Ειδησεογραφικό site

Όλα δείχνουν την Παρασκευή – Γιατί οι Ευρωπαίοι προαναγγέλλουν νέο Eurogroup

42

Όλα τα βλέμματα Ευρωπαίων αξιωματούχων, των χρηματιστηριακών αγορών αλλά και των πολιτικών ομάδων είναι στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για το ελληνικό πρόβλημα;

Οι ξένοι δημοσιογράφοι καταγράφουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις και μεταδίδουν τις πληροφορίες που έχουν από το εσωτερικό της συνεδρίασης. Πριν από λίγο, ο δημοσιογράφος των Financial Times Peter Spiegel έγραψε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δεν ήταν παρών στην έναρξη του Eurogroup. «Ακόμη δεν είναι εδώ» έγραψε ο Spiegel για τον Έλληνα υπουργό και λίγη ώρα αργότερα επικαιροποίησε την πληροφορία αναγγέλοντας την άφιξη του υπουργού Οικονομικών.

Η Ελλάδα δεν είναι πάντως το μοναδικό θέμα στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, οπότε είναι πιθανό ο κ. Βαρουφάκης να αξιοποίησε το γεγονός ότι η συζήτηση των υπουργών ξεκίνησε από άλλα θέματα για να ενημερώσει -ενδεχομένως τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τους κυρίους Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Στη σημερινή συνεδρίαση, εκτός από τους 19 υπουργούς Οικονομικών, τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόσφσκις. Ο Λετονός πρώην πρωθυπουργός θεωρείται από τους πιο σκληρούς θιασώτες των πολιτικων λιτότητας. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας είχε εφαρμόσει μέτρα σκληρότερα απ’ αυτά που είχε εισηγηθεί το ΔΝΤ, όμως η Λετονία είχε πετύχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης πανευρωπαϊκά.

Νέα συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή; 

Το γεγονός ότι πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup υπάρχουν συζητήσεις για την πιθανότητα σύγκλησης νέου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή θεωρείται μια προφανής προσπάθεια να αποδραματοποιηθεί το πιθανό ναυάγιο στη σημερινή συνεδρίαση. Προαναγγέλοντας την επανάληψη της συνεδρίασης του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι δανειστές διασφαλίζουν ότι οι αγορές δεν θα αντιδράσουν με βίαιο τρόπο σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για μη επίτευξη συμφωνίας σήμερα.

«Δεν έχω προσδοκίες για απόφαση για την Ελλάδα σήμερα», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η εμπειρία που είχαμε από την προηγούμενη Τετάρτη είναι πως μπορούμε να συμφωνήσουμε, αλλά δεν καταφέρνουμε να φτάσουμε σε μια κοινή δήλωση». Ο κ. Σέλινγκ είπε πως είναι δυνατόν να φτάσουν σε μια λύση, αλλά τόνισε πως παρουσιάζονται δυσκολίες, καθώς «είναι ένα πρόβλημα ημερών και όχι εβδομάδων και δεν είναι ένα πρόβλημα των αγορών, αλλά ένα πρόβλημα συνεργασίας με το Eurogroup και την Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν ανέφερε πως υπάρχει συζήτηση για μια νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή, λέγοντας πως αυτό το σενάριο συζητήθηκε το πρωί στο Euroworking Group.

«Είναι ώρα για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να θέσει συγκεκριμένα αιτήματα για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Η παράταση του προγράμματος θα άρει πολλά εμπόδια. Υπάρχει συζήτηση για μια νέα συνάντηση του Eurogroup την Παρασκευή, συζητήθηκε το πρωί στο Euroworking Group», είπε χαρακτηριστικά.

Σόιμπλε: Όσο η Ελλάδα δεν θέλει πρόγραμμα, δεν έχω να σκεφτώ κάποια επιλογή

Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πρόγραμμα, τότε δεν έχω να σκεφτώ καμία επιλογή, δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλγγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο κρίσιμο Eurogroup.

Ο κ. Σόιμπλε είπε ακόμη στους δημοσιογράφους πως δεν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σήμερα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, καθώς και ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί.

«Ό,τι έχω ακούσει μέχρι τώρα δεν έχει ενισχύσει την αισιοδοξία μου. Φαίνεται πως δεν έχουμε μέχρι στιγμής αποτελέσματα», δήλωσε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.