Ειδησεογραφικό site

Στη «σκιά» της ελληνικής κρίσης χρέους η Σύνοδος των G7

30

Οι ηγέτες των επτά βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών συναντώνται την Κυριακή στη Βαυαρία, στην κοινότητα Κρουν για τη σύνοδο που επισκιάζεται από την ελληνική κρίση, αλλά και τη συνεχιζόμενη βία στην Ουκρανία.

Η Ανγκελα Μέρκελ, ως οικοδέσποινα της G7, ελπίζει να εξασφαλίσει τις δεσμεύσεις των καλεσμένων της για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενόψει της μεγάλης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, το Δεκέμβριο στο Παρίσι. Η γερμανική ατζέντα έχει επίσης συζητήσεις για θέματα παγκόσμιας υγείας, από τον Εμπολα, έως τα αντιβιοτικά και τις τροπικές ασθένειες.

Όμως, το ελληνικό ζήτημα θα τα επισκιάσει όλα αυτά. Αλλωστε, μόλις χθες το βράδυ η Καγκελάριος- που υποδέχεται σήμερα τους ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ- «αναγκάστηκε», όπως σχολιάζει το Reuters να κάνει τηλεδιάσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ. Αυτή ήταν η τέταρτη μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία μέσα σε διάστημα δέκα ημερών, στην προσπάθεια που γίνεται να αρθεί το αδιέξοδο ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της.

Στον Μπαράκ Ομπάμα και στις ΗΠΑ στρέφει ξανά τις ελπίδες της η ελληνική κυβέρνηση, ελπίζοντας σε μια αμερικανική παρέμβαση κατά τη Σύνοδο Κορυφής της G7 στη Βαυαρία, που θα πιέζει για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Μέσα σε λίγες μόλις ημέρες από την επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και την παραίνεση της Μόσχας προς την Αθήνα να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές, η ελληνική κυβέρνηση είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να… ακουμπήσει και πάλι τις προσδοκίες της στους ώμους των Αμερικανών.

Αμέσως μετά την άφιξή του στη Βαυαρία και πριν την έναρξη της Συνόδου, ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο. Και μπορεί επισήμως, στην ατζέντα της G7 να μην βρίσκεται η Ελλάδα, όμως, το σίγουρο είναι πως οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για την χώρα μας, ενώ όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση «το ελληνικό θέμα καταστρέφει την ατζέντα της Μέρκελ στη σύνοδο».

«Στα βουνά της Βαυαρίας έχει πέσει βαριά η σκιά του ΣΥΡΙΖΑ», γράφει η συντηρητική γερμανική εφημερίδα και εξηγεί: «Η καγκελάριος είχε επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στο θέμα της Ελλάδας πριν την έναρξη της συνόδου την προηγούμενη εβδομάδα. Ένα πράγμα δεν γνωρίζει όμως ακόμη, μετά την έντονη διπλωματική προσπάθεια: αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έρθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους και αν το κόμμα του θα τον ακολουθήσει».

Σύμφωνα με τη Welt, «ο εφιάλτης είναι μήπως η Γερμανία θεωρηθεί κύρια υπεύθυνη ακόμη και για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Το μότο θα είναι: Η Γερμανία, η χώρα που ξεκίνησε δύο παγκόσμιους πολέμους στον 20ο αιώνα, που διέπραξε τρομερά εγκλήματα στην Ελλάδα, τώρα πιέζει να βγει η χώρα αυτή από την καρδιά της ΕΕ, τη Νομισματική της Ένωση. Αυτός είναι ο τρόμος της Μέρκελ» αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι στο G7 η καγκελάριος ήθελε να συζητηθούν άλλα θέματα. Σε πολλά πεδία στόχευε να επιτευχθεί μια μικρή, αλλά θετική πρόοδος. Μετά τη δραματική αυτή εβδομάδα όμως, λόγω του ελληνικού ζητήματος, η Μέρκελ είναι ξαφνικά σε απόγνωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, το ΔΝΤ, ακόμη και το ίδιο της το κόμμα, αλλά και ο υπουργός της των Οικονομικών άσκησαν ισχυρή πίεση, αλλά σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η Die Welt εκτιμά ότι το σημαντικότερο πρόβλημα για την καγκελάριο Μέρκελ είναι πως δεν βρίσκεται πλέον στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά στο θέμα της Ελλάδας με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν ποτέ μια σοβαρή επιλογή για την καγκελάριο. Αντίθετα, ο Σόιμπλε, θέλοντας να υπερασπιστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, υποστηρίζει ότι «μια μεγαλύτερη ευελιξία θα έχει πιο σοβαρές συνέπειες από μια χρεοκοπία της Αθήνας».

Η Σύνοδος των ηγετών των επτά οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Ελμάου, στην κοινότητα Κρουν των βαυαρικών Αλπεων, ενώ ο κ. Ομπάμα αμέσως μετά την άφιξή του και πριν την έναρξη της Συνόδου συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One προσγειώθηκε λίγο μετά τις 7:15 (ώρα Ελλάδας) στο Μόναχο, ενώ τον Αμερικανό πρόεδρο υποδέχθηκαν κάτοικοι με παραδοσιακές στολές.

Στη «σκιά» της ελληνικής κρίσης χρέους

Όπως τονίζουν πολλά διεθνή ΜΜΕ, η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη «σκιά» της ελληνικής κρίσης χρέους, ενώ το ελληνικό ζήτημα θα απασχολήσει μεγάλο μέρος των εργασιών με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε νέα  παρέμβαση για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες το βράδυ ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού Mega στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, ο Μπαράκ Ομπάμα ανησυχεί ότι η ελληνική κρίση απειλεί την παγκόσμια οικονομία για αυτό και θα επιμείνει ώστε να επέλθει άμεσα συμφωνία που θα αποτρέψει δυσάρεστες καταστάσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Ομπάμα θα ζητήσει ρεαλισμό από την κυρία Μέρκελ ενώ θα απευθύνει έκκληση σε Ευρώπη και Αθήνα να τερματίσουν τις πολιτικές ακροβασίες και να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφερε ακόμη πως ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο των Οικονομικών των ΗΠΑ αντιμετώπισαν πρόβλημα το τελευταίο διάστημα στις επαφές τους με το ΔΝΤ και τη Γερμανία και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή στις τάξεις της Ουάσινγκτον δεν κυριαρχεί η αισιοδοξία αλλά αντίθετα, οι Αμερικανοί εκτιμούν πως η κατάσταση είναι δύσκολη.

Σημειώνεται ότι χθες το απόγευμα επικράτησε ένταση στο Γκάρμις-Παρτενκίρχεν στη Βαυαρία καθώς χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν για τη Σύνοδο των ηγετών των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν, μεταξύ άλλων, συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας και της διατλαντικής και συμφωνίας εμπορίου. Ακόμη, στα πανό που κράταγαν οι συμμετέχοντες αναγράφονταν τα συνθήματα «πολεμήστε την G7 και επαναστατήστε» και «G7 πήγαινε στο διάολο! Μου αρέσει ο Πούτιν».

Διαδηλώσεις, όμως, πραγματοποιήθηκαν και σήμερα στο Σλος Ελμάου, όπου δεκάδες πολίτες προσπάθησαν να προσεγγίσουν την περιοχή όπου διεξάγονται οι εργασίες της Συνόδου.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.