Ειδησεογραφικό site

Συνεχείς οι διαπραγματεύσεις: Τρίτο πακέτο «βλέπει» το Βερολίνο – Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

50

Μακριά παραμένει η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και τα ταμεικά διαθέσιμα στερεύουν. «Αγκάθι» παραμένει το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό ενώ στο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία. Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Ανήμερα του Μ. Σαββάτου πραγματοποιήθηκε μία ακόμη τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς. Και οι δύο πλευρές παραδέχονται πως υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις αλλά ακόμα η συμφωνία μοιάζει να είναι μακριά, αν και στο Μαξίμου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία.

«Σε κλίμα συνεργασίας συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη το Brussels Group και προσδιόρισε την ατζέντα των θεματικών ενοτήτων και το περιεχόμενό τους, που θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Την Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται να υπάρξει και νέα τηλεδιάσκεψη του Brussels Group ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις 24 Απριλίου. Οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά προκειμένου η κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα.

«Αγκάθι» παραμένει το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό όπου οι θεσμοί ζητούν να υπάρξουν βαθιές μεταρρυθμίσεις οι αρμόδιοι υπουργοί με δηλώσεις εμφανίζονται αμετακίνητοι και τονίζουν πως πρόκειται για τις «κόκκινες γραμμές» οι οποίες έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή.

Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα αναμένεται να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, καθώς εκτός από τις πιέσεις των δανειστών υπάρχει σοβαρός κίνδυνος με την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Την ίδια ώρα η ΕΚΤ «μπλοκάρει» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια» και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, καθώς όπως υποστηρίζει υπάρχει κίνδυνος να ενταχθούν στην ρύθμιση και εκείνοι που έχουν χρήματα αλλά δεν πληρώνουν. Για αυτό τον λόγο ζητούν τα κριτήρια να είναι ιδιαιτέρως αυστηρά.

«Το πολύ μεγάλο εύρος των δικαιούχων δανειοληπτών, που πηγαίνει πέρα από την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα, ενδέχεται να δημιουργήσει ηθικό κίνδυνο ο οποίος δύναται να οδηγήσει σε ηθελημένες αθετήσεις υποχρεώσεων, υπονομεύοντας την κουλτούρα πληρωμών και τη μελλοντική πιστωτική επέκταση», επισημαίνει η ΕΚΤ.

Το Βερολίνο μιλά για τρίτο πακέτο

Για τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών, Μάρσελ Φρέιζερ, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg και παράλληλα, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

«Νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Αυτό είναι το επείγον. Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση από τους δανειστές της τα επόμενα τρία χρόνια, πιθανότατα γύρω στα 30 με 40 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μαρσέλ Φρέιζερ.

Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το Πάσχα το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να φέρει φορολογικό νομοσχέδιο με σειρά μέτρων μεταξύ των οποίων, όπως αναφέρει το Βήμα:

Τις αλλαγές στην είσπραξη του ΦΠΑ και την άμεση (online) απόδοσή του, τη διασύνδεση, δηλαδή, των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με το Taxis. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την καθιέρωση ενός αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος διαχωρισμού πληρωμών για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ και για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής άνω των 1.500 ευρώ, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τον ΦΠΑ με στόχο την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Το μέτρο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η χρησιμοποίηση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων» (social network analysis software), μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου για την αποφυγή καταβολής ΦΠΑ. Εκτιμάται πως θα αποφέρει εντός του 2015 από 250 έως 420 εκατ. ευρώ.

Την επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων για μισθούς πέραν του ακατάσχετου ορίου και για το περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων. Από την εφαρμογή των παρεμβάσεων αυτών εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα από 200 έως 235 εκατ. ευρώ εντός του 2015.

Την αύξηση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σε αγορές ειδών μεγάλης αξίας (κοσμήματα, ρολόγια κλπ).

Την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης (ΙΧ, πισίνες, σκάφη), με στόχο να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους 20 εκατ. Ευρώ.

Την επιβολή φόρου στα τυχερά παιχνίδια μέσω Ιντερνετ.

Την επιβολή ποινικών διώξεων για φοροδιαφυγή. Σε περίπτωση φοροδιαφυγής με δόλο, θα ακυρώνονται τα πρόστιμα και οι φορολογικές ποινές και θα ασκούνται ποινικές διώξεις.

Την υποχρεωτική πληρωμή φόρων, προστίμων και τελών προς ΔΕΚΟ μέσω τραπεζών.

Την εφαρμογή μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων και τη διαφυγή ΦΠΑ. Στόχος η είσπραξη 250-400 εκατ. ευρώ μέσα στο 2015.

Τη διασταύρωση των στοιχείων και την εντατικοποίηση των ελέγχων για τις καταθέσεις εξωτερικού, με στόχο την είσπραξη 725-875 εκατ. ευρώ εντός του 2015 και 1 δισ. ευρώ το 2016.

Τη θέσπιση της λοταρίας αποδείξεων για τον περιορισμό της απώλειας ΦΠΑ. Στόχος η είσπραξη επιπλέον 70-600 εκατ. ευρώ για το 2015 και 590 εκατ. ευρώ για το 2016.

Την περαίωση για 64.000 υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια με μείωση από 33% με 55% στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις για όποιον πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο παραιτούμενος από τα ένδικα μέσα. Από αυτό το μέτρο υπολογίζεται πως θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία έως και 200 εκατ. ευρώ για φέτος,

Την καθιέρωση ενιαίου αφορολόγητου ορίου με ταυτόχρονη αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή και κατάργηση των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί από το β’ εξάμηνο του 2015 και προβλέπεται να αποφέρει 300-400 εκατ. ευρώ εντός του 2015.

Την ενίσχυση των φορεισπρακτικών μηχανισμών με στόχο την είσπραξη του τέλος επιτηδεύματος για το 20134, το οποίο έχουν αφήσει αδήλωτο χιλιάδες εταιρείες. Στόχος η είσπραξη 435-450 εκατ. ευρώ για φέτος και το πλαίσιο για τη φορολόγηση του αδήλωτου πλούτου, όπως αυτός προκύπτει από τις διαφορές των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων των ίδιων προσώπων στο εξωτερικό ή τη μεταφορά ποσών σε offshore εταιρείες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.