Ειδησεογραφικό site

Σε 6 μέτωπα ξεκινά πόλεμο η κυβέρνηση – Δεύτερη επιχείρηση «κάθαρση» μετά τη Μεταπολίτευση

131

Του Γιάννη Χρηστάκου

Τη δεύτερη επιχείρηση «κάθαρση» της μεταπολιτευτικής ιστορίας της χώρας ετοιμάζει πυρετωδώς η κυβέρνηση με έξι βασικά κεφάλαια που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την διαπλοκή, τα ύποπτα «τρίγωνα», τους πλούσιους που μονίμως φοροδιαφεύγουν και τους εκπροσώπους των παντός είδους καρτέλ. Η στρατηγική αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης προς τους Έλληνες πολίτες να έρθουν στην επιφάνεια όλα αυτά που οι πάντες συζητούν στον τόπο και καταλήγουν στην άποψη ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αγγίξει. Από το σάρωμα κάθε είδους σκοτεινών υποθέσεων συναλλαγής, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το «Καρφί», δεν θα εξαιρεθούν ούτε και όσοι σχετίζονται με θαλασσοδάνεια κομμάτων, ενώ τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας τρανταχτές υποθέσεις και γνωστά ονόματα από ελέγχους που όχι μόνο έχουν ωριμάσει αλλά περιέργως δεν ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με το νόμο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι έρευνες για όλα αυτά βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και τα στοιχεία που αποκαλύπτονται θα προκαλέσουν πάταγο στην πολιτικοοικονομική ζωή του τόπου.

Τα έξι κεφάλαια στα οποία εντάσσεται όλο το κυβερνητικό σχέδιο είναι οι λίστες του μαύρου χρήματος, τα Μέσα Ενημέρωσης, οι Τράπεζες και ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας, οι πλούσιοι Έλληνες, τα τρίγωνα της διαπλοκής και το πολιτικό (κομματικό χρήμα).

ΠΟΛΛΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Το σχέδιο της κυβέρνηση σύμφωνα με τις εντολές του ίδιου του πρωθυπουργού έχει δυσκολίες και πολλές παραμέτρους, αφού δεν πρόκειται για κάποιο …νομοσχέδιο που θα φέρει την κάθαρση ούτε για μια επιχείρηση δικαστικού και αστυνομικού περιεχομένου τύπου «καθαρά χέρια» στα πρότυπα των σκληρών χτυπημάτων κατά της ιταλικής μαφίας. Αποτελεί τη σύνθεση στο έργο τόσο της νομοθετικής όσο και της εκτελεστικής εξουσίας καθώς και τη συνδρομή της Δικαιοσύνης με ισχυρά εφόδια για γρήγορη και αποτελεσματική δράση. Όλα αυτά προετοιμάζονται με πιο έντονους ρυθμούς το τελευταίο διάστημα παρόλο που οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία με τους θεσμούς «ρουφάει» το 80% της παραγωγής του κυβερνητικού έργου, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί. Στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία βρίσκονται σήμερα δεκάδες υποθέσεις, οι οποίες εντάσσονται σε ένα υπόγειο σύστημα εξυπηρέτησης συμφερόντων που εκτείνεται σε κάθε γωνιά του συστήματος και περιλαμβάνει από ατομικές ή επιχειρηματικές κινήσεις μέχρι την ύφανση ενός ολόκληρου ιστού διαπλοκής με προεκτάσεις ακόμα και σε… φιλανθρωπίες.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση στόχευσε από την αρχή στην επιχείρηση της κάθαρσης γνωρίζοντας ότι μπαίνει αμέσως στα βαθιά νερά της διαπραγμάτευση και ο δρόμος δεν θα ήταν εύκολος τουλάχιστον ως προς το αφήγημα της προεκλογικής περιόδου. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ως νέο κόμμα στην εξουσία,αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ως νέος πολιτικός δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να τολμήσουν αυτά που ενδεχομένως και οι ίδιοι οι πολίτες δεν πίστευαν ότι θα πράξει, καθώς κατά ένα περίεργο τρόπο έχει παγιωθεί η άποψη ότι τα σκάνδαλα κουκουλώνονται, οι κατέχοντες δεν πληρώνουν, τα δικαστήρια αθωώνουν και οι μεγαλοοφειλέτες απολαμβάνουν προστασία την ώρα που ιδιώτες μπαίνουν στη φυλακή για λίγες εκατοντάδες ευρώ.

1 Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Ένα από τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης είναι το καθεστώς λειτουργίας και δανειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Ηδη, στο δεύτερο μήνα της η κυβέρνηση διά του αρμοδίου υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, δημοσιοποίησε το ύψος των χρημάτων που έπρεπε να έχουν αποδώσει στο κράτος για την χρήση των συχνοτήτων τους σε εθνική εμβέλεια. Από το 2011 ως σήμερα ζητούνται 24 εκ. ευρώ όπως ορίζει ο νόμος για το 2% των ακαθάριστων εσόδων ετησίως. Το μεγάλο θέμα όμως είναι ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει σύντομα τις άδειες για τηλεοπτικούς σταθμούς που θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις συχνότητες αυτές, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνει και διεθνής διαγωνισμός άρα να συμμετάσχουν και ξένοι όμιλοι ΜΜΕ. Σχετικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση υπόσχεται να φέρει τάχιστα στη Βουλή. Παράμετρος του θέματος με τα ΜΜΕ είναι και η δανειοδότησή τους από τις Τράπεζες, πώς έγιναν, με τι εγγυήσεις και ποιοι υπέγραψαν , όπου βέβαια, και αν, στοιχειοθετηθεί ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις όπως αυτές τηρούνται και για τις άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα τον καιρό της κρίσης.

2 Τράπεζες-ΤτΕ

Η επίθεση στον Γιάννη Στουρνάρα για τη γνωστή υπόθεση με το email και τα στοιχεία της Οικονομίας εκτιμάται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης στρατηγικής απέναντι στο τραπεζικό σύστημα. Η συγκεκριμένη υπόθεση, που εκτυλίχθηκε την περασμένη εβδομάδα με τις «διαρροές» και τις αντιδράσεις, ήταν η αφορμή να βγει προς τα έξω ένα κομμάτι του πλάνου που υπάρχει για «φουλ επίθεση» στις τράπεζες. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα με την παροχή περιορισμένης ρευστότητας από τον έκτακτο μηχανισμό τις καθιστά ευάλωτες και η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας τους. Επί της ουσίας, ο ρόλος της εποπτείας από την τράπεζα της Ελλάδος και κατ’ επέκταση, από τον Ιανουάριο του 2015, και την ΕΚΤ δίνει ένα πεδίο μάχης στην κυβέρνηση που έχει στην κατοχή της και πολλά στοιχεία από την περίοδο των απορροφήσεων, τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο και τα αποτελέσματα από το σπάσιμο των υπό συγχώνευση ιδρυμάτων σε καλό και κακό κομμάτι. Και εδώ υπάρχουν πρόσωπα για τα οποία ερευνάται η νομιμότητα της υπογραφής τους συμπεριλαμβανομένων και υποθέσεων εκχώρησης ποσοστών θυγατρικών εταιριών.

3 Αδήλωτος πλούτος

Η διαρροή για τη μεγάλη φορολογία στους 500 πιο πλούσιους Έλληνες είναι μόνο ο τίτλος από το κεφάλαιο καταπολέμησης του αδήλωτου χρήματος. Στην ουσία, τα ποσά που μπορεί να εισπράξει το κράτος από πλούσιους, (δεν έχει οριστεί ακόμη ποιοι θεωρούνται ως τέτοιοι) δεν θα φέρουν ποσά που να μπορούν να καλύψουν δημοσιονομικές τρύπες, εντάσσεται όμως στην προσπάθεια δίκαιης κατανομής των βαρών.

Ετσι, πέραν της φορολογίας που θα τους βαρύνει στο εξής θα υπάρχει διαρκής διασταύρωση δηλωμένου εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων αφού σήμερα η μεγαλύτερη πρόσβαση σε τραπεζικά δεδομένα το επιτρέπει. Σε υποκατηγορία εντάσσονται και όσοι δεν είναι πλούσιοι αλλά έχουν υψηλά εισοδήματα τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ, αλλά προκύπτουν από την περιουσιακή κατάσταση και τον τρόπο ζωής.

Το οικονομικό επιτελείο διαπίστωσε ότι τα τεκμήρια δεν είναι ιδιαίτερα αποδοτικά ως προς αυτό το σημείο, αφού το ύψος τους είναι μικρό και απλώς όσοι έκρυβαν το μαύρο χρήμα που έπαιρναν ως τώρα, απλώς κάνουν δηλώσεις στο ύψος των τεκμηρίων για να μπορούν να δικαιολογηθούν, π.χ. το σκάφος, και η πισίνα. Όλα αυτά ταυτοποιούνται ονομαστικά και οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν εκεί. «Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν περάσει από το ταμείο χιλιάδες» εξηγεί στέλεχος της κυβέρνησης «και το κυριότερο είναι ότι με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που θα θεσπιστεί δεν θα μπορεί κανείς να ξεφύγει με χρόνιες διαδικασίες δικαστηρίων, παραγραφών, και υποθέσεων που σαπίζουν στα συρτάρια». Η κυβέρνηση προτίθεται να εξαντλήσει την αυστηρότητα του νόμου, όπως για παράδειγμα εάν κάποιος πιαστεί στην τσιμπίδα, να μπλοκάρονται ενημερότητες, κινήσεις λογαριασμών ακόμα και πάγωμα κίνησης των πιστωτικών καρτών! Παράλληλα θα υπάρξει για πρώτη φορά ξεκαθάρισμα όλων των υποθέσεων που έχουν αραχνιάσει, ώστε να διαπιστωθεί σε ποιο ύψος είναι τα ποσά που δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν, όπως για παράδειγμα από εταιρίες που έχουν κλείσει εδώ και 20 χρόνια αλλά και πρόσωπα που δεν βρίσκονται στη ζωή, εφόσον βέβαια εξαντληθούν οι προβλέψεις του νόμου.

4 Διαπλοκή

Στην Ελλάδα τα διαπλεκόμενα συμφέροντα είναι αγαπημένο θέμα συζήτησης από την Βουλή μέχρι τα καφενεία. Πρόσωπα και πράγματα αναφέρονται καθημερινά όπως επίσης και συγκεκριμένες υποθέσεις που τα περιβάλλουν. Ορισμένες από αυτές τις υποθέσεις αφορούν τα τρίγωνα της διαπλοκής που συνδέουν την επιχείρηση, το κράτος και την πολιτική. Κορυφαίοι υπουργοί ερεύνησαν υπόγειες διαδρομές για θέματα που είχαν υπ’ όψιν τους αλλά δεν μπορούσαν ως αντιπολίτευση να στοιχειοθετήσουν. Όμως, από τις διάφορες τροπολογίες που έμπαιναν στη Βουλή, συνήθως σε άσχετα νομοσχέδια, διέκριναν φωτογραφικές διατάξεις και τις ταυτοποίησαν χωρίς δυσκολία. Ωστόσο πέρα από τα συνηθισμένα, η έννοια της διαπλοκής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με εξειδίκευση και αυστηροποίηση και του νομικού πλαισίου στο οποία εμπίπτουν αυτές οι υποθέσεις. Για παράδειγμα, ο υγιής ανταγωνισμός των επιχειρήσεων είναι ένα ζωτικό όργανο της οικονομίας που έχουν μολύνει αρκετά καρκινώματα διαπλοκής στην Ελλάδα, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης. «Τα καρτέλ σε βασικά προϊόντα διατροφής, είναι διαπλοκή. Τα μονοπώλια στην αγορά λόγω εξαφάνισης των αντιπάλων είναι διαπλοκή. Τα αστεία πρόστιμα είναι διαπλοκή. Ο επηρεασμός κομμάτων και πολιτικών παραγόντων προς το συμφέρον οικονομικών στοιχείων είναι διαπλοκή», λέει στο «Καρφί» ο αξιωματούχος προσθέτοντας ότι όλα αυτά θα αλλάξουν και όσοι πλούτισαν και με αυτό το… σπορ θα πληρώσουν και μάλιστα αναδρομικά το μερίδιό τους στην κρίση. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να κόψει τον ομφάλιο λώρο με σειρά άμεσων παρεμβάσεων. Ομφάλιος λώρος ή… Λερναία Ύδρα θα δείξει, καθώς και άλλοι παλαιότερα έχουν υποσχεθεί πολλά.

5 Οι λίστες της ντροπής

Από τη στιγμή που διέρρευσε η λίστα Φαλσιανί, στην Ελλάδα γνωστή ως λίστα Λαγκάρντ, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που κατάφερε το ακατόρθωτο: Να έχει ελέγξει ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα του χεριού υποθέσεις, όταν άλλες χώρες με αστραπιαία ταχύτητα προχώρησαν και εισέπραξαν μεγάλα ποσά. Σήμερα, ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς κ. Νικολούδης, που γνωρίζει από την προηγούμενη θητεία του πολύ καλά το αντικείμενο και τον τρόπο των ερευνών, έχει παράξει σημαντικό έργο και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα χέρια του έχει συλλέξει στοιχεία βόμβα μέσα από τις εντατικές έρευνες που διεξάγονται. Ακόμα, η ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών και η διασύνδεσή τους όπου χρειάζεται για καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα είναι κάτι που επεξεργάζεται η κυβέρνηση αυτές τις μέρες. Πρόθεση είναι πέρα από τις υποθέσεις που υπάρχουν σήμερα, να δημιουργηθεί ένας υπερμηχανισμός, με σύγχρονα μέσα και κατάλληλο προσωπικό για να υπάρχουν αποτελεσματικές έρευνες. Παράλληλα, το μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη σημασία στις επαφές που έχουν γίνει με την ελβετική κυβέρνηση και τις αρχές της χώρας αυτής καθώς έχει ήδη, σιωπηλά, προωθηθεί την καλύτερη συνεργασία για να ξεπεραστούν νομικά προβλήματα, ιδιαίτερα σημαντικά, διότι εμποδίζουν τις έρευνες για τους Έλληνες καταθέτες στη χώρα αυτή. Ηδη, υπάρχουν ορατά αποτελέσματα.

6 Πολιτικό χρήμα

Πρόκειται για ένα από τα πιο κρίσιμα κεφάλαια και στην κυβέρνηση έχουν βάλει στο μικροσκόπιο όλα τα στοιχεία. Το θέμα είναι σύνθετο και πολύπλοκο, αφού περνά μέσα και από συνταγματικές διαδικασίες. Το πολιτικό χρήμα, η χρηματοδότηση κομμάτων και άλλα συναφή θέματα, όπως τα ασυμβίβαστα βουλευτή και υπουργου και άλλες προτάσεις που έχουν κατατεθεί, ήταν αντικείμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης που δεν έγινε ποτέ καθώς χάθηκε η χρονιά που η Βουλή θα ήταν αναθεωρητική. Ωστόσο, σε πολλά σημεία μπορεί να παραχθεί έργο και με την υπάρχουσα νομοθεσία. Σε πρώτη φάση, η κυβέρνηση έχει εστιάσει στα δάνεια των κομμάτων, κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κυβερνητική πηγή επισημαίνει ότι οι έρευνες έχουν προχωρήσει σήμερα ακόμη και σε γενικούς διευθυντές κομμάτων που έχουν υπογράψει τα δάνεια καθώς επίσης και στα στελέχη των αντισυμβαλλόμενων τραπεζών. Η υπόθεση έχει ζουμί και όπως εξηγεί η ίδια πηγή «πώς θα εξυπηρετήσει το δάνειό του ένα κόμμα που αύριο μπορεί να μη βρίσκεται στη Βουλή και άρα να μην παίρνει κρατική χρηματοδότηση, αλλά και αν ακόμα παίρνει, τα ποσά είναι τόσο μικρά που δεν εγγυώνται τα τεράστιο ύψος των δόσεων από τον υπέρογκο δανεισμό. Δεν πρέπει κάποτε σε αυτόν τον τόπο να έρθουν αυτά στην επιφάνεια και στη Δικαιοσύνη; Ποιες εγγυήσεις έχουν δοθεί γι αυτά;» Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και σε αυτό το θέμα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.