα εξαντληθούν τα ομόλογα.

Τα ομόλογα που θα διακρατεί αναμένεται να φθάσουν σε σχεδόν 2,3 τρισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 1/4 του ετήσιου ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν ότι ούτε η αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας ούτε το πεδίο εφαρμογής της για την προσαρμογή των παραμέτρων του QE θα πρέπει να υποτιμηθούν.

tar2

«Το ερώτημα είναι αν η έλλειψη ομολόγων σε ορισμένες αγορές θα μετατραπεί σε απόλυτη έλλειψη και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος», δήλωσε ο Marchel Alexandrovich, οικονομολόγος στο Jefferies στο Λονδίνο. «Δεδομένου ότι ορισμένες ήπιες προσαρμογές του προγράμματος έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και οι αγορές δεν έχουν επηρεαστεί πολύ, ίσως πρέπει να πείσει την ΕΚΤ ότι αυτός ο δρόμος θα πρέπει να συνεχιστεί το 2018».

tar3

Τα σχόλια είναι κλειστά.