Ειδησεογραφικό site

Στο Μινσκ θα συνεχισθούν οι συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας

67

Στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας για συνομιλίες με τη Ρωσία επιστρέφει η Ουκρανία, με τον πρόεδρο Ποροσένκο να δηλώνει «συγκρατημένα αισιόδοξος» για συμφωνία που θα προβλέπει εκεχειρία. Πάντως, στο ίδιο το έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας δεν υπήρχαν σημάδια για υποχώρηση των συγκρούσεων.

Παράλληλα, στην Ουαλία συνεχίζεται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, η οποία ξεκαθάρισε πως η Συμμαχία δεν θα στείλει οπλισμό στο Κίεβο, αλλά θα παρέχει 15 εκατ. ευρώ στο Κίεβο για υποστήριξη του ουκρανικού στρατού σε τομείς που δεν αφορούν άμεσα το πεδίο των μαχών.

Το εάν κάθε χώρα μέλος αποφασίσει, ξεχωριστά, να στείλει οπλισμό «είναι εθνική απόφαση και δεν πρόκειται να εμπλακούμε» ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ Aντερς Φογκ Ράσμουσεν. Ο Ποροσένκο είπε την Πέμπτη από την Ουαλία πως είχε συνομιλίες με ορισμένες χώρες για υποστήριξη που θα φτάνει και στην παράδοση οπλισμού -μίλησε και για «οπλισμό υψηλής ακρίβειας».

Την Παρασκευή, η λεγόμενη Ομάδα Επαφής για την ουκρανική κρίση (Ουκρανία, Ρωσία, ΟΑΣΕ) επιστρέφει στο Μινσκ της Λευκορωσίας για συνομιλίες με στόχο την εκεχειρία.

Εάν οι πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε παύση πυρός στην ανατολική Ουκρανία» είπε ο Πέτρο Ποροσένκο. Δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, λέγοντας πως η Ουκρανία πληρώνει κάθε ημέρα «το υψηλότερο τίμημα, χάνοντας στρατιώτες και αμάχους».

Οι όροι που θέτει το Κίεβο, όπως ανέφερε ο Ποροσένκο είναι δύο: «Η απόσυρση των ρώσων στρατιωτών και το κλείσιμο των συνόρων». Η Μόσχα αρνείται ότι έχει στείλει δυνάμεις στην Ουκρανία ή ότι διευκολύνει τη διέλευση μαχητών και οπλισμού προς τους φιλορώσους μέσω της μεθορίου.

Έτοιμοι, αλλά επίσης με επιφυλάξεις, να προχωρήσουν σε εκεχερία δηλώνουν και οι φιλορώσοι ένοπλοι στα ανατολικά. Στις προηγούμενες συνομιλίες, ο όρος που έθεσαν ήταν η απόσυρση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις περιοχές γύρω από τις πόλεις που ελέγχουν οι ένοπλοι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.