Ειδησεογραφικό site

2018 Ο Τσίπρας θέλει να γυρίσει πίσω τον χρόνο – κραυγές, ψίθυροι και στο βάθος κάλπες

198

 

Σενάρια αποσταθεροποίησης βλέπει γύρω του ξαφνικά ο Αλέξης Τσίπρας με μία δήλωσή του που εξ αντικειμένου δεν δικαιολογεί και τη χρήση της. Ο πρωθυπουργός επέλεξε τα Χριστούγεννα να προχωρήσει σε μία δήλωση που όπως φαίνεται θα χρησιμοποιήσει αρκετά το νέο έτος αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη μετά τη μάχη που έδωσε η κυβέρνησή του για το πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών που οδήγησε και στην κατάργηση της επίμαχης διάταξης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Του Γιάννη Χρηστάκου

Επί της ουσίας, όσο και αν η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην κόντρα της με τους δικαστές για το συγκεκριμένο θέμα, δεν δικαιολογείται να βλέπουν στο Μαξίμου σενάρια αποσταθεροποίησης επειδή οι δικαστές δεν θεωρούν συνταγματικά ορθό να μπαίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία σε ηλεκτρονική φόρμα.

Ο πραγματικός λόγος εκτιμάται ότι είναι άλλος: Η δημιουργία ενός τεχνητού εχθρού που επιχειρεί να ρίξει την κυβέρνηση μαζί με άλλα συμφέροντα, πολιτικά και οικονομικά, εγχώρια και εξωχώρια. Δηλαδή, οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης τοποθετούνται στο ίδιο κάδρο με διάφορα συμφέροντα που η κυβέρνηση βλέπει ότι απεργάζονται την αποσταθεροποίησή της.

 

Η ΔΗΛΩΣΗ – ΡΟΥΚΕΤΑ

 

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη δήλωσή του, που επέλεξε να παραχωρήσει στην εφημερίδα «Documento», ως εξής:

«Η κυβέρνηση και σέβεται τη Δικαιοσύνη και την υπερασπίζεται στην πράξη απόλυτα και όχι αλά καρτ απέναντι σε όσους θέλουν να την μετατρέψουν σε εργαλείο πολιτικών επιδιώξεων και οικονομικών συμφερόντων. Με όποια ιδιότητα κι αν εμφανίζονται. Διότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι μεν συνταγματικά κατοχυρωμένη αλλά δεν είναι αυτονόητη. Δεν αρκούν τα λόγια για να εξασφαλίζεται».

Μέχρι εδώ ο Αλέξης Τσίπρας ερμηνεύει ξεκάθαρα τη στάση της ελληνικής Δικαιοσύνης ως υποκινούμενη από πολιτικές και οικονομικές επιδιώξεις. Στη συνέχεια προχωρά ένα βήμα παραπέρα:

«Απαιτεί καθημερινό αγώνα η προάσπισή της απέναντι σε όσους επιχειρούν να την εμπλέξουν σε παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Σε παραγωγή δικτύων ανεξέλεγκτης παραεξουσίας και μηχανισμών αποφυγής δημοκρατικών ελέγχων. Αυτό δεν πρόκειται να περάσει ούτε στο θέμα του πόθεν έσχες, που ανέκυψε τελευταία, ούτε σε κανένα άλλο θέμα. Πουθενά».

Εδώ ο πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η Δικαιοσύνη σε παιχνίδια αποσταθεροποίησης παραεξουσίας κ.λπ. Και γιατί όλο αυτό το σκληρό ύφος και οι βαριές καταγγελίες; Επισημαίνει ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στο κλείσιμο της δήλωσής του:

«Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι όλοι είναι, και πρέπει να είναι, ίσοι απέναντι στον νόμο. Δικαστές ή πολιτικοί, φτωχοί ή πλούσιοι, έχοντες ή μη έχοντες. Κανένας δεν είναι πιο ίσος από τους άλλους. Κι αυτήν την απαράβατη αρχή οφείλουν να σέβονται οι πάντες. Και να ισχύει για τους πάντες».

 

ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

 

Οι δικαστές δεν αρνούνται να υποβάλλουν πόθεν έσχες, όπως τεχνηέντως αφήνουν να πλανάται στην ατμόσφαιρα διάφορα κυβερνητικά στελέχη αλλά διαφωνούν με τον τρόπο που πρέπει να ισχύει για εκείνους τονίζοντας ότι πρέπει να προστατεύονται από επιθέσεις. Ακόμα και αν υπάρχουν βάσιμες διαφωνίες, τα σενάρια αποσταθεροποίησης είναι βαριά κατηγορία για να χρησιμοποιείται κατ’ αυτόν, τον τρόπο, λένε στελέχη της αντιπολίτευσης.

Πολιτικοί κύκλοι βλέπουν ότι ο πρωθυπουργός φιλοτεχνεί την επόμενη εκλογική μάχη εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις για το 2018 είναι πολλές και απρόβλεπτες. Ο ίδιος έχει μπροστά του ένα εξάμηνο για να πετύχει αυτό που διαλαλεί από το καλοκαίρι: Την καθαρή έξοδο από την κρίση, το τέλος των μνημονίων, την ανάπτυξη, τις νέες θέσεις εργασίας. Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν με τις τάσεις του εξαμήνου δείχνουν ότι ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που πιστεύουν σε αυτά τα σενάρια και μάλιστα οι περισσότεροι εκ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν αισιοδοξούν καθόλου. 

Η αξιολόγηση έχει αρκετά ακόμα προβλήματα και υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός με το θέμα των πλειστηριασμών. Από το νέο έτος δεν υπάρχει καμία προστασία και ήδη ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να «δείξει» τους τραπεζίτες για ότι κακό μπορεί να συμβεί. Τα τελευταία στοιχεία για την ελληνική οικονομία το 2017 δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, αντίθετα δείχνουν μία οικονομία που βγάζει πλεονάσματα από το στύψιμο της υπερ-φορολόγησης και της στάσης πληρωμών του Δημοσίου, μαζί με το κόψιμο κοινωνικών επιδομάτων. Αυτό είναι και η κρατούσα άποψη στην συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, κάτι που καταργεί όλο το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η οικονομική της πολιτική αποδίδει καρπούς και είναι αναπτυξιακή.

 

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ

 

Χρονικά η κυβέρνηση κινείται οριακά. Μένουν πολλά ακόμα μέχρι να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση στο τέλος Ιανουαρίου και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η τέταρτη και τελευταία για το τρέχον πρόγραμμα. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αρκετές και δύσκολες ενώ εντός του 2018 οι συνταξιούχοι θα μάθουν πόσο θα κοπούν οι συντάξεις τους με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου που θα εφαρμοστεί από το 2019.

Μαζί με τα παραπάνω, αστάθμητος παράγοντας είναι και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, που η διεθνής κοινότητα πιέζει να υπάρξει λύση ώς το καλοκαίρι. Ήδη, άρχισαν οι αναταραχές από το Π. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αρνούνται να δώσουν σανίδα σωτηρίας στον κυβερνητικό εταίρο για μία ακόμα φορά.

Έτσι, ο πρωθυπουργός αρχίζει από τώρα να διακινεί τα σενάρια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του από συμφέροντα βάζοντας απέναντι τη ΝΔ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιχειρηματίες, δικαστικούς και γενικότερα τη λεγόμενη «ελίτ», επιχειρώντας έτσι να συγκινήσει τους φτωχούς ώστε να μην επιτρέψουν την επιστροφή στην εξουσία όσων ευθύνονται για τα μνημόνια. Το αφήγημα αυτό θα εμπλουτίζεται διαρκώς με δόσεις από «Μαρέβα», τους «κακούς τραπεζίτες», τον Στουρνάρα, τα «κανάλια της διαπλοκής» και όλους όσοι επιχειρούν και έχουν μέσα στην κρίση καλά εισοδήματα

Τα σχόλια είναι κλειστά.