Ειδησεογραφικό site

Τι είναι ο «Καθρέπτης του Έρωτα» που ενθουσίασε τους αρχαιολόγους στη Βεργίνα

47

Ένα πολύτιμο και σπάνιο εύρημα – πραγματικό κομψοτέχνημα- ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στον τάφο μιας κοπέλας του 4ος π.Χ. αιώνα, στη Βεργίνα. Πρόκειται για τον μοναδικό καθρέφτη που βρέθηκε έως τώρα στις Αιγές και η ομορφιά του εντυπωσιάζει.

O «Καθρέφτης του Έρωτα» όπως ονομάστηκε, είναι το πιο εντυπωσιακό από την πλειάδα των ευρημάτων που έφερε στο φως στη νεκρόπολη των Αιγών η αρχαιολογική σκαπάνη το 2014. Στο καπάκι του χάλκινου καθρέφτη απεικονίζεται ο Έρωτας ως μικρό αγόρι, ο οποίος έρχεται πετώντας να αγκαλιάσει τον θεό του πόθου και του πάθους, τον Διόνυσο. Ο Διόνυσος απεικονίζεται με τη μορφή γεροδεμένου νέου, ο οποίος κάθεται πάνω στα βράχια όπου είναι στρωμένη η δορά του πάνθηρα.

Ο καθρέπτης βρέθηκε μέσα στον ασύλητο τάφο μιας νεαρής κοπέλας, στον οποίο οι γονείς της είχαν τοποθετήσει εκτός των άλλων πολύτιμα χρυσά στολίδια, σκουλαρίκια και χάντρες,για να συνοδέψουν με πολυτέλεια την κόρη τους στο ταξίδι χωρίς γυρισμό.

Την παρουσίαση των ευρημάτων έκανε την Πέμπτη η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και υπεύθυνη της ανασκαφής, Αγγελική Κοτταρίδη, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 28ης Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.