Ειδησεογραφικό site

Τρόικα και αξιολόγηση επιστρέφουν στην Αθήνα- «Ξεσκονίζουν» τα υπουργεία μέχρι τέλη Αυγούστου

75

Σαν να μην πέρασε μια μέρα: Η Τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη, για να πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενες συναντήσεις στα Υπουργεία, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στο Βήμα, γίνεται προσπάθεια από την ελληνική πλευρά έτσι ώστε οι άνθρωποι της Τρόικας να κρατηθούν «εκτός του κτηρίου του υπουργείου Οικονομικών» και έτσι οι συναντήσεις και οι επαφές να πραγματοποιηθούν σε άλλους χώρους. Όλο αυτό, σε μια προσπάθεια να γίνει… σε χαμηλότερους τόνους η επίσκεψη της Τρόικας στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη προσπάθεια να αποφευχθούν τα φλας των φωτογράφων απαίτησε τον Μάρτιο ένα ολόκληρο σχέδιο μυστικής μεταφοράς των τεχνικών κλιμακίων από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο.

Όμως κάτι δεν πήγε καλά και η αυτοκινητοπομπή έγινε αντιληπτή, ήδη από το πάρκινγκ του ξενοδοχείου αναχώρησης. Αυτή τη φορά, Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) και Ουάσινγκτον (ΔΝΤ) ζητούν να έλθει στην Αθήνα η τρόικα όπως συμφωνήθηκε στο Euro Summit και απορρίπτουν συναντήσεις στις Βρυξέλλες, τύπου Brussels Group, το οποίο περνάει στην Ιστορία.

Στόχος της επίσκεψης είναι να αποσαφηνιστούν τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας πάνω στα οποία θα «χτιστούν» οι προβλέψεις και τα χρονοδιαγράμματα του νέου μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως το 2018.

Τυπικώς όλα θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί ως τις 20 Αυγούστου, καθώς την ίδια ημέρα λήγει το δεύτερο καλοκαιρινό ομόλογο της ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ και τα λεφτά δεν υπάρχουν. Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, καθώς οι υπηρεσίες της ΕΕ και του ΔΝΤ βρίσκονται παραδοσιακά σε αργία τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

Σύμφωνα με το Βήμα, τα δύο βασικά σημεία του ελέγχου της τρόικας, που συμπαρασύρουν και τα υπόλοιπα, θα είναι τα εξής:

-Το βάθος της ύφεσης το 2015 και το 2016 μετά την επιβολή των capital controls. Η Κομισιόν βλέπει «βουτιά» ως 4% του ΑΕΠ φέτος, αντί για ανάπτυξη 2,5% που προέβλεπε λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2014.

-Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το ποσό που προβλέπεται στο πακέτο είναι 25 δισ. ευρώ. Τα πρώτα 10 δισ. ευρώ θα δοθούν αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και ακολουθούν το Φθινόπωρο τα stress test των τραπεζών για να διαπιστωθούν οι περαιτέρω ανάγκες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά των Τροικανών υποδέχθηκε με γκρίνια το «κούρεμα» των διατάξεων του νομοσχεδίου το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την Τετάρτη (αφαιρέθηκαν τα θέματα των συντάξεων και των αγροτών). Ωστόσο, μέχρι τώρα τουλάχιστον, κρατούνται χαμηλοί τόνοι γύρω από το θέμα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.