Ειδησεογραφικό site

Ανασχηματισμός μετά τη… δόση

82

 

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι  δυσαρεστημένος με αρκετούς υπουργούς οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν παράξει έργο αλλά δεν είχαν και καμία διάθεση συνεργασίας με συναδέλφους τους

Του ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΑΚΟΥ

Το βράδυ της απόφασης του Eurogroup για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και την αναφορά στο ελληνικό χρέος, ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε αναλυτικά με τους συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου για τις επόμενες κινήσεις του με τα νέα δεδομένα. Εκεί, για πρώτη φορά έγινε καθαρό ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα έπρεπε να προηγηθεί των όποιων άλλων αποφάσεων στη στρατηγική του πρωθυπουργού. Το δεύτερο που αποφασίστηκε είναι ότι το Συνέδριο του κόμματος θα πάει ακόμη πιο πίσω, το φθινόπωρο, για να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος να σχεδιαστεί το νέο πεδίο δράσης αλλά κυρίως να γίνουν και οι απαραίτητες μετρήσεις της κοινής γνώμης που εκείνη την περίοδο και μετά την εφαρμογή των μέτρων δίνουν καθαρή εικόνα των «ακροαστικών» της κοινωνίας. Και το τρίτο αφορά τις εκλογές.

Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει καν τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά στη συζήτηση υπήρξε ένα ενδιαφέρον στοιχείο: Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμηθεί, και με βάση τις δημοσκοπήσεις, ότι «δεν γεμίζει το κάδρο» για πρωθυπουργός, τότε δεν αποκλείεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο. Ισχνό πάντως το σενάριο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες πιστεύουν απόλυτα ότι θα πρέπει να πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά και να εκμεταλλευτούν όλα τα εργαλεία που θα υπάρξουν τους επόμενους μήνες για να αντιστρέψουν το σημερινό αρνητικό κλίμα.

 

Οι αρχικές αυτές αποφάσεις ελήφθησαν με έναν έντονο προβληματισμό καθώς τα σκοτεινά σημεία της απόφασης του συμβουλίου των υπουργών και η ανάγκη να λυθούν άμεσα προκάλεσαν ανησυχία κυρίως για την χρονική κατάληξη της αξιολόγησης. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη όμως είναι τέτοιες που εκτιμήθηκε οτι οι εκκρεμότητες θα κλείσουν γρήγορα. Ο ανασχηματισμός τοποθετείται στο δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου, όταν και τυπικά θα έχει λήξει το θέμα της εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ κάτι που θα οριστικοποιηθεί στο επόμενο Εurogroup στις 16 Ιουνίου και βέβαια αφού εκείνες τις μέρες εγκριθεί η σχετική έκθεση και από τον ESM αλλά και από τα 5 κοινοβούλια που έχουν τη σχετική υποχρέωση. Ετσι, με τις συγκυρίες να είναι υπέρ της Αθήνας και με τις Βρυξέλλες να θέλουν να έχει κλείσει το θέμα αυτό ως τα τέλη του μήνα που υπάρχει το βρετανικό δημοψήφισμα και οι ισπανικές εκλογές, η απόφαση για τον ανασχηματισμό μπήκε σε εφαρμογή.

 

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

 

Για τις προθέσεις του πρωθυπουργού και τις σκέψεις του σχετικά με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχουν γραφτεί πολλά και για σχεδόν όλα τα πρόσωπα που «παίζουν» είτε για μετακίνηση είτε για είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα. Εκείνο όμως που δεν είναι γνωστό είναι οτι ο προβληματισμός της προηγούμενης περιόδου είναι ακόμη πιο έντονος μετά και τις αποφάσεις των Βρυξελλών που δεν είχαν ακριβώς το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσε ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης, οι συζητήσεις με πρόσωπα εκτός κυβερνητικού σχήματος αλλά και οι κινήσεις των υπουργών που κατέχουν και σημαντικά υπουργεία, δυσκολεύουν τις όποιες αποφάσεις καθώς το μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να ανοίξει νέες εσωκομματικές πληγές και εν τέλει να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα ανοίγει. Για παράδειγμα, οι βολιδοσκοπήσεις που έχουν γίνει με τον Φώτη Κουβέλη. Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ φέρεται να έχει απορρίψει και μάλιστα με έκφραση δυσφορίας, την πρόταση να αναλάβει το «παγιδευμένο με εκρηκτικά», λόγω του εκκρεμούς εργασιακού, υπουργείο Εργασίας. Ανθρωποι που συνομιλούν μαζί του ισχυρίζονται ότι το εξέλαβε ως πρόταση «προβάτου επί σφαγή»  και επέμεινε για το Δικαιοσύνης. Οι κυβερνητικοί τονίζουν ότι η επιλογή γίνεται λόγω του κύρους και της προσωπικής ικανότητας του κ. Κουβέλη να χειριστεί ένα εμβληματικό για την αριστερά ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ειλικρίνεια ή κόλπο; Θα δείξει… Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά τα παρακολουθεί ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος ακόμη δεν έχει μιλήσει. Εχουν όμως μιλήσει σε δικούς τους ανθρώπους οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και άλλοι πασοκογενείς πολιτικοί, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νίκος Τόσκας. Οι αναφορές των σημερινών υπουργών έχουν δύο κοινά σημεία: Πρώτον η αδυναμία τους να κυβερνήσουν, αφού όλα τα δείχνει η τρόικα. Αρα με ποιον τρόπο μας αξιολογεί ο πρόεδρος, αναρωτιούνται. Το δεύτερο είναι ότι δεν γίνεται να έχουμε δεχτεί εμείς όλη τη λάσπη και την κατακραυγή για την επώδυνη συμφωνία για να έρθουν άλλοι να το παίξουν άνετα πιο… αριστεροί από μας. Παράδειγμα και γι’ αυτήν τη Βαβέλ είναι ότι ενώ οι Σκουρλέτης, Σπίρτζης και Δρίτσας επιτίθενται κατά του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλα, ο τελευταίος έχει φροντίσει να διαρρεύσει και στ’ αυτιά τους ότι στις συχνές επικοινωνίες του με τον πρωθυπουργό ο τελευταίος του λέει «μην ακούς τίποτα, προχώρα…». Επίσης, ο Κουρουμπλής, στέλνοντας μήνυμα οτι δεν θέλει να μετακινηθεί, άνοιξε χωρίς να του έχει ζητηθεί το θέμα του εκλογικού νόμου και με κάποιες λεπτομέρειες, με τις οποίες διαφώνησε εντός 24ώρου ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως είναι αποφασισμένος να κάνει μεγάλες αλλαγές. Οπως αφήνουν να διαρρεύσει συνεργάτες του, είναι δυσαρεστημένος με αρκετούς υπουργούς οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν παράξει έργο αλλά δεν είχαν και καμία διάθεση συνεργασίας με συναδέλφους τους. Στο σκεπτικό του είναι καθαρό ότι ο δικός του ανασχηματισμός δεν πρέπει ταυτιστεί με εκείνους που έκαναν οι προκάτοχοί του αλλά να έχει ουσία για να μπορεί να δουλεύει η κυβέρνηση. Σημαντικό είναι ότι τώρα η διαπργμάτευση δεν έχει πολλές εκκρεμότητες οπότε δεν υπάρχει και δικαιολογία για καθυστερήσεις.

 

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

 

Στις πολύωρες συζητήσεις που έγιναν για τη νέα στρατηγική του Μαξίμου έχουν ληφθεί υπόψη κάποιες σταθερές για την εξίσωση των εκλογών. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού πιστεύουν ότι τώρα ο δρόμος δεν είναι στενός. Η χώρα μπαίνει στα ευνοϊκά προγράμματα δανεισμού της ΕΚΤ (ομόλογα και waiver), έχει χαμηλούς στόχους για το 2017 (άρα θα επιτύχει πλεόνασμα) και από αυτά θα μπορεί να δώσει ό,τι μπορεί σε κοινωνική πολιτική δείχνοντας και έμπρακτα ότι αρχίζει η έξοδος από το τούνελ. Ωστόσο, αυτό που συζήτησαν περισσότερο από κάθε άλλο θέμα είναι η στάση των δανειστών για τον χρόνο επίτευξης. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να «τραβήξει» την επόμενη αξιολόγηση για το επόμενο έτος. Η συμφωνία όμως προβλέπει το φθινόπωρο. Εάν οι δανειστές πιέσουν για Οκτώβριο και βάλουν εκεί όλα τα νέα προαπαιτούμενα μαζί με τα παλιά, το μείγμα θα είναι και πάλι βαρύ. Κομβικό ρόλο θα παίξει το ΔΝΤ, το οποίο θα επιμείνει στα βαριά μέτρα και οι Ευρωπαίοι δεν θα είναι χαλαροί αφού δεν θα υπάρχουν πια δημοψηφίσματα και ισπανικές εκλογές. Το καλό είναι οτι θα υπάρξει σαφής χάρτης και απόφαση για το χρέος. Τι θα βαρύνει όμως στη ζυγαριά για την κοινωνία; Μεγάλο πρόβλημα. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός θέλει να έχει μπροστά του ένα γεμάτο οκτάμηνο για να αποδείξει αφενός στους δανειστές ότι προχωρά όσα συμφωνήθηκαν και αφετέρου ότι η κυβέρνησή του θα καταφέρει επιτέλους να αποδείξει ότι εφαρμόζει και κάποια αριστερή πολιτική.

Τα σχόλια είναι κλειστά.