Ειδησεογραφικό site

Σόιμπλε: Δώσαμε στην Ελλάδα την ευκαιρία να κάνει μια νέα αρχή – Εγκρίθηκε το Ελληνικό πρόγραμμα με 454 ψήφους «υπέρ»

30

 

«Το πρόβλημα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι πως πίστευε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να υπάρξει πρόγραμμα προσαρμογής» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σήμερα, πριν ψηφιστεί στη γερμανική Βουλή η ελληνική συμφωνία. Ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε: «Επειδή ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να τηρήσει αυτά που υποσχέθηκε, γι’ αυτό σήμερα δεν υπάρχει ενότητα μέσα στο κόμμα του».

Τελικά, το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα με ψήφους 454 υπέρ, 113 κατά και 18 αποχές.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως για να έχει μια σταθερή ανάπτυξη η Ελλάδα, το Eurogroup επικροτεί το γεγονός ότι ήταν ορθό να πάρει η Ελλαδα την απόφαση για συμφωνία και μέτρα, «από την πλευρά μας βοηθούμε την Ελλάδα να μπει στο σωστό δρόμο» υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε.

Αναλύοντας φτάσαμε σε ένα πακέτο, ολοκληρώσαμε το μνημόνιο και με βάση αυτό το Eurogroup ετοίμασε ένα πακέτο, τριετές, με 86 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Η α’ δόση, ύψους 26 δισ. ευρώ, είναι μια συμφωνία-γέφυρα που θα επιτρέψει στην ελληνική να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Θα πρέπει σύντομα να αποδομηθούν τα capital controls για να αποκατασταθεί σταδιακά η ελληνική οικονομία».

Κάθε σταθεροποιητικό πακέτο, είπε ο κ. Σόιμπλε, θα ελέγχει σταθερά αν έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις της Ελλάδας. «Με βάση την πρόοδο θα επιλέγουμε αν μπορούμε να εγγυηθούμε την εκταμίευση της επόμενης δόσης, πρώτα σε επίπεδο Eurogroup και έπειτα και από τη γερμανική Βουλή» σημείωσε.

Πέρσι είχαμε πει ότι η Ελλάδα θα είχε πλεονάσματα, οι τελευταίοι μήνες ανέτρεψαν αυτές τις προβλέψεις μας, σημείωσε ο Γερμναός υπουργός Οικονομικών, ρίχνοντας και πάλι την ευθύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της στη διαπραγμάτευση.

Όσον αφορά στο χρέος, ο ίδιος διευκρίνισε: «Είναι ένα πολύ υψηλό χρέος και από την πλευρά μας, τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η δυνατότητα να εκπληρωθούν οι στόχοι θα είναι εφικτοί. Αυτό θα το δούμε στο Eurogroup από τον Οκτώβριο, τότε θα φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα όσον αφορά στο χρέος. Αυτό που θα εξετάσουμε είναι το χρονοδιάγραμμα των αποπληρωμών, το οποίο στην παρούσα φάση έχει συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές. Πάντως, κούρεμα δεν πρόκειται να γίνει, δεν είναι εφικτό ούτε πιθανό».

Τέλος, ζητώντας από τους βουλευτές να στηρίξουν την ελληνική συμφωνία είπε πως «θα ήταν απαράδεκτο να μην δώσουμε στην Ελλάδα το περιθώριο μιας νέας αρχής» και χειροκροτήθηκε από τους παρόντες.

Η συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί προκειμένου να εγκρίνει το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο όχι τόσο στο αν το πακέτο θα εγκριθεί όσο στον αριθμό των «ανταρτών» του κόμματος της Μέρκελ.

Η δοκιμαστική ψηφοφορία το βράδυ της Τρίτης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) έδειξε 56 διαρροές από βουλευτές που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «όχι» στην ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος, ενώ άλλοι τέσσερις δήλωσαν «αποχή».

Από την συνεδρίαση απουσίαζαν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, περίπου 20 βουλευτές και η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα. Τον λόγο πήραν η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Κλάους-Πέτερ Βιλς, ο οποίος ασκεί από την αρχή της κρίσης κριτική στην πολιτική ευρω-διάσωσης.

Στην αντίστοιχη δοκιμαστική ψηφοφορία του Ιουλίου, πριν, δηλάδη, τη συνεδρίαση της Bundestag για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, «όχι» είχαν ψηφίσει 47 βουλευτές και «αποχή» τρεις. Την επόμενη μέρα, στην Βουλή, υπέρ του «όχι» τάχθηκαν τελικά 60 βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης, ενώ πέντε απείχαν.

Η Κ.Ο. της CDU/CSU κατέχει 311 από τις 631 έδρες του γερμανικού Κοινοβουλίου.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.