Ειδησεογραφικό site

Αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη της Γενικής Κυβέρνησης

83

Αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα – Συνολικά ανέρχονται πλέον στα 5,4 δισ. ευρώ

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν μέσα σε ένα μήνα, το Φεβρουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη λένε πως δεν υπάρχει άτυπη στάση πληρωμών και το Κράτος συνεχίζει να πληρώνει κανονικά και ας μην εκταμιεύονται δόσεις απ’ τον ESM.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης και φορέων της αυξήθηκαν στα 5,4 δισ ευρώ από 4,8 δισ που ήταν τον Ιανουάριο.

Οι φορείς με τις μεγαλύτερες οφειλές είναι τα ασφαλιστικά Ταμεία, φθάνοντας πλέον τα 2,93 δισ ευρώ από 2,82 δισ ευρώ τον Ιανουάριο. Τα 1,8 δισ ευρώ είναι οφειλές του ΕΟΠΥΥ. Ακολουθούν τα νοσοκομεία με 1,092 δισ ευρώ. Ωστόσο τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν τα “Λοιπά Νομικά Πρόσωπα” αφού μέσα σε ένα μήνα σχεδόν διπλασιάστηκαν οι οφειλές τους σχεδόν στα 500 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr

Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, με ευθύνη της Κυβέρνησης, συνεχίζουν να “τραβούν την ανηφόρα”. Το “αλαλούμ” δε της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Ειδικότερα, στις 23 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Κουτεντάκης δήλωνε: “Δεν υπάρχει καμία πολιτική “στάσης πληρωμών” στο εσωτερικό ούτε δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών”. Στις 29 Μαρτίου, ο Υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών κ. Χουλιαράκης δήλωνε: “Για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένδειξη ότι δημιουργήθηκαν επιπλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές”. Χθες, 7 Απριλίου, ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για το Φεβρουάριο 2016. Σύμφωνα με αυτά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 716.000.000 ευρώ ή κατά 15% από τις αρχές του έτους. Ενώ, αυξήθηκαν κατά 2,3 δις ευρώ ή κατά 76% από το τέλος του 2014. Ένα ακόμη δείγμα αναξιοπιστίας και ανικανότητας.
Η κατάσταση θα είχε περιορισμένο ενδιαφέρον αν το κόστος των ιδεοληπτικών πολιτικών ερασιτεχνισμών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και της πολύμηνης καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, με αποκλειστική ευθύνη της, δεν το πλήρωναν όλα τα νοικοκυριά και όλες οι επιχειρήσεις. Δεν το πλήρωνε η χώρα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.