Ειδησεογραφικό site

Αγριεύει το κλίμα για τις ευρωεκλογές

51

Οι ευρωεκλογές 2019, σε αυτό συμφωνούν όλοι, έχουν αποκτήσει χαρακτήρα «πρόβας εκλογών», είναι το πρώτο ημίχρονο της τελικής αναμέτρησης όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και είναι πλέον σαφές, ότι από το αποτέλεσμα της κάλπης της 26ης Μαΐου, θα κριθεί εν πολλοίς και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ευρωεκλογές θέλουν μια μεγάλη και καθαρή νίκη που θα «κλειδώσει» την νίκη στις εθνικές εκλογές, γι αυτό και «ξορκίζουν» την χαλαρή ψήφο και καλούν τους ψηφοφόρους να τιμωρήσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Το κλίμα δόθηκε και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβαδειά.

Είναι οι πρώτη φορά άλλωστε που οι ψηφοφόροι, μέσω των ευρωεκλογών εν προκειμένω, θα έχουν την δυνατότητα να στείλουν «μήνυμα» στην κυβέρνηση, από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, επιδιώκει μια διαχειρίσιμη ήττα στις ευρωεκλογές, που θα διαψεύσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργήσει οι δημοσκοπήσεις περί αναμενόμενης συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ -λόγω και της Συμφωνίας των Πρεσπών- και θα του επιτρέψει να επιχειρήσει την ανάκαμψη των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, χάρη στο πακέτο των παροχών που σχεδιάζει, με ορίζοντα το Φθινόπωρο.

Ο κομβικός χαρακτήρας των ευρωεκλογών, εξηγεί και τους πολύ υψηλούς τόνους που χρησιμοποιούν, οι πρωταγωνιστές της αναμέτρησης. Αυτές οι ευρωεκλογές, δεν είναι για την Ευρωβουλή. Είναι πρόκριμα για την επόμενη Βουλή των Ελλήνων και την επόμενη κυβέρνηση.

Αιχμή του δόρατος της καμπάνιας του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές 2019 είναι το οικονομικό του πακέτο των φοροελαφρύνσεων, η Συμφωνία των Πρεσπών και η αποδόμηση του ηγετικού προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, που είναι και το μοναδικό καλό χαρτί που διαθέτει ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Η φράση που χρησιμοποίησε στην τελευταία του ομιλία στην Θήβα ο πρόεδρος της ΝΔ λέγοντας ότι «ψέματα, φόροι και Μακεδονία…γι αυτά θα θυμόμαστε τον κ. Τσίπρα. Σας εξαπάτησε, σας φτώχυνε, σας περιφρόνησε και σας δίχασε», δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Οι φόροι που έχουν συνθλίψει την μεσαία τάξη, είναι το νούμερο ένα κριτήριο της ψήφου των εκλογέων (και για τις ευρωεκλογές 2019), σύμφωνα με τις μετρήσεις, και η εκτίμηση είναι, ότι το πακέτο των φοροελαφρύνσεων που προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης, περνάει θετικά στην κοινή γνώμη. Να σημειωθεί ότι έξω από το γήπεδο στην Πάτρα διαδηλωτές περίμεναν με πανό τον κ. Τσίπρα διαμαρτυρόμενοι για το ΦΠΑ στην εστίαση.

Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει διαρρήξει τους δεσμούς του κυβερνώντος κόμματος με ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων, κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα, ενώ οι έρευνες της κοινής γνώμης, έχουν αναδείξει το ασθενές σημείο του πρωθυπουργού. Οι ψηφοφόροι τον ταυτίζουν με το ψέμα, και αυτό θα εκμεταλλευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να πλήξει προσωπικά τον κ. Τσίπρα.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, για τις ευρωεκλογές, ποντάρει στο αντιδεξιό συναίσθημα. Στα αντιδεξιά «ρεφλέξ» του παραδοσιακού κεντροαριστερού ακροατηρίου, που προσδοκά να προσαιτεριστεί. Γι αυτό και απαντώντας στους νεολαίους του ΣΥΡΙΖΑ που φώναζαν προχθές -στην ομιλία του στην Πάτρα στην οποία τοποθετήθηκαν και πάλι μαγνητικά μηχανήματα ελέγχου στις εισόδους- «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» απάντησε: «Για τους νεότερους να θυμίσουμε, ότι ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Βενιζέλος-Σαμαράς», επιχειρώντας να ταυτίσει τους Ε. Βενιζέλο και Α. Σαμαρά, με την σκληρή δεξιά του παρελθόντος.

Γι αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην Πάτρα του Νίκου Τεμπονέρα -του συνδικαλιστή εκπαιδευτικού που έπεσε νεκρός σε συμπλοκές με ΟΝΝΕΔίτες την δεκαετία του 90- ενώ κατηγόρησε την ΝΔ ότι συμπλέει με τους Ορμπαν, Κουρτς και με τους λοιπούς εκπροσώπους της σκληρής, εθνικιστικής ευρωπαϊκής δεξιάς

Τα σχόλια είναι κλειστά.