Ειδησεογραφικό site

Στο Bερολίνο τη Δευτέρα ο Τσίπρας – Στις επόμενες δέκα ημέρες η λίστα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων στους δανειστές

29

Παράθυρο για συμφωνία και ενδεχομένως εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα άνοιξε ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Η Αθήνα μπορεί να κέρδισε λίγο παραπάνω χρόνο (μια εβδομάδα έως και δέκα ημέρες) ωστόσο πρέπει, πλέον, να τρέξει με μεγάλες ταχύτητες για να παρουσιάσει μια πλήρη λίστα, κοστολογημένη και χωρίς ελλείμματα την οποία και θα εξετάσουν  οι εταίροι.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η λίστα αυτή δεν μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από την τελευταία δέσμη μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ωστόσο, θα είναι πιο αναλυτική και θα έχει αυτό που απαιτούν διακαώς οι εταίροι, δηλαδή… νούμερα.

Στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός με τις πρώτες προτάσεις

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να μεταβεί στο Βερολίνο τη Δευτέρα όπου και αναμένεται να παρουσιάσει τις πρώτες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Η Ανγκελα Μέρκελ, βέβαια, δεν έχει ζητήσει να δει μεταρρυθμίσεις τη Δευτέρα, αφού κάθε φορά που ερωτάται παραπέμπει στο Eurogroup, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να πάρει μαζί του στο Βερολίνο κάποια μέτρα για να δώσει μια πρώτη «γεύση» στην καγκελάριο.

Financial Times: Στις επόμενες μέρες η λίστα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων στους δανειστές

Πηγές των θεσμών υποστηρίζουν στη βρετανική εφημερίδα ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση δράσει με ταχύτητα και αποστείλει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, τότε υπάρχει η δυνατότητα να συνεδριάσει το Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να συμφωνηθούν οι συνθήκες και οι όροι εκταμίευσης των δόσεων του δανείου.

Την ίδια ώρα, όμως, πηγές από τα τεχνικά κλιμάκια υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος. Όπως ανέφερε το Mega Channel, ήδη, υπήρξε συνάντηση μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων δανειστών και Ελλάδας στις Βρυξέλλες, με τους δανειστές να επιμένουν ότι η συζήτηση αφορά την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ολοκλήρωση της εξέτασης συγκεκριμένων τεχνικών λεπτομερειών έως την Παρασκευή 27 Μαρτίου.

Παράλληλα στο άρθρο φιλοξενείται – σαφώς ανώνυμη – δήλωση Έλληνα τραπεζίτη, ο οποίος υποστηρίζει πως «έχουν χρήματα (σημ.: η ελληνική κυβέρνηση) για την επόμενη εβδομάδα, αλλά τίθεται υπό αμφισβήτηση το εάν θα έχουν χρήματα στο τέλος του μήνα»!

Πάντως ο Έλληνας πρωθυπουργός, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει βραχυχρόνιο πρόβλημα ρευστότητας και ότι η χώρα θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, είτε αυτές αφορούν το εσωτερικό, είτε το εξωτερικό.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τις συναντήσεις

Ιδιαίτερα «γεμάτη» θα είναι η επόμενη εβδομάδα για την Ελλάδα, με δεδομένη και το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα 23 Μαρτίου στο Βερολίνο, προκειμένου να συναντηθεί με την Άγκελα Μέρκελ.

Την Τετάρτη, πιθανότατα, θα υπάρξει συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών (Brussels Group) και θα ακολουθήσει, την Πέμπτη, η συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Την Παρασκευή, δε, στις 27 του μηνός, είναι πιθανή η πραγματοποίηση έκτακτου Eurogroup, είτε με φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες είτε με τηλεδιάσκεψη.
Όλα αυτά, φυσικά, θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα στείλει η Αθήνα τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις στους εταίρους της, οι οποίες ακολούθως θα αξιολογηθούν και, αν αποτιμηθούν τεχνικά, ενδέχεται να ανοίξουν εκ νέου τη στρόφιγγα των δόσεων για τη χώρα μας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.