Ειδησεογραφικό site

Άγριο μπρα ντε φερ Τσίπρα – διαπλοκής

69

Της Κατερίνας Καραδήμα

Ο κύβος ερρίφθη… Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης. Ανοχή προς τη διαπλοκή και τα συμφέροντα που αποτελούν βαρίδια για την ανάπτυξη της χώρας, τέλος. Έβαλε γκάζια στους υπουργούς και τους έδωσε σαφείς εντολές να επιταχύνουν τον κοινωνικό διάλογο και να προχωρήσουν σε γρήγορες, αποτελεσματικές και δίκαιες λύσεις σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα.

Ο ίδιος φάνηκε αποφασισμένος να λύσει -όπου χρειάζεται- τον γόρδιο δεσμό που τεχνηέντως έχουν μπλέξει οι ξένες και εγχώριες δυνάμεις της συντήρησης, με κύριο εκφραστή στην Ελλάδα τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η «αντισυνταγματική εμπλοκή» στη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Το μπρα ντε φερ με τους καναλάρχες -και όχι μόνο- αναμένεται να είναι άγριο και μέχρι τελικής πτώσεως. Τα χτυπήματα που ετοιμάζει ο Τσίπρας, λένε από το Μαξίμου, θα είναι ηχηρά και θα προκαλέσουν πάταγο.

Έπειτα από έναν χρόνο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και μεσούσης της κρίσης που έχει προκαλέσει η αντιπαράθεση -κυρίως- των αγροτών με την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε από το υπουργικό συμβούλιο το στίγμα των όσων θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Η νομοθετική ρύθμιση (λόγω της μη συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, λόγω της μη συναίνεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης) έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες σηματοδοτώντας την αφετηρία για τον πόλεμο του πρωθυπουργού κατά της διαπλοκής.

ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου έδωσε το στίγμα του αναφορικά με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη στάση της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «θεσμική εκτροπή» με αφορμή τη στάση της ΝΔ στο θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

ΑΝΟΧΗ ΤΕΛΟΣ

«Ο καιρός της υπομονής απέναντι στην αντιπολίτευση για συναίνεση για το ΕΣΡ έλαβε τέλος. Η άρνησή τους να συναινέσουν στη συγκρότηση αποτελεί θεσμική εκτροπή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας σε μια επιθετική τοποθέτηση, υποδεικνύοντας με αυτά τα λόγια την αλλαγή στην πολιτική – επικοινωνιακή ατζέντα.

Το Μέγαρο Μαξίμου το επόμενο διάστημα, μάλιστα, αναμένεται να βάλει ψηλά το θέμα της «καταπολέμησης της διαπλοκής άρα και της φοροδιαφυγής», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «όσο πόλεμο και αν δεχτεί η κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να αλλάξει σελίδα».

Την ίδια ώρα στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο «για σφοδρή σύγκρουση κατά την οποία θα επιχειρηθεί η πτώση της κυβέρνησης. Είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε αντιδράσεις. Θα κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής, χωρίς να μας νοιάζει ποιον υποστηρίζει κάθε κανάλι. Δεν αντιμετωπίζουμε τα κανάλια με όρους πολιτικούς, δεν μας απασχολούν οι πολιτικές τους πεποιθήσεις», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνουν με νόημα ότι η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου ήταν μία από τις βασικές δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος πριν από μήνες είχε δεσμευτεί από το βήμα της Βουλής.

ΓΚΑΖΙΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Αν και το θέμα μοιάζει να είναι το κυρίαρχο σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση, το βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου έβαλε… γκάζια στους υπουργούς ζητώντας τους να επισπεύσουν τις διαδικασίες για μεταρρυθμίσεις και κυρίως απαιτώντας στήριξη του κυβερνητικού έργου και μάλιστα από δημόσιο βήμα.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, αν και δεν το συνηθίζει, ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε από πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη να υπερασπιστούν τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

«ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ» Η ΚΟ

Και ενώ η κυβέρνηση δείχνει να ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί, ισχυρός πονοκέφαλος αποδεικνύεται για τον Αλέξη Τσίπρα η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με βάση κυρίως το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αναζητώντας τον διάλογο με τους αγρότες και ουσιαστικά την επίλυση αυτού του καυτού ζητήματος.

Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι υπουργοί (Κατρούγκαλος – Αποστόλου) δεν έχουν σταματήσει τις συναντήσεις με τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, εκείνοι εκφράζουν επιφυλάξεις και τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τις οριστικές τοποθετήσεις των θεσμών.

Ενδεικτικό είναι το μήνυμα που έλαβαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο τους ζητείται να βρίσκονται… σε επαγρύπνηση, ενώ ενδεικτικές είναι και οι τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών, που δεν παραλείπουν να τονίζουν ότι σε περίπτωση διαφωνίας η αποχώρηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και η παράδοση της έδρας είναι η στάση για την οποία έχουν δεσμευτεί όλοι οι βουλευτές προεκλογικά.

ΦΤΕΡΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ

Την ίδια ώρα, φτερά στα πόδια βάζουν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη σε ό,τι αφορά το θέμα του μεταναστευτικού μετά και από την προθεσμία ενός μήνα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα για να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο, να αναμορφώσει τις διαδικασίες ώστε εκείνοι που στερούνται άδεια παραμονής να έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση, να στελεχώσει με επάρκεια τα κέντρα υποδοχής έτσι ώστε οι ελληνικές αρχές να μπορούν να χειριστούν περισσότερες υποθέσεις ασύλου.

Επίσης, η Ελλάδα καλείται να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία των hot spots, με την Κομισιόν να επισημαίνει ότι έως τώρα η πρόοδος ήταν αργή.

Αναφορικά με το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός δείχνει έτοιμος να θέσει το θέμα στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής υποστηρίζοντας ότι και η ΕΕ έχει υποχρεώσεις και επισημαίνοντας το γεγονός ότι η κρίση της Συρίας πιέζει πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και ειδικότερα τη Γερμανία.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα του προσφυγικού, με ενδεικτικές τις δηλώσεις υπουργών που αφήνουν ολάνοικτο το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα.

Ο ΝΕΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΟΛΑΝΤ

Αν και οι δανειστές ζητούν την άμεση λήψη μέτρων σχετικά με το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός θα αναζητήσει για μία ακόμη φορά τη στήριξη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι στις 17 Φεβρουαρίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει από τον Γάλλο πρόεδρο να τον στηρίξει προκειμένου να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις. Ασφαλιστικό, δημοσιονομικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια, αποκρατικοποιήσεις είναι τα πέντε βασικά σημεία στα οποία θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση κυβέρνησης – θεσμών προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΟΔΑ
Πονοκέφαλο για το Μαξίμου αποτελεί και η εμπλοκή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και η αύξηση των φορολογικών εσόδων που αναζητείται μέσω της αύξησης των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, καθώς επίσης και τα σφικτά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν μια και η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το πολύ μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος προειδοποίησε ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, για να μπορέσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα.

Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Και ενώ ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιχειρούν να κλείσουν το θέμα των εκλογών μετά και τη δυσαρέσκεια στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διαδικασία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο επιταχύνεται με στόχο το Μαξίμου να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις, σε περίπτωση που εκλεγεί δεύτερο κόμμα στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν. Έχοντας ως πρότυπο τον εκλογικό νόμο της Πορτογαλίας, όπου στις βουλευτικές εκλογές εξελέγη πρώτο το συντηρητικό κόμμα αλλά την εξουσία απέκτησε το δεύτερο σοσιαλιστικό κόμμα και οι κομμουνιστές. Ουσιαστικά η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάργηση ή έστω στη μείωση του μπόνους των 50 εδρών, ώστε αν εκλεγεί πρώτο κόμμα η ΝΔ να μην μπορέσει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.