Ειδησεογραφικό site

Χρυσόγονος: Δεν λαμβάνεται υπόψη η γήρανση του πληθυσμού για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων

43

Μείζονα ερωτήματα για τη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης θέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, τα τελευταία χρόνια το αίτημα για «βιωσιμότητα» των ασφαλιστικών συστημάτων στην Ευρώπη έχει οδηγήσει σε αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γήρανση του πληθυσμού.

Το 1960, υπενθυμίζει ο κ. Χρυσόγονος, οι γυναίκες στην Ευρώπη γεννούσαν κατά μέσο όρο 2,67 παιδιά, ενώ το 2012 μόλις 1,56. Παράλληλα, το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί από 66,9 χρόνια το 1960 σε 76,1 το 2012.

Στην Ελλάδα, προσθέτει ο ευρωβουλευτής, ο πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί μέχρι το 2015 κατά 400.000, ενώ πάνω από το 30 % θα είναι άνω των 60 ετών. Η τάση αυτή, εκτιμά, θα οδηγεί διαρκώς σε αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης και εισφορών και σε περικοπές συντάξεων.

Η τελευταία φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασχολήθηκε ουσιαστικά με το ζήτημα των δημογραφικών αλλαγών ήταν το 2006, υπενθυμίζει και προσθέτει ότι έκτοτε δημοσιοποιεί απλώς στατιστικά στοιχεία, δίχως να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.