Ειδησεογραφικό site

Αναζητά συμμάχους το Μαξίμου – Μπαράζ συναντήσεων Τσίπρα με φόντο το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις

71

tsipras-gennimata

Το κρίσιμο είναι να μπορέσει να κλείσει ο φαύλος κύκλος να μην αναγκαστούμε σε μια συμφωνία που σε 6 μήνες θα μας φέρει τα ίδια τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Περιγράφοντας το πλαίσιο της συμφωνίας ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι πρέπει να είναι βιώσιμη για τη χώρα.

Παράλληλα χαρακτήρισε ως μεγάλη δυσκολία το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με πολλούς συνομιλητές επισημαίνοντας τη «μεγάλη αντίφαση», όπως είπε, με το ΔΝΤ που θέλει μείωση χρέους και σκληρά μέτρα, αντίθετα από ό,τι οι ευρωπαίοι εταίροι.

Ο κ. Θεοδωράκης έφτασε στο Μαξίμου λίγο πριν τις 10 το πρωί προκειμένου να ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση ενώ παρών ήταν και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μετά τον πρόεδρο του Ποταμιού την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, την οποία ο πρωθυπουργός συνεχάρη για την εκλογή της τη Δευτέρα, τονίζοντας πως «η δημοκρατική διαδικασία είναι πάντα μια διέξοδος και κινητοποιεί τον κόσμο».

«Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να σηματοδοτήσουν την διαφορετικότητά τους» ανέφερε ο πρωθυπουργός προς την νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως ανέλαβε την προεδρία «την ώρα που διακυβεύονται πολλά για το μέλλον της πατρίδας».

Εξερχόμενη του Μαξίμου, η κυρία Φώφη Γεννηματά επεσήμανε οι κρίσιμες ώρες για την πατρίδα απαιτούν «ειλικρινή διάλογο, συνεννόηση, ένα νέο πατριωτισμό» και όπως είπε το ΠΑΣΟΚ είναι «υπεύθυνο κόμμα και συμβάλλει σε αυτό». «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να φέρει συμφωνία με τους εταίρους» συνέχισε η κυρία Γεννηματα και επεσήμανε πως «η καθυστέρηση κοστίζει, η ρήξη δεν είναι λύση, είναι καταστροφή».

«Η χώρα χρειάζεται συμφωνία που να στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις και όχι σε εισπρακτικά μέτρα» πρόσθεσε η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε εκ νέου «έστω και αυτή την ώρα, συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, για να διαμορφώσουμε το καλύτερο πλαίσιο».

Στις 12 το μεσημέρι την πόρτα του Μαξίμου πέρασε για συνάντηση με τον πρωθυπουργό πέρασε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εξερχόμενη λίγο μετά τη 1, ενημέρωσε πως είχε μια «μακρά συζήτηση με τον πρωθυπουργό, αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη ώρα». Είναι ανάγκη η μάχη να δοθεί με εθνική συνεννόηση και συσπείρωση, δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη και επεσήμανε πως «έχουμε υποχρέωση όλοι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, καθώς η εντολή του ελληνικού λαού είναι για διαπραγμάτευση εντός του ευρώ».

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έχουν ζητήσει ουσιαστική ενημέρωση για το θέμα, με τη κ. Γεννηματά να έχει αναφερθεί στη δημιουργία μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ενώ ο κ. Θεοδωράκης στην ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Θεοδωράκης είχε συνομιλίες τη Δεύτερα τόσο με τον κ. Μάρτιν Σουλτς πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Εξάλλου, ο κ. Θεοδωράκης από την Κυριακή -μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των θεσμών- είχε ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ενώ η Φώφη Γεννηματά, αμέσως μετά την ανάδειξή της στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο την Δευτέρα επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών «που πιστεύουν στη δημοκρατία και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», κάτι που δεν αποκλείεται να ζητήσει και από τον κ. Τσίπρα στην σημερινή τους συνάντηση. «Ο τόπος έχει ανάγκη από πατριωτική λύση. Πρέπει να παραμερίσουμε τις κομματικές μας ταυτότητες και να συνεργαστούμε», δήλωσε, μετά τη συνάντηση με τον κ. Παυλόπουλο και πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια πειστική πρόταση από την ελληνική πλευρά που θα αγκαλιάζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Επεσήμανε δε ότι δεν δεχόμαστε τα τελεσίγραφα που μας έρχονται από το εξωτερικό και ότι θέλουμε να παραμερίσουμε τους συντηρητικούς κύκλους που αποκτούν ενισχυμένη φωνή στην Ευρώπη.

Η κ. Γεννηματά εμφανίζεται υπέρ μίας εθνικής συνεννόησης για το θέμα της συμφωνίας, η οποία χθες χαρακτήρισε ότι «η χώρα ζει κρίσιμες στιγμές που κανένας από εμάς δεν θέλει να γίνουν δραματικές». Επεσήμανε δε ότι «αποτελεί ιστορική ευθύνη και εθνική υποχρέωση της κυβέρνησης, αλλά και του Πρωθυπουργού προσωπικά να διασφαλίσουν τη σταθερότητα, την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη». Εδωσε το στίγμα για τη στάση της το επόμενο διάστημα απέναντι σε μία ενδεχόμενη συμφωνία, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει με συνέπεια και σταθερότητα να υποστηρίζει και να υπηρετεί την εθνική στρατηγική που όλοι σήμερα αναγνωρίζουν ότι είναι και η μοναδική που εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας»

Εδωσε έμφαση στην άποψη ότι η διαπραγμάτευση είναι μια εθνική υπόθεση. Και πως ξεπερνά τα όρια ενός κόμματος, ενός πρωθυπουργού ή μιας κυβέρνησης. «Η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική. Είναι η ώρα της αλήθειας, της ευθύνης και της ομοψυχίας» και υπενθύμισε ότι «από το 2012 το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη δημιουργία μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και πιστεύω πως έστω και αυτή την ύστατη ώρα, θα πρέπει να διαμορφωθεί από τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της πατρίδας μας ένα εθνικό πλαίσιο για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους».

Οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη μετά την συνάντηση με Τσίπρα

Η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι ή δεξιά στο Κούγκι ή αριστερά στην ευρωπαϊκή πορεία δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντας και τους δύο δρόμους «δύσκολους».

tsipras-theodorakis

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωράκης οι ευρωπαίοι δεν μπορούν να κινούνται με τελεσίγραφα σημειώνοντας ότι έχουν ανάγκη την Ελλάδα όπως και οι Έλληνες έχουν ανάγκη τη βοήθεια.

«Κάλεσα τον πρωθυπουργό να σκεφτεί τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας που στενεύουν απειλητικά. Να σκεφτεί την ελληνική κοινωνία που υποφέρει μέσω της συνεχούς αναβολής συμφωνίας, όχι μόνο τα δικά της παιδιά» συμπλήρωσε.

Ο κύριος Θεοδωράκης στάθηκε ιδιαίτερα στο «πακέτο Γιούνκερ», το οποίο όπως είπε έχει υπόψιν του ο πρωθυπουργός «αλλά μάλλον δεν του δίνει την ίδια προτεραιότητα που του δίνω εγώ», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε. Στην επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο κύριος Γιούνκερ υπενθύμισε πως υπάρχουν επιπλέον 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, κάτι στο οποίο και το Ποτάμι πιστεύει πολύ, αλλά όπως είπε στον κύριο Θεοδωράκη «όλα αυτά δεν προβάλλονται στους Έλληνες». «Νιώθουμε ότι η καθυστέρηση μας προδίδει», ήταν η αποστροφή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον επικεφαλής του Ποταμιού.

Με τον πρωθυπουργό συζητήσαμε διάφορα σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί, όμως το Ποτάμι, από την πρώτη στιγμή, είπε ότι ακολουθεί την επιλογή που θα κάνει ο ίδιος και οι 17 βουλευτές θα ψηφίσουμε την συμφωνία που θα φέρει ο Τσίπρας και θα έχει την υπογραφή του, αν μας κρατά στην Ευρώπη. Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς κρίνει την πεντασέλιδη πρόταση των εταίρων, ο κύριος Θεοδωράκης σχολίασε πως «οι προτάσεις που έρχονται έχουν πολλά προβλήματα», όπως είχαν και οι προηγούμενες, που μας έφεραν και πάλι εδώ, αλλά το θέμα είναι «αν μπορείς να τις βελτιώσεις, να έχεις κάτι καλύτερο», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή, όπως επεσήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης, «χάνουμε φίλους στην Ευρώπη και το να χάνεις φίλους είναι χειρότερο από το να κάνεις εχθρούς».

Ο κύριος Θεοδωράκης τέλος δήλωσε πως ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε πως «υπάρχουν ακόμα 2-3 κινήσεις να κάνει και ελπίζει να τις κάνουν αποδεκτές οι Ευρωπαίοι φίλοι μας». Εμείς πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί «η Ελλάδα δεν πρέπει να παίζει το παιχνίδι της καθυστέρησης, υπάρχουν και τα ατυχήματα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.