Ειδησεογραφικό site

Ώρες αγωνίας για την κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας- Τι προσδοκά η Αθήνα από τη συνάντηση με τους δανειστές

19

Σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις, αλλά δεν «θα πέσουν οι υπογραφές» στο Eurogroup της Δευτέρας, διαμηνύουν οι Ευρωπαίοι, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να αναγνωριστεί η πρόοδος και ζητάει από τους Θεσμούς να δείξουν υπευθυνότητα. «H δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και δίνει διεξόδους σε λαούς και κυβερνήσεις» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. «Υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση να καλυφθεί μέχρι τη συμφωνία», το μήνυμα του EWG.

Σημάδια συμφωνίας διαφαίνονται στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Θεσμούς, ωστόσο ο στόχος του Eurogroup δεν είναι «να πέσουν οι υπογραφές» αλλά να καταγραφεί η πρόοδος και να επιτευχθεί η χαλάρωση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι η υπογραφή της συμφωνίας είναι πολιτικό ζήτημα και ότι οι Θεσμοί θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αφού η «δουλειά» της δημοκρατίας είναι να βρίσκει λύση στα προβλήματα και η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στο ευρώ.

Η επιτευχθείσα πρόοδος των τελευταίων ημερών επιβεβαιώθηκε και στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, ωστόσο, κατέστη σαφές πως απαιτείται να καλυφθεί σημαντική ακόμη απόσταση, ώστε να είναι ορατή η συμφωνία.

Οι κορυφαίοι της Ευρώπης, όπως ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Γάλλος Επίτροπος επί των Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί επεσήμαναν την μεγάλη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, ωστόσο εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη συμφωνία. Μάλιστα ο Πιέρ Μοσκοβισί φάνηκε ενοχλημένος για τον αργό ρυθμό των διαπραγματεύσεων, με δεδομένο και ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και οι διεργασίες θα πρέπει να επισπευτούν.

Από το Bερολίνο, πάντως βλέπουν ότι η Αθήνα έχει ολοκληρωμένες προτάσεις, αλλά «μένουμε επιφυλακτικοί μέχρι να εφαρμοστούν». Γερμανός αξιωματούχος φέρεται να σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ίσως όμως να είμαστε εμείς οι απαισιόδοξοι και τελικά η Ελλάδα να κάνει τη μεγάλη έκπληξη».

Από την πλευρά του το Μαξίμου ξεκαθαρίζει ότι ο στόχος για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι να αναγνωριστεί η πρόοδος προκειμένου να επιτευχθεί η χαλάρωση της ΕΚΤ: «Από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχουμε λάβει ρευστότητα, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έστειλε το δικό του μήνυμα από την Ισπανία, όπου βρέθηκε για να συναντηθεί με τον ομόλογό του Λουίς Ντε Γκίντος: «Η συμφωνία είναι κοντά». Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι συζήτησε με τον Λουίς Ντε Γκίντος το ζήτημα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ εξήγησε ότι συνομίλησαν όχι ως πολιτικοί, αλλά ως υπουργοί Οικονομικών που εκπροσωπούν το 100% του λαού και των δύο χωρών.

Με τη Δευτέρα να πλησιάζει, η αγωνία κορυφώνεται, ωστόσο η πρόοδος είναι σίγουρη και η συμφωνία κοντά. Μένει να καλυφτούν και τα τελευταία κενά και οι διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών, προκειμένου να επέλθει η τελική συμφωνία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.