Ειδησεογραφικό site

Σταυροδρόμι για τον Τσίπρα: Συμφωνία με την Τρόικα ή στάση πληρωμών – Τέλος παιχνιδιού για τον πρωθυπουργό λέει το Bloomberg – Τρεις εβδομάδες ζωή έχουν οι τράπεζες

49

Τα εχέγγυα που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες για να παραμείνουν ζωντανές έχουν αρχίσει να εξαντλούνται, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτή η κρίση μπορεί να αναγκάσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να ανοίξει τα χαρτιά του μετά από μήνες «ακροσφαλούς πολιτικής»  με τους δανειστές της χώρας.

«Ενώ συνεχίζεται η εκροή των καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα της χώρας, οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούν εχέγγυα της ελληνικής κεντρικής τράπεζας για  την άντληση όλο και περισσότερης έκτακτης ρευστότητας κάθε εβδομάδα. Σύμφωνα με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια ορισμένων οικονομολόγων, αυτό το μέσο υποστήριξης θα εξαντληθεί σε τρεις εβδομάδες, εξαναγκάζοντας τις τράπεζες σε πτώχευση», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η στιγμή που τα εχέγγυα θα εξαντληθούν μπορεί να είναι αρκετά κοντά», έγραψαν σε μία έκθεση προς τους πελάτες τους οι αναλυτές της τράπεζας JPMorgan Chase στις 15 Μαΐου, εκτιμώντας ότι οι πιέσεις αναφορικά με τη ρευστότητα της κυβέρνησης καθώς και οι πιέσεις για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και το χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των πολιτικών δεσμεύσεων θα συμπέσουν στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με τον Τσίπρα που μέχρι τις 14 Μαΐου δήλωσε ότι δεν θα συμβιβαστεί σε κανένα από τα βασικά αιτήματα της Κυβέρνησής του. Ενώ οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο εάν θα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει το κούρεμα στα εχέγγυα που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες σε αντάλλαγμα για μετρητά, στο πλαίσιο του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας», σημειώνει το Bloomberg.

Μία τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω εκροή των καταθέσεων και να ωθήσει τον Τσίπρα σε μία συμφωνία, προσθέτει το άρθρο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το συγκεκριμένο σενάριο αρνήθηκαν να σχολιάσουν τόσο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Πλησιάζουμε στο τέλος του παιχνιδιού», δήλωσε ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό το Σάββατο, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει για πολύ.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής περίπου 80 δισεκατομμύρια από το μηχανισμό ρευστότητας (ELA). Ωστόσο το ποσό μπορεί να ανέλθει έως τα 95 δις, σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg.

Δεδομένου ότι ο ELA αυξάνεται με ρυθμό δύο δισεκατομμύρια/εβδομάδα, οι τράπεζες έχουν περιθώριο έως το τέλος Ιουνίου. «Η κατάρρευση θα μπορούσε να προκληθεί είτε από μια διακοπή των διαπραγματεύσεων, είτε από μια αποτυχία πληρωμής δόσης, είτε απλώς από την παράταση του παρόντος αδιεξόδου», τονίζει η ίδια πηγή.

Ένας περιορισμός του ELA στα 88 δις ευρώ σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν τέσσερις εβδομάδες πριν το αδιέξοδο, που θα καταστήσει αναγκαστική την επιβολή ελέγχου κεφαλαίων, με περιορισμό της δυνατότητας ανάληψης από τα ΑΤΜ.

Χωρίς συμφωνία θεωρείται δύσκολη έως απίθανη η πληρωμή του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου – Σύγκλιση σε τεχνικό επίπεδο πριν πάει στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη στη Ρίγα, όπου θα δει και Μέρκελ, θέλει ο Τσίπρας – Διχασμένος παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

Κορυφώνεται η αγωνία για το ελληνικό πρόβλημα, καθώς τα περιθώρια για παράταση των διαπραγματεύσεων είναι σχεδόν ανύπαρκτα πλέον: Εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι το τέλος Μαΐου θεωρείται μάλλον απίθανο και πάντως εξαιρετικά δύσκολη η καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου και άρα οι συζητήσεις γίνονται υπό το βάρος αυτό. Η χώρα έχει «στεγνώσει» από ρευστό, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει άλλους «άσους», όπως ο κρυφός λογαριασμός στην ΤτΕ με τον οποίο πληρώθηκε το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου.

Όπως λέγεται χαρακτηριστικά το δίλημμα είναι πια «συμφωνία ή στάση πληρωμών» και αφορά στη στάση και στη συμπεριφορά και των δύο πλευρών. Το ΔΝΤ  -προς το οποίο πρέπει να καταβληθούν μέσα στον Ιούνιο ποσά 1,5 δισ. ευρώ- γνωρίζει την κατάσταση, ενώ υπενθυμίζεται η επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς την Κριστίν Λαγκάρντ ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και όχι το Ταμείο, εάν τα χρήματα δεν επαρκούν.

Πρώτη επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μην προχωρήσει σε μετωπική ρήξη με τους δανειστές, πιέζοντας για λύση και κάνοντας σημαντικές υποχωρήσεις για το σκοπό αυτό. Επιδιώκει όμως τη διατήρηση κάποιων βασικών κόκκινων γραμμών, όπως η αποφυγή των μειώσεων στις συντάξεις και η προστασία των εργασιακών σχέσεων, καθώς και ένα σχέδιο που να δίνει προοπτική για τη διευθέτηση του προβλήματος χρέους, με συμφωνία και για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Για το λόγο αυτό παραμένει από κάποια στελέχη τουλάχιστον το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος στο τραπέζι, για την περίπτωση που οι δανειστές δεν κάνουν πίσω σε τίποτα.

Υπό αυτό το πρίσμα η εντολή προς τα τεχνικά κλιμάκια είναι να επιτύχουν μία ουσιαστική σύγκλιση εάν όχι μία κατ’ αρχήν συμφωνία μέχρι την Τετάρτη, ώστε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να πάει την Πέμπτη στη Ρίγα της Λετονίας, όπου θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής, με έτοιμο το έδαφος για μία πολιτική λύση. Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, επιδιώκοντας μία οριστική διέξοδο από το τέλμα των διαπραγματεύσεων και την ασφυξία που βιώνει η ελληνική οικονομία.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μετά τη Σύνοδος Κορυφής και με τις νέες πολιτικές οδηγίες να γίνει εντός του μήνα έκτακτο Eurogroup για την επίτευξη συμφωνίας, που θα ξεκλειδώσει τη ρευστότητα από την ΕΚΤ και την ομαλή χρηματοδότηση από τους δανειστές.

Ο κ. Τσίπρας πάει στην τελική προσπάθεια με το δίπτυχο «ρεαλισμός μέσα – ηθική υποχρέωση από τους δανειστές», ώστε να πετύχει τον συμβιβασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα θέσει στους συνομιλητές του -σίγουρα θα δει κατ’ ιδίαν τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ  -την ανάγκη μίας συνολικής συμφωνίας, πέρα από τις βασικές κόκκινες γραμμές. Η συμφωνία αυτή θέλει να στηρίζεται σε τέσσερις άξονες (χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και το 2016, καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων).

Πάντως, η προοπτική μίας συμφωνίας με σημαντικές υποχωρήσεις ακόμη κι αυτές κινούνται στο φορολογικό πεδίο ή σηματοδοτούν την σοβαρή αναστολή των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί αναταράξεις ενός του κυβερνώντος κόμματος.

Η αριστερή πτέρυγα και όχι μόνο προειδοποιούν για διαφοροποιήσεις από έναν τέτοιο συμβιβασμό και ζητούν από την ηγεσία να αλλάξει στρατηγική και να αναζητήσει υπαρκτές εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης. Προτείνουν δε μετωπική σύγκρουση με τους δανειστές στους οποίους καταλογίζουν ότι επιδιώκουν την ταπείνωση της χώρας. Στους διαφωνούντες φέρεται να έχει απαντήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι προτιμά κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά καταστροφή της χώρας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.