Ειδησεογραφικό site

Σκοτία: Βουλευτίνα ετών 20 – H Μάιρι Μπλακ, του εθνικιστικού SNP

43

Βουλευτίνα του εθνικιστικού κόμματος SNP στην περιοχή του Ανατολικού Πέισλι και Ρένφρισιρ, με 23.548 ψήφους (ποσοστό 50.9%), έναντι 17.864 του μέχρι τώρα Εργατικού βουλευτή κ. Ντάγκλας Αλεξάντερ, εκλέχτηκε η κ. Μάιρι Μπλακ (Mhairi Black), μόλις 20άχρονη φοιτήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Γκλασκόβης, κατά τις χτεσινές εκλογές που έγιναν στη Βρετανία.

Η κ. Μπλακ, το νεότερο μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων από το 1667, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος δήλωσε: «Υπόσχομαι ν΄ ακουστεί στο Γουεστμίνστερ, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η φωνή αυτής της περιφέρειας και του συνόλου της Σκοτίας… Υπόσχομαι να χρησιμοποιήσω τη φωνή μου όχι μόνο για να βελτιωθεί η τύχη της Σκοτίας, αλλά και για μια προοδευτική πολιτική, που θα ωφελήσει τους Βρετανούς στο σύνολό τους».

Στο βιογραφικό της, η κ. Μπλακ λέει ότι παίζει ποδόσφαιρο και μουσική, ενδιαφέρεται από μικρή για την πολιτική, και κατά το πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας «είχα τη μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψω με αυτόν τον τρόπο σε όλη τη Σκοτία, πηγαίνοντας στις πιο απομονωμένες περιοχές. Εκεί ήταν και το μέρος όπου έγινα μάρτυρας από πρώτο χέρι του επιπέδου της φτώχειας και της αδικίας που κυριαρχούν στην κοινωνία μας. Αυτός είναι ο λόγος που έβαλα υποψηφιότητα στις τις εκλογές με το SNP καθώς πιστεύω ειλικρινά ότι ο μόνος τρόπος για να φέρουμε την εξουσία που υποσχεθήκαμε, και την κοινωνική δικαιοσύνη που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται η Σκοτία, είναι να έχουμε μια ισχυρή ομάδα του SNP στο Κοινοβούλιο του Γουεστμίνστερ, ώστε να διασφαλιστεί πως θα ακουστούν οι φωνές μας».

Ο κ. Αλεξάντερ, μέχρι τώρα ισχυρός παράγοντας του κόμματός του σε παν-βτρετανικό επίπεδο,  αναγνώρισε την ήττα του και χαιρέτισε την «εξαίρετη εκστρατεία» thw  νεαρή αντίπαλός του.

Στις χτεσινές εκλογές το SNP της κ. Νίκολα Στέρτζον κέρδισε τις 58 από τις 59 έδρες της Σκοτίας, παρόλο που στο δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτεμβρίου το 55,3% του πληθυσμού είχε απορρίψει την απόσχιση της περιοχής από το Ενωμένο Βασίλειο.

Υπενθυμίζεται ότι νικητής των εκλογών ήταν το Συντηρητικό Κόμμα του επενεκλεγμένου πρωθυπουργού  κ. Ντέιβιντ Κάμερον. Οι εκλογές γίνονται με πλειοψηφικό σύστημα σε μικρές, μονοεδρικές περιφέρειες

Τα σχόλια είναι κλειστά.