Ειδησεογραφικό site

Αποκαλύψεων συνέχεια για το θέμα Κατρούγκαλου – Θύελλα μετά το δημοσίευμα – Τι απαντά ο υπουργός

70

 Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό έχει προκαλέσει δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», σύμφωνα με το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος είχε υπογράψει «ιδιωτικά συμφωνητικά με υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους, διασφαλίζοντας προμήθεια 12% επί των ακαθαρίστων ποσών».

Όπως υποστηρίζει μάλιστα το δημοσίευμα όλα τα συμφωνητικά υπεγράφησαν στις 26 και 27 Ιανουαρίου δηλαδή την παραμονή και την ίδια ημέρα που ο κ. Κατρούγκαλος ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό ότι αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού.

Κατά την εφημερίδα, τα επίμαχα συμφωνητικά κατατέθηκαν στους αρμόδιους δικηγορικούς συλλόγους και στις αρμόδιες ΔΟΥ για να αποκτήσουν εχέγγυα εγκυρότητας και εξακολουθούν να ισχύουν παρότι ο κ. Κατρούγκαλος έχει αναστείλει τη δικηγορική του ιδιότητα λόγω της υπουργοποίησής του.

Τα καταγγελλόμενα προκάλεσαν από την πρώτη στιγμή την έντονη αντίδραση του Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος έκανε λόγο για προβοκάτσια και πλαστογραφία, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός και ο συντάκτης του άρθρου Β. Χιώτης διασταύρωσαν τα πυρά τους το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega.

«Έχετε έστω ένα συμφωνητικό; Μισό να μου εμφανίσετε εγώ θα παραιτηθώ. Και μέχρι να μου εμφανίσετε μισό εγώ θα σας λέω ψεύτη, συκοφάντη και εκτελεστή συμβολαίου. Έχετε συνηθίσει να υπηρετείτε τη διαπλοκή κ. Χιώτη», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, απευθυνόμενος στον κ. Χιώτη. «Το αν έχω ή όχι θα το δούμε τη Δευτέρα που θα ανοίξουν τα αρχεία του Δικηγορικού Συλλόγου», αντέτεινε ο κ. Χιώτης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι το συμφωνητικό που αναφέρεται στο δημοσίευμα δεν αφορά διεκδίκηση επαναπρόσληψης, αλλά μικρή μισθολογική διαφορά ήδη εργαζόμενου στο Δημόσιο μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόσθεσε ότι κατά το παρελθόν συμμετείχε σε δικηγορική εταιρεία η οποία είχε αναλάβει τις υποθέσεις περίπου 20 σχολικών φυλάκων που είχαν απολυθεί ή είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Στις περιπτώσεις εκείνες θα εδίδετο αμοιβή μισού μισθού σε περίπτωση δικαστικής νίκης και όχι νομοθετικής ρύθμισης.

Τόνισε ακόμη ότι ο ίδιος έχει αποχωρήσει από την εταιρεία αυτή τον Ιούλιο του 2014, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και εντάχθηκε σε μια άλλη δικηγορική εταιρεία από την οποία επίσης αποχώρησε όταν ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα. Η συγκεκριμένη εταιρεία, επισήμανε, έχει διαλυθεί και όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, όπως και οι αμοιβές, έχουν περάσει στη δικηγόρο με την οποία υπήρξε συνέταιρος.

Σημείωσε, μάλιστα, με έμφαση ότι όλες οι υποθέσεις απολυμένων ή διαθέσιμων υπαλλήλων με τις οποίες είχε ασχοληθεί, κυρίως από πολιτική ευαισθησία, είχαν ασκηθεί το 2013 και το 2014, όταν ελήφθησαν τα αντίστοιχα μέτρα.

«Πιστεύω ότι κανένα τέτοιο έγγραφο δεν έχει κατατεθεί το 2015 ούτε από άλλο δικηγορικό γραφείο. Ωστόσο αν μου φέρουν έστω και ένα που να αφορά τις ημερομηνίες 26 και 27 Ιανουαρίου, που αναφέρει το δημοσίευμα, υπογεγραμμένο από μένα ή άλλο συνεργάτη μου τότε θα παραιτηθώ», επεσήμανε.

Δήλωσε ακόμη ότι έχει ενημερώσει για τον θέμα τον Πρωθυπουργό, ενώ το Μαξίμου από την πλευρά του παρέσχε στήριξη παρέσχε στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά τις εξηγήσεις που έδωσε.

Σε δήλωση που είχε προηγηθεί, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι το δημοσίευμα αποσκοπεί «στο να υπονομεύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης για ουσιαστικές αλλαγές, και για αυτό εκδηλώθηκε μόλις τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου μας για τον εκδημοκρατισμό και τον εξορθολογισμό της διοίκησης».

Σρο μεταξύ, επανερχόμενος στο θέμα με σημερινή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης διερωτήθηκε γιατί δεν έχει αποπεμφθεί ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καλύπτει τον αναπληρωτή υπουργό. «Όπως φαίνεται, ο αντιμνημονιακός αγώνας για κάποιους ήταν με το αζημίωτο. 12% το κεφάλι», σχολίασε με αφορμή τις αποκαλύψεις της εφημερίδας.

«Όμως ευθύνη δεν έχει μόνο ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά και η κυβέρνηση που τον καλύπτει. Όπως αποδεικνύεται το ήξεραν εδώ και καιρό και τον κρατούσαν», πρόσθεσε.

«Αντί να απολογηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση που έσπευσε βιαστικά και άκριτα να υιοθετήσει το ψευδές δημοσίευμα για τον κ. Κατρούγκαλο, ζητάει και τα ρέστα.Τη στιγμή που οι συκοφαντίες έχουν καταπέσει επιμένει να ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα. Ας το καταλάβουν όμως καλά. Η διαφθορά και η διαπλοκή είναι δικό τους μονοπώλιο», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, τονίζοντας ότι «η δικαιοσύνη θα αποδοθεί σύντομα».

Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη χαρακτήρισε «χυδαία συκοφαντία» τις βολές που εξαπέλυσε ο  αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Κατρούγκαλος κατά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

«Μέσα στον εκνευρισμό του και προσπαθώντας να μετατοπίσει το θέμα της συζήτησης ο κ. Κατρούγκαλος συνηθισμένος στην εύκολη αντιμνημονιακή δημαγωγία, αλλά ασυνήθιστος στην υποχρέωση να δίνει πλήρεις και συγκεκριμένες εξηγήσεις ως υπουργός, κατηγορεί το Βήμα ότι ‘εκτελεί συμβόλαιο’ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εναντίον του. Τον πληροφορούμε ότι συμβόλαια και συμφωνητικά εμείς δεν έχουμε με κανένα. Ας μη κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια», σχολίασε το Κίνημα.

Με αφορμή δε τα όσα υποστήριξε χθες το Μαξίμου, το ΠΑΣΟΚ Κάλεσε τον κ. Κατρούγκαλο να δώσει απαντήσεις για τα εξής:

1. «Πράγματι  ο κ. Κατρούγκαλος δεν εκλέχτηκε βουλευτής στις 25.1 αλλά ήταν ευρωβουλευτής από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Όμως γιατί  μόλις εκλέχθηκε ευρωβουλευτής έφυγε από τη δικηγορική εταιρεία που ήταν και έκανε άλλη εταιρεία;

2. Είναι  πράγματι άλλο πράγμα ένα εργολαβικό δίκης να αφορά μισθολογικές αξιώσεις υπαλλήλων από το ενιαίο μισθολόγιο και άλλο να αφορά δημόσιους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα. Όμως πρόκειται για εργολαβικό δίκης που συνάπτεται και κατατίθεται 27.1, την ημέρα που γίνεται υπουργός ο κ. Κατρούγκαλος. Και το αντικείμενο της δίκης αυτής είναι  εν δυνάμει πολύ  σημαντικότερο οικονομικά από τις διαθεσιμότητες γιατί μπορεί να αφορά μια ολόκληρη κατηγορία υπαγομένων στο ενιαίο μισθολόγιο.

3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κατρούγκαλος  παραδέχεται ότι έχει  αναλάβει υποθέσεις υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, όπως οι σχολικοί φυλακές, υποθέσεις που είναι εκκρεμείς. Μπορεί να πει πόσες τέτοιες υποθέσεις έχει αναλάβει ο ίδιος με εργολαβικό δίκης ή  χωρίς εργολαβικό, με αμοιβή κατά τον κώδικα περί δικηγόρων; Επίσης πόσες τέτοιες υποθέσεις έχει αναλάβει, όχι ο ίδιος ατομικά, αλλά  η δικηγορική εταιρεία στην οποία ήταν μέχρι το Μάιο 2014 και πόσες η νέα εταιρεία που έκανε μετά».

«Ο αντιμνημονιακός αγώνας δε γίνεται με ποσοστά επί δικών, δηλαδή με άμεσο οικονομικό όφελος», σχολίασε από την πλευρά του ο Ν. Σοφιανός, μέλος Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Όπως δήλωσε στο Mega, «είναι άλλο πράγμα να αναλαμβάνεις ως επαγγελματίας, ως δικηγόρος να διεκδικήσεις, απέναντι σε νόμους που πέταξαν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους ή τους στερούν το δικαίωμα να είναι μόνιμοι σε μια δουλειά, που δουλεύουν για χρόνια και άλλο πράγμα είναι να συμβάλεις σ’ αυτό τον ‘αντιμνημονιακό αγώνα’ και να εκλέγεσαι πολιτικά εισπράττοντας 10%  – 12& επί της δίκης».

Αναλυτικές εξηγήσεις από τον κ. Καρούγκαλο και αποφάσεις από τον πρωθυπουργό ζήτησε χθες και το Ποτάμι. Σύμφωνα με το κόμμα, προκύπτει μείζον ζήτημα για τον κ. Κατρούγκαλο, «μετά το δημοσίευμα του “Βήματος της Κυριακής” ότι ήταν δικηγόρος απολυμένων υπαλλήλων του δημοσίου και υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα (με συμφωνητικά για αμοιβές της τάξης του 12%), των οποίων τις υποθέσεις ρυθμίζει σήμερα ως υπουργός. Ότι ο αγώνας δηλαδή ήταν με το αζημίωτο».

Ακόμη σημαντικότερο, σημείωνε το Ποτάμι, είναι ότι ο κ. Κατρούγκαλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εμφανίζεται να έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά αμοιβής ακόμη και μετά τις εκλογές, παρά το ότι ο ίδιος σήμερα σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι έχει παραιτηθεί από αυτές τις υποθέσεις και ότι έχει αποχωρήσει από την δικηγορική εταιρεία με την οποία έχουν συναφθεί τα ιδιωτικά συμφωνητικά, από τον Ιούνιο του 2014 όταν εξελέγη ευρωβουλευτής.

Και νέα τροπή στο θέμα Κατρούγκαλου

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση Κατρούγκαλου μετά την αποκάλυψη ότι το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέλαβε υπόθεση προσφυγής κατά απόφασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το θέμα της διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με την απόφαση της Οικονομικής επιτροπής που ελήφθη στις 12 Φεβρουαρίου – όταν, δηλαδή, ο κ. Κατρούγκαλος είχε αναλάβει τα καθήκοντά του – ο δήμος Λαρισαίων ανέθεσε στο γραφείο «Κατρούγκαλος και Συνεργάτες» την άσκηση προσφυγής ενάντια στην απόφαση της τότε ΓΓ της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γερακούδη, η οποία είχε ληφθεί στις 22 Οκτωβρίου του 2014, και με την οποία είχε κρίνει παράνομη την απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Λάρισας να μην αποστείλει στο υπουργείο Εσωτερικών τα στοιχεία που αφορούσαν τις μετατροπές των συμβάσεων των δημοτικών υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μίσθωσης έργου σε αορίστου χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο ίδιος από τον Ιούνιο του 2014 έχει αναστείλει τη δικηγορική του δραστηριότητα και δεν ασχολείται με τις υποθέσεις επαναπρόσληψης υπαλλήλων, καθώς έφυγε και από τη δικηγορική εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν.

Η εφημερίδα Το Βήμα υποστηρίζει, αντίθετα, ότι ο κ. Κατρούγκαλος συνέχισε να υπογράφει ιδιωτικά συμφωνητικά μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου του 2015 οπότε και ορκίστηκε αναπληρωτής υπουργός». Εκτός αυτού, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι στο ζήτημα της αμοιβής, είχε φροντίσει «να διατηρήσει τα πλήρη δικαιώματα για τον εαυτό του, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα δικαιολογητικά».

Σύμφωνα με το larissanet.gr κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Λαρισαίων, κατά της συγκεκριμένης απόφασης είχαν ψηφίσει η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ρένα Καραλαριώτου καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θανάσης Μαμάκος, θέτοντας, ανάμεσα στα άλλα, και ζήτημα ηθικής τάξης, για το αν και κατά πόσο είναι ηθικό το γεγονός πως θα αναλάβει τον χειρισμό μιας τόσο λεπτής υπόθεσης, αφού αφορά νομική διαμάχη με το κράτος, το δικηγορικό γραφείο ενός υπουργού. Η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής είχαν αντίθετη γνώμη και η υπόθεση ανατέθηκε στο εν λόγω γραφείο.

Κατρούγκαλος: Την υπόθεση της Λάρισας χειρίζεται άλλη δικηγόρος

Για νέα παραποίηση της αλήθειας από τη Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος σε δήλωσή του σχετικά με την εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου «Κατρούγκαλος και Συνεργάτες» με υπόθεση του δήμου Λάρισας κατά απόφασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι από την απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Λάρισας προκύπτει ότι ο ίδιος ενεπλάκη το 2014 μαζί με μια άλλη δικηγόρο την Α.Λ. καθώς στην απόφαση της 12ης Φεβρουαρίου αναφέρεται ότι «ήδη την υπόθεση χειρίζεται η δικηγόρος κ. Κ.Λ.».

«Τα χαλκεία πάλι είχαν δουλειά μπλέκοντας τον Οκτώβριο του 2014 με τον Φεβρουάριο του 2015» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Κατρούγκαλος.

Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού έχει ως εξής:

Νέα παραποίηση της αλήθειας από τη Νέα Δημοκρατία και όργανα της κίτρινης δημοσιογραφίας. Με εμφανίζουν να χειρίζομαι υπόθεση του Δήμου Λάρισας ενώ είμαι Υπουργός. Όπως προκύπτει, όμως, από απλή ανάγνωση της από 12-02-2015 υπ’ αριθμ. 47 απόφασης της δημαρχιακής επιτροπής δικηγορική εμπλοκή είχα μόνο το έτος 2014 και όχι μετά την ανάδειξη μου σε Υπουργό.

Ειδικότερα, τον Οκτώβρη του 2014 είχε ανατεθεί από κοινού στην δικηγορική μου εταιρία και σε μία άλλη δικηγόρο την Α.Λ. (με την υπ.αρ. 682/2014 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής), η άσκηση προσφυγής κατά της διαδικασίας ελέγχου των συμβάσεων αορίστου χρόνου που είχε αποφασίσει ο κύριος Μητσοτάκης. Τότε, προφανώς, δεν ήμουν υπουργός και δεν υπήρχε σχετικό κώλυμα.

Αντιθέτως, τον Φεβρουάριο του 2015, που είμαι Υπουργός, τελώ σε αναστολή και η δικηγορική μου εταιρία δεν υπάρχει, η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου είναι σαφής καθώς ανέφερε ότι «ήδη την υπόθεση χειρίζεται η δικηγόρος κ. Κ.Λ.».

Τα χαλκεία πάλι είχαν δουλειά μπλέκοντας τον Οκτώβριο του 2014 με τον Φεβρουάριο του 2015»

Τα σχόλια είναι κλειστά.