Ειδησεογραφικό site

Σαφής διάθεση για συνεργασία βλέπει το Βερολίνο – «Τσάι και συμπάθεια» βλέπει η πλευρά Λαφαζάνη

37

Θετικά αποτιμούν κυβερνητικές πηγές τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ‘Ανγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Επισημαίνουν ότι δρομολογείται άμεσα ένα πολιτικό πλαίσιο συζητήσεων που μέχρι τώρα δεν υπήρχε, ενώ εκτιμούν ότι με την άμεση επικοινωνία, έγιναν πλέον κατανοητές οι θέσεις των δύο πλευρών.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγγελα Μέρκελ διήρκεσε λίγα λεπτά, σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο στη συνέχεια και για περίπου μία ώρα συζήτησαν με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών. Αμέσως μετά άρχισε το δείπνο, το οποίο διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τέθηκαν όλα τα θέματα από ελληνικής πλευράς, όπως και το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων, στα οποία η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη γερμανική θέση.

Οι δύο χώρες μπορεί να διατηρούν τις θέσεις του σε πολλά θέματα, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει σαφής διάθεση να συνεργαστούν για τη δημιουργία κλίματος αλληλοκατανόησης και αποφυγής παρεξηγήσεων, να πέσουν δηλαδή οι τόνοι και να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, δηλαδή για μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις

Οι συνομιλίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ευρωπαϊκά, οικονομικά, πολιτικά και διμερή. Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε θέματα σχετικά με την παροχή ρευστότητας, εμμένοντας στις επίσημες δηλώσεις των δύο ηγετών. Προφανώς, κατά τις ίδιες πηγές, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ υπήρξε μακρά συζήτηση για την συνεργασία σε διμερές επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στην κ .Μέρκελ να επισκεφθεί την Αθήνα, η ημερομηνία της οποίας θα καθοριστεί δια της διπλωματικής οδού.

Η Μέρκελ έδωσε τη σκυτάλη στον Σόιμπλε εκτιμά η Αριστερή Πτέρυγα

Την εκτίμηση ότι με τις χθεσινές τοποθετήσεις της μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα έδωσε τη σκυτάλη στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλέ διατυπώνει η Αριστερή Πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Χρησιμοποιώντας τον ειρωνικό τίτλο «Τσάι, συμπάθεια και προσμονές» το μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Άκης Μπαδογιάννης γράφει στην ιστοσελίδα iskra.gr που απηχεί τις θέσεις της πλευράς Λαφαζάνη: «Η κίνηση της Μέρκελ να παραπέμψει το ζήτημα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας στο eurogroup, στην ουσία μεταφράζεται σε παράδοση της σκυτάλης στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του οποίου οι πολιτικές αντιλήψεις είναι ευρέως γνωστές».

Καλεί την κυβέρνηση να είναι σε «αυξημένη εγρήγορση και ετοιμότητα» και εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι οικονομικές πιέσεις από τους δανειστές.

Η ανάρτηση έχει ως εξής:

Με τα οικονομικά περιθώρια για την Ελλάδα να στενεύουν, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (23/3) η επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε αμέσως μετά την συνάντηση, ο Α. Τσίπρας έθεσε τα προβλήματα στην πραγματική τους βάση, αναζητώντας ανάσες ρευστότητας για την οικονομία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του, έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα του κατοχικού δανείου αλλά και τη δικαστική συνδρομή της γερμανικής κυβέρνησης ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα της Siemens.

Από τη γερμανική πλευρά, η Α. Μέρκελ αντιμετώπισε τη στάση του Αλ. Τσίπρα με παραπλανητικά επιχειρήματα. Πέραν των στρεψοδικιών, η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν έκανε καμία άλλη χειρονομία και αρκέστηκε να παραπέμψει την επίλυση του ζητήματος της ρευστότητας στη συνεδρίαση του eurogroup, όπου θα εξεταστούν οι υπό επεξεργασία προτάσεις για μεταρρυθμίσεις της ελληνικής πλευράς.

Η κίνηση της Μέρκελ να παραπέμψει το ζήτημα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας στο eurogroup, στην ουσία μεταφράζεται σε παράδοση της σκυτάλης στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του οποίου οι πολιτικές αντιλήψεις είναι ευρέως γνωστές. Από αυτή την άποψη, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να επιδείξει μία αυξημένη εγγρήγορση και ετοιμότητα. Η «προσμονή» για μία λύση με τους δανειστές της χώρας είναι βέβαιο ότι θα συνοδευθεί από τις αυξανόμενης έντασης πολιτικές αλλά και οικονομικές πιέσεις των τελευταίων.

ΑΚΗΣ ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

*Ο ‘Ακης Μπαδογιάννης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.