Ειδησεογραφικό site

Tα Σκόπια δεν αποκαθηλώνουν τα φαραωνικά αγάλματα παρά τη Συμφωνία των Πρεσπών

74

Παρά τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις για το μέλλον των επίμαχων αγαλμάτων, η κυβέρνηση Ζάεφ είναι χωρισμένη σε δύο «στρατόπεδα» για το θέμα. Υπάρχουν φωνές που ζητούν την άμεση απόσυρσή τους, ακόμη και για … σκραπ, θεωρώντας πως δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την ιστορία και το λαό της χώρας. Στην απέναντι πλευρά βρίσκονται οι «μετριοπαθείς» που θεωρούν πως θα πρέπει να εφαρμοστούν απολύτως όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, με την τοποθέτηση πινακίδων μπροστά από κάθε άγαλμα όπου θ’ αναγράφεται πως «ανήκουν στον ελληνικό πολιτισμό» και πως συμβολίζουν τη «φιλία ανάμεσα σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία». Οι ίδιοι σημειώνουν με νόημα πως τυχόν απόσυρση των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου και της Ολυμπιάδας θα δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το εύθραυστο εσωτερικό πολιτικό κλίμα, διχάζοντας τη σλαβική πλειοψηφία το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θεωρεί πως έχει ίδιο DNA με τον Βουκεφάλα.

«Γιατί να δημιουργήσει ο Ζάεφ επιπλέον εσωτερικές τριβές στη χώρα του, όταν η Ελλάδα δεν απαίτησε την απόσυρσή των αγαλμάτων στο πλαίσιο της τελικής συμφωνίας» σχολίασε στο protothema.gr έμπειρος διπλωμάτης, επισημαίνοντας πως εάν η τα Σκόπια ήθελαν να απομακρύνουν πραγματικά τα επίμαχα αγάλματα θα το έκαναν μαζί με τις αλλαγές στις ονομασίες του αεροδρομίου και του κεντρικού αυτοκινητόδρομου της χώρας -που έφεραν το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πριν από ένα χρόνο περίπου. «Προφανώς έχοντας το νου στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν με την Αθήνα, ο Ζάεφ επέλεξε να μην τα αποσύρει ως δείγμα καλής θέλησης και τελικά να παραμείνουν στη θέση τους με το σύμφωνο «ΟΚ» της ελληνικής πλευράς» κατέληξε ο ίδιος.

Έτσι -παρά τις επεξηγηματικές επιγραφές που θα τοποθετηθούν- «σήμα κατατεθέν» της πόλης των Σκοπίων, θα εξακολουθεί να παραμένει το φαραωνικό άγαλμα του -επίσημα πλέον- Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε μια χώρα και έναν λαό που δηλώνουν πως αποτελούν «Βόρειο» τμήμα της Μακεδονίας και «Μακεδόνες» που ομιλούν τη «Μακεδονική».

Τα «ορφανά» αγάλματα του Γκρούεφσκι

Τα αρχαιοελληνικά αγάλματα τοποθετήθηκαν τη διετία 2011 – 2012 και αποτελούν μέρος του φαραωνικού project «Σκόπια 2014» που μετέτρεψε την πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας σε μικρή … Disneyland.

Το συνολικό κόστος της αμφιλεγόμενης ανάπλασης και μνημειοθέτησης του κέντρο των Σκοπίων, άγγιξε το ποσό των 570 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το δημοσιογραφικό ερευνητικό δίκτυο Balkan Investigative Reporting Network (BIRN).

Τα σχόλια είναι κλειστά.