Ειδησεογραφικό site

Την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας ζητά εκ νέου ο Κουμουτσάκος

33

Την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ζητά εκ νέου ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, επικαλούμενος σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Ένα μήνα μετά, ο κ. Κουμουτσάκος επανέρχεται στο αίτημά του της 14ης Μαΐου, καθώς δεν έχει λάβει καμία απάντηση από τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Γιώργο Βαρεμένο. Μάλιστα, σημειώνει ότι, έκτοτε, έχουν προκύψει νέες σοβαρές εξελίξεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, γι’ αυτό και ζητά να υπάρξει σχετική ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Κοτζιά.

Δείτε τις δύο επιστολές του κ. Κουμουτσάκου με τις υπογραφές των βουλευτών της ΝΔ

Προς  τον
Πρόεδρο
Δ.Ε. Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
Κ. Γεώργιο Βαρεμένο
Αθήνα, 14 Μαΐου 2015
ΘΕΜΑ: Σύγκληση Δ.Ε. Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Η Δ.Ε. Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων συνεδρίασε με αντικείμενο την πορεία των εξωτερικών ζητημάτων της χώρας την 18η Μαρτίου 2015, οπότε και έγινε γενική ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ν.Κοτζιά.
Έκτοτε, σειρά σοβαρών εξελίξεων στην Κύπρο, καθώς και στην αμέσου ελληνικού ενδιαφέροντος περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, διαμορφώνουν νέα δεδομένα, που καθιστούν απαραίτητη την εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα:
Η εκλογή Ακιντζί στα κατεχόμενα και ο αντίκτυπός τους στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Η αναζωπύρωση της έντασης στην ΠΓΔΜ έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε όλες τις γειτονικές χώρες, και στη διεθνή κοινότητα, όπως προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχων και αναλυτών, που αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Πολλοί είναι εκείνοι που συνδέουν τα επεισόδια με το στόχο της δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας».
Οι εκτιμήσεις αυτές σχετίζονται με δηλώσεις -στις αρχές Απριλίου- του Πρωθυπουργού της Αλβανίας στην Πρίστινα, σύμφωνα με τις οποίες η ενοποίηση των Αλβανών της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου είναι αναπότρεπτη. Το ερώτημα δεν είναι το πότε, αλλά «το πώς θα γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπογραμμίζεται ότι η δήλωση αυτή προκάλεσε την επίσημη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, που χαρακτήρισε τις δηλώσεις ‘προκλητικές’ και ‘απαράδεκτες’.
Πρόσφατα το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας επέδωσε ρηματική διακοίνωση στον Έλληνα πρέσβηκ. Λεωνίδα Ροκανά, με την οποία «απαιτεί την τροποποίηση του προγράμματος ερευνών της χώρας μας στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα (δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή», 09.05.2015).
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ προέβη προσφάτως σε δηλώσεις, αποδίδοντας για ακόμη μια φορά ευθύνες στην Ελλάδα για τη στασιμότητα στην ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του.
Ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών είχε συνάντηση στις 13.05.2015 –στο περιθώριο της Διάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια- με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ.  Σε σχετική ανακοίνωση τύπου του ΥΠΕΞ, αναφέρεται ότι «οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για την προοπτική υιοθέτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Σε όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να προστεθεί ότι ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία, όπου, μεταξύ άλλων, συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου την προώθηση αεροναυτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και την επανεκκίνηση της διαδικασίας των «διερευνητικών επαφών».

Όλα αυτά καθιστούν αναγκαία την υπεύθυνη και ουσιαστική ενημέρωση της Επιτροπής από τον Υπουργό των Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά, προκειμένου η Επιτροπή να επιτελέσει την αποστολή της που είναι η συμβολή της στη διαμόρφωση και ενίσχυση των θέσεων της χώρας σε πλαίσιο μέγιστης δυνατής συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ειδικά στην παρούσα εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία για τη χώρα μας.
Με εκτίμηση,
Κουμουτσάκος Γιώργος
Τασούλας Κωνσταντίνος
Κεφαλογιάννης Ιωάννης
Aναστασιάδης Σάββας
Βούλτεψη Σοφία
Γεωργιάδης Σπυρίδων-Άδωνις
Γκίκας Στέφανος
Κεδίκογλου Συμεών
Κεφαλογιάννη Όλγα
Μεϊμαράκης Ευάγγελος-Βασίλειος
Παναγιωτόπουλος Νικόλαος
Στυλιανίδης Ευρυπίδης
Τσιάρας Κωνσταντίνος

ΘΕΜΑ: Άμεση σύγκληση Δ.Ε. Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
Κύριε Πρόεδρε,
Το σύνολο των βουλευτών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που συμμετέχουμε στην πολλαπλώς κρίσιμη επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, με μια πλήρως τεκμηριωμένη επιστολή, σας ζητήσαμε πριν περίπου ένα μήνα, και συγκεκριμένα την 14η Μαΐου, να συγκαλέσετε εκτάκτως την Επιτροπή προκειμένου να την ενημερώσει επίσημα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς για τις σοβαρές εξελίξεις που σημειώνονται σε όλα σχεδόν τα μέτωπα της Εξωτερικής Πολιτικής της χώρας.
Δυστυχώς ως απάντηση εισπράξαμε την πλήρως αντικοινοβουλευτική και απαξιωτική προς συναδέλφους βουλευτές σιωπή σας. Είχα μάλιστα τη δυνατότητα να σας το επισημάνω και προφορικά με την ευκαιρία πρόσφατης σύντομης συνάντησής μας.
Δε μπορώ να γνωρίζω εάν η συμπεριφορά αυτή οφείλεται σε εσάς προσωπικά ή σε υποτιμητική προς την Βουλή των Ελλήνων ολιγωρία του Υπουργού των Εξωτερικών και μάλιστα για σοβαρά ζητήματα ύψιστης εθνικής σημασίας.
Τις τελευταίες ημέρες, στα γεγονότα που αναφέραμε στην επιστολή της 14ης Μαΐου, ήρθαν να προστεθούν νέες σοβαρές εξελίξεις όπως, οι πρόσφατες εκλογές στη Τουρκία, η συνεχιζόμενη – παρά τη πρόσφατη συνάντηση Τσαβούσογλου – Κοτζιά – παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο καθώς και η ελλιπέστατη συνεργασία των αρμόδιων Τουρκικών αρχών στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος που  πλήττει τα Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ιδιαίτερα δε εν τω μέσω της τουριστικής περιόδου.
Επιπλέον, θα πρέπει να συνυπολογισθεί η αντιπαραγωγική στάση της ηγεσίας των Σκοπίων που πρόσφατα, με ενέργειές της τορπίλισε τις προθέσεις προσέγγισης που επιδίωξε ο Έλληνας Υπουργός των Εξωτερικών.
Κατόπιν των προαναφερομένων, επανερχόμαστε στο αίτημα άμεσης σύγκλησης της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, με την ελπίδα να μην συνεχιστεί η έως τώρα αντικοινοβουλευτική πρακτική της σιωπής.

Γιώργος Σ. Κουμουτσάκος
Τομεάρχης Εξωτερικών
Νέας Δημοκρατίας

Τα σχόλια είναι κλειστά.