Ειδησεογραφικό site

Σενάρια για κάλπες το Νοέμβριο – Τι κρύβει η συνάντηση της Τρίτης μεταξύ Σαμαρά-Μέρκελ – Αποκλειστικά στο «Καρφί»

39

Toυ Χρήστου Κιούπη

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί η κυβέρνηση και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, την Τρίτη, θα δρομολογήσει ραγδαίες εξελίξεις.
Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν βαρύνουσας σημασίας το νέο τετ-α-τετ με τη Γερμανίδα καγκελάριο και υπογραμμίζουν ότι, εάν χρειαστεί, θα ρισκάρει.
Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να υπάρξει πολιτική λύση σε θέματα όπως οι φοροελαφρύνσεις, όπου υπάρχει άρνηση από την τρόικα, αλλά και να αρχίσει η συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους.
«Ανταποκριθήκαμε στις υποχρεώσεις μας με βαρύ πολιτικό κόστος, τώρα είναι η σειρά της κ. Μέρκελ να βάλει πλάτη» έλεγε στο «Καρφί» κυβερνητικό στέλεχος, για να εξηγήσει την κρισιμότητα της συνάντησης.

Το χαρτί των πρόωρων

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και, εάν διαπιστώσει άρνηση από την πλευρά της καγκελαρίου, ίσως ρίξει στο τραπέζι το χαρτί των πρόωρων εκλογών.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια δέσμευση για χαλάρωση της λιτότητας και των μνημονίων, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να σηκώσει το γάντι.
Στο παρασκήνιο δεν είναι λίγοι εκείνοι που τονίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση η προσφυγή στις κάλπες, παρά τη διάψευση που έκανε στη Βουλή σε συνάντηση που είχε με 20 γαλάζιους βουλευτές, ίσως να είναι μονόδρομος. Αυτός είναι και ο λόγος που θέτει σε κατάσταση συναγερμού βουλευτές και κομματικά στελέχη, που δεν αποκλείουν εκλογικό αιφνιδιασμό το Νοέμβριο.

Όχι με τα νέα μέτρα

Ο κ. Σαμαράς στην κρίσιμη συνάντηση του Βερολίνου θα ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος νέων σκληρών μέτρων. Θα τονίσει ότι απαιτούνται μέτρα υπέρ των κοινωνικά ασθενέστερων και θα υπογραμμίσει ότι:
– υπάρχει ανάγκη να μειωθεί η υπερφορολόγηση
– οι αλλαγές που ζητά η τρόικα σε ασφαλιστικό και εργασιακά δεν μπορούν να περάσουν από τη Βουλή
– η κυβέρνηση δεν επιθυμεί νέο δάνειο-μνημόνιο.

Ρήξη και φυγή προς τα εμπρός

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ο Σαμαράς έχει ανάγκη από κινήσεις που σηματοδοτούν τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός, με μέτρα χαλάρωσης της λιτότητας που δείχνουν ότι η χώρα βγαίνει από το τούνελ. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι ο ΕΝΦΙΑ «σκοτώνει» τη ΝΔ και απαιτούνται μέτρα που θα περιορίσουν την υπερφορολόγηση.
Ο πρωθυπουργός θα εξετάσει όλα αυτά τα δεδομένα, ιδίως εάν υπάρχουν 180 βουλευτές για νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας, προκειμένου να αποφασίσει το χρόνο που θα στηθούν κάλπες.  Ένα «όχι» στην τρόικα, ή ακόμη και μια ανοιχτή ρήξη με την κ. Μέρκελ, είναι βέβαιο ότι θα έδινε πόντους στον κ. Σαμαρά σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Μια τέτοια κίνηση του δίνει τη δυνατότητα να προβληθεί ως ο ηγέτης που μπορεί με υπεύθυνο τρόπο να σηκώσει το βάρος των διαπραγματεύσεων, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει όχι σε όλα.

Eπαφ;eς με σημασία

Τα σενάρια για τις εκλογές ενισχύονται και από φανερές και μυστικές επισκέψεις στο εξωτερικό, που έχουν άκρως συμβολικό χαρακτήρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πάπα των Φτωχών στο Βατικανό και αφού προηγουμένως φρόντισε να πάρει τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Επίσης, δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Δραγασάκης και Σταθάκης, συναντήθηκαν στο Βερολίνο με τον πρώην εκτελεστικό σύμβουλο της ΕΚΤ και νυν υφυπουργό Εργασίας της κυβέρνησης Μέρκελ, Γεργκ Άσμουσεν. Η αποστολή τους ήταν να λειάνουν το έδαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην πιθανότητα εκλογών τους επόμενους μήνες.
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει σήμερα σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Έχει προγραμματίσει νέα τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για θέματα θαλάσσιων ζωνών και θα παραστεί στη δεξίωση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και της συζύγου του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.