Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Θα είμασταν παρανοϊκοί αν θέλαμε διάλυση της ΕΕ – “Πόρτα” σε ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, Ποτάμι

51

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κρυφή ατζέντα» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ν.Χατζηνικολάου, τονίζοντας ότι οι ίδιοι οι εταίροι διαψεύδουν το Grexit γιατί δεν είναι επιθυμία κανενός «ούτε της κ.Μέρκελ, ούτε δική μας». Απέκλεισε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, Ποτάμι και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «συνάντησης» με τη ΔΗΜΑΡ στο μέλλον.

Θα ήμασταν παρανοϊκοί εάν είχαμε σχέδιο να διαλύσουμε την Ε.Ε. δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας στο Νίκο Χατζηνικολάου και την εκπομπή “Ενικός”.

“Για ποιο λόγο να το θέλουμε; Να θέλουμε να μπούμε σε μια τέτοια περιπέτεια;” διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κρυφή ατζέντα.

Εξέφρασε για άλλη μία φορά τη βεβαιότητα ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν υπάρχει περίπτωση να απαντήσει «όχι» για τη διαπραγμάτευση του χρέους.

Ακόμη υπογράμμισε πως το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και το σχέδιο διακυβέρνησης και αυτό το σχέδιο θα γίνει, όπως είπε, αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το περιβόητο Grexit, δηλαδή η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξαναζεσταμένο φαγητό που χρησιμοποιήθηκε για να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό. Έχει όμως πεθάνει, είναι νεκρό και σήμερα κάποιοι προσπαθούν να το αναστήσουν χωρίς επιτυχία” δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του “στον ενικό” και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Χωρίς επιτυχία, συνέχισε, “γιατί είναι οι ίδιοι οι εταίροι που το διαψεύδουν για ένα συγκεκριμένο λόγο: Διότι από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ διότι η αλυσίδα που έχει 17 κρίκους χάνει τον ένα κρίκο. Όταν όμως σπάσει ένας κρίκος, διαλύεται η αλυσίδα και κανείς δεν το επιθυμεί αυτό. Ούτε δική μας επιθυμία είναι, ούτε της κυρία Μέρκελ, ούτε κανενός”

Δεν έχουνε ούτε Plan B, ακριβώς διότι αυτό που εμείς ονομάζουμε Plan A είναι το Plan B στη λιτότητα και στο μνημόνιο. Και μετά τις 25 Ιανουαρίου θα γίνει το Plan A για την Ελλάδα και θα γίνει αποδεκτό και από την Ευρώπη” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Όχι” σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και κόμμα Παπανδρέου
Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, εφόσον εκλεγεί πρώτο κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Το πρόγραμμά μας καταθέτουμε, όσοι το πρόγραμμά μας το εγκρίνουνε και δεν ζητήσουν να αλλοιωθεί, άρα ανεχθουν ή ψηφίσουν τις προγραμματικές μας δηλώσεις, θα είναι καλοδεχούμενοι. Υπόγειες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συμμαχίες και συνεργασίες με τα κόμματα που κατέστρεψαν την Ελλάδα, εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε».

Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του κ. Γιώργου Παπανδρέου ή το Ποτάμι, λέγοντας ότι “δεν μπορείς να αναζητήσεις την τομή και το καινούριο, με τα παλιά υλικά. Δεν θα συνεργαστούμε ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με Παπανδρέου, ούτε με το Ποτάμι”.

Για τη ΔΗΜΑΡ και το “ναυάγιο” στην σχεδιαζόμενη συνεργασία:
“Απευθύναμε πρόσκληση στη βάση του προγράμματος που εξαγγείλαμε στη Θεσσαλονίκη, κατανοώ ότι από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ υπήρχε διάθεση για προγραμματικές εγγυήσεις και νέο πρόγραμμα αλλά δεν υπήρχε ο χρόνος για κάτι τέτοιο, σεβόμαστε τις αποφάσεις τους”, είπε χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ στο μέλλον.

Αν χρειάζεται ανοχή ή ψήφο του ΚΚΕ προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του θα ήταν αδιανόητο το ΚΚΕ να αρνηθεί, αλλά αυτό θα το αποφασίσει εκείνο , είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε ερώτηση του κ. Χατζηνικολάου για το εάν το ΚΚΕ επιμείνει και δεν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και σε περίπτωση που δεν προκύψουν οι συνεργασίες εκείνες που θα του επιτρέψουν να σχηματίσει κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν θέλει ούτε να σκέπτεται το σενάριο δεύτερων εκλογών.

«Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει την εμπειρία, τη γνώση και τη σοφία να επιλέξει σταθερότητα, να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο και να δώσει στο ΣΥΡΙΖΑ τη δύναμη που χρειάζεται».

“Η Αριστερά είναι παράταξη που έχει δώσει πολλά στον τόπο, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, σε μία θέση μόνο δεν βρέθηκε, στη διακυβέρνηση, της δίνετε για πρώτη φορά αυτή η ευκαιρία, πιστεύω ότι ο λαός θα της τη δώσει ολόκληρη την ευκαιρία. Να αναλάβουμε την ευθύνη και να φέρουμε εις πέρας την διαπραγμάτευση με τους εταίρους έχοντας την αυτοδυναμία“.

Διαγραφή πάνω από το 60% του χρέου
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μνημόνιο και δανειακή σύμβαση είναι δύο διαφορετικά πράγματα και συμπλήρωσε λέγοντας πως το ζητούμενο είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους τους χρέους και μάλιστα σε ποσοστό πάνω από 60%.

Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης έχει ήδη ξεκινήσει, είπε και τόνισε ότι ο πήχης έχει μπει ψηλά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους για να γίνει βιώσιμο με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους και ρήτρα ανάπτυξης, είπε ο κ. Τσίπρας και διερωτήθηκε αν ο κ. Σαμαράς όταν βρεθεί στην αντιπολίτευση θα στηρίξει αυτή την πολιτική. “Δεν ζητάμε συναίνεση για να συνεχίσουμε το μνημόνιο, αλλά σε μια πολιτική που θα είναι λύτρωση για τη χώρα”.

Για το εάν το ευρώ είναι μονόδρομος ο κ. Τσίπρας απάντησε ευρώ χωρίς άλλες θυσίες αλλά “ευρώ με δημοκρατία, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη” και επεσήμανε πως διάρθρωση του ευρώ σημαίνει χρέη βιώσιμα.

Το ευρώ κινδυνεύει με την ισχύουσα πολιτική, συνέχισε, ενώ στις πιέσεις του δημοσιογράφου για μια πιο σαφή απάντηση δήλωσε: «Δεν υπάρχει δεύτερος δρόμος».

Ηθική υποχρέωση η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου
«Για εμάς αποτελεί ηθική υποχρέωση να διεκδικήσουμε το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις, με τον καλύτερο δυνατό θεσμικά τρόπο. Για εμάς δεν είναι μία ξεχασμένη υπόθεση. Για εμάς είναι ένα θέμα ζωντανό», δήλωσε ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του “στον ενικό” και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κ. Τσίπρας, παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι « μία ιστορική υποχρέωση της Γερμανίας, όχι μόνο απέναντι στον ελληνικό λαό, που ήταν η χώρα με τον μεγαλύτερο αναλογικά αριθμό θυμάτων. Είναι μία ιστορική υποχρέωση απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα “κόκκινα” δάνεια
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για σύσταση επιτροπών εξώδικου διακανονισμού, όπου θα “γίνεται προσδιορισμός των πραγματικών χρεών και όχι των πλασματικών με τα πανωτόκια και τα πρόστιμα” και συνεννόηση – όπως είπε- με τους όσους χρωστούν να ξεκινήσει η διαδικασία των δόσεων που μπορεί να είναι και περισσότερες από 100.

‘”Εμείς λέμε ότι θα είναι από 74 δόσεις έως όσο πάει ώστε να δίνει ο χρεώστης μέχρι το 30% του εισοδήματός του. Όχι παραπάνω στη δόση”, ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι δόση που ξεπερνά το 30% του εισοδήματος δεν είναι ρύθμιση, αλλά πνιγμός.

“Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία ώστε σε βάθος μιας επταετίας να έχουμε εισπράξει πάνω από 20 δισ ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που σήμερα υπερβαίνουν τα 70 δις, ένα μεγάλο μέρος τους το ελληνικό δημόσιο θα πει τις ξεχνάω” είπε.
Αναφορικά με τα “κόκκινα” δάνεια ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια πιο σύνθετη περίπτωση. Όπως τόνισε, η “δυνατότητα να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για τα κόκκινα δάνεια που είναι η ίδρυση ενός ενδιάμεσου φορέα που θα πάρει τα δάνεια για να ξεκινήσει τη διαδικασία της εξυγίανσης συναρτάται και από το συνολικό θέμα που αφορά στο τι θα γίνει με το τραπεζικό σύστημα, με τα 50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και με τα 11, 4 δισ. που είναι το μαξιλαράκι του ΤΧΣ”.

Πηγή: enikos.gr, naftemporiki.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.