Ειδησεογραφικό site

Σε δράση όλα τα… Group – Συνεδρίαση αύριο για το Brussels Group, ενώ την Πέμπτη θα γίνει EuroWorking Group που θα ανοίξει τον δρόμο για το Eurogroup για να πάρει την απόφαση για τη συμφωνία – Η κυβέρνηση, πάντως, αισιοδοξεί

63

Με το βλέμμα στη λήξη των διαπραγματεύσεων πάει στο Brussels Group η ελληνική αποστολή, μετά και το μήνυμα του πρωθυπουργού στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά με σεβασμό στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης. Σύγκλιση διαπιστώνεται και στα καυτά θέματα, όπως ο ΦΠΑ, ενώ το EWG και το Eurogroup -όπως όλα δείχνουν- θα επισφραγίσουν τη συμφωνία εντός της προθεσμίας. Σκληρό μήνυμα για ανάγκη επιστροφής στη λιτότητα από το ΔΝΤ.

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Brussels Group, αφού η συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες αναβλήθηκε.

Παράλληλα στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την Τετάρτη, σύσσωμη η κυβερνητική διαπραγματευτική ομάδα μαζί με στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Brussels Group, με στόχο να λήξει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης μέχρι το τέλος του μήνα, ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση με την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης (Βαρουφάκης, Τσακαλώτος, Δραγασάκης, Σταθάκης) έδωσε το «σήμα» για την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να «κλείσουν» όλες οι εκκρεμότητες, αλλά με σεβασμό στις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.

Οι άξονες της συμφωνίας

Άξονες της συμφωνίας με τους Θεσμούς, όπως ενημέρωσαν κυβερνητικές πηγές, θα είναι αυτές που έχει θέσει ο πρωθυπουργός, δηλαδή ρευστότητα, διαχείριση του χρηματοδοτικού κενού και κατ’ επέκταση του χρέους και επενδύσεις.

Μάλιστα, από το Μαξίμου αναφέρουν ότι υπάρχει σύγκλιση πλέον με τους Θεσμούς και στο ζήτημα του ΦΠΑ, στο οποίο υπήρχαν μεγάλες διαφορές. Οι συζητήσεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση για τρεις συντελεστές, 7%, 14% και 22%, ενώ γίνεται προσπάθεια να μπουν όσο περισσότερα τρόφιμα στον χαμηλό συντελεστή 7%, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά δίκαιης ανακατανομής.

Ως προς το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η διαφορά στις εκτιμήσεις προκύπτει σε ζητήματα λογιστικού υπολογισμού δαπανών.

Νέο Euro Working Group, ανοίγει τον δρόμο στο Eurogroup

Νέο Euro Working Group, αναμένεται την προσεχή Πέμπτη -μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης της ΕΚΤ για την αύξηση του ELA-, κατά το οποίο τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν το ελληνικό ζήτημα. To EWG είναι προπαρασκευαστικό -ουσιαστικά- του επερχόμενου Eurogroup, στο οποίο η ελληνική πλευρά «βλέπει» την υπογραφή της συμφωνίας με τους Θεσμούς.

Σκληρό μήνυμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Μήνυμα ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό φέτος έστειλε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος εκτίμησε ότι ο μόνος δρόμος ήταν είναι και θα είναι αυτός της λιτότητας.

«Το προφανές είναι ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι συχνά υπερβολικά γενναιόδωρο, ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι», ενώ επίσης θα πρέπει «να εξεταστεί ποια διαρθρωτικά μέτρα απαιτούνται για να διασφαλιστεί βιώσιμη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα», είπε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.