Ειδησεογραφικό site

Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας κάνει Βενεζουέλα της Ευρώπης – Σε ντιμπέιτ δεν πάω με κάποιον που με λέει προδότη και πουλημένο

62

«Θα ήταν παράδοξο ο λαός να βγάλει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ που κάνει ό,τι μπορεί για να μας φέρει σε κόντρα με τους εταίρους μας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1.

«Ο Τσίπρας είνα αυτός που απέκλεισε κάθε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και απηύθηνε πρόταση για συνεργασία σε ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ που είναι δύο κατ εξοχήν αντιευρωπαϊκά κόμματα» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Δεν πιστεύω ποτέ ότι ο Έλληνας πολίτης θα αφήσει ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ με τις περίεργες τριτοκοσμικές ιδεοληψίες να εκλεγεί κυβέρνηση και να κάνει τους Έλληνες πειραματόζωα» συνέχισε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Ant1.

«Θα πρέπει ο βασικός κορμός σε μια κυβέρνηση να είναι ευρωπαϊκός» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι για το λόγο αυτό -κατά την άποψή του- πρέπει να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές της επόμενης Κυριακής η ΝΔ.

Εξηγώντας γιατί δεν δέχθηκε να λάβει μέρος σε τηλεοπτική συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Σαμαράς τόνισε ευθέως: Σε ντιμπέιτ δεν πάω με τον κ. Τσίπρα γιατί με υβριστές δεν κάνω διάλογο. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για «αλαζονεία» και «πολιτικό χουλιγκανισμό» και επισήμανε: «Επί 2,5 χρόνια οι πιο συνήθεις λέξεις είναι προδότης και πουλημένος». Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στη φράση «ιδού η Ρόδος, και το πήδημα σε λίγες μέρες με την ώθηση του ελληνικού λαού» που εκστόμισε ο Αλέξης Τσίπρας από την πόλη της Ρόδου και υπενθύμισε επίσης τη φράση του Κώστα Αρβανίτη, διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού στο Κόκκινο, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «μ…α».

«Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει ούτε πόσο είναι το χρέος της χώρας, ούτε πόσες είναι οι χώρες της ευρωζώνης, ούτε πώς είναι τα ομολόγα και πώς δουλεύουν», συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «Πύργο της Βαβέλ» επισημαίνοντας ότι «ο καθένας δηλώνει τα πάντα και ο άλλος δηλώνει τα αντίθετα».

«Από πού θα βρούμε τα λεφτά; Προχθές κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε να τυπώσουμε 100 δισ.ευρώ» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Γιατί δεν τυπώνουν 500 δισ. να λύσουμε το πρόβλημα του χρέους, να δώσουμε και μερικά δανεικά σε κανέναν και να είμαστε καλύτερα;».

«Όσο κι αν μπερδεύονται μεταξύ τους, ο καθένας λέει πράγματα που είναι μονομερείς ενέργειες» είπε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας το πρόγραμμα «λίστα γάμου για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα».

«Θέλουν να μας κάνουν Βενεζουέλα» τόνισε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Ρισκάρουν τα πάντα, παίζουν την τύχη της Ελλάδας στα ζάρια».

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα των εκλογών ο κ. Σαμαρας είπε ότι «θα συνεργαστώ με τα όσα κόμματα υπάρχουν και πιστεύουν στην Ευρώπη είτε λέγεται Ποτάμι, είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ είτε λέγεται Παπανδρέου. Θα επιδιώξω κυβέρνηση συνεργασίας με ευρύτερες εγγυήσεις γιατί πρέπει να φτιάξουμε μια Ελλάδα με σταθερά θεμέλια που μας χρειάζεται όλους».

Σχολίαζοντας μάλιστα τα όσα πρόσφατα λέει ο Αλέξης Τσίπρας περί αυτοδυναμίας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός είπε ότι η λέξη αυτή άρχισε να ακούγεται από τη στιγμή που και τα δύο αντιευρωπαϊκά κόμματα (ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ) απέρριψαν την πρόταση συνεργασίας. «Αυτό δεν είναι αυτοδυναμία αυτό είναι η πλήρης αδυναμία να βρίσκεις συμμάχους» σχολίασε ο κ. Σαμαράς.

Ερωτηθείς για την προσφυγή των συστημικών τραπεζών στον ELA  ο κ. Σαμαράς ανέφερε: είχα προειδοποιήσει να αφήσουν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την θητεία της αλλά ήρθε η συμμαχία των αντιευρωπαικών κομμάτων και τώρα η κοινωνία αντιδρά, οι αγορές αντιδρούν. Αν τα αφήσουμε έτσι τα πράγματα θα γίνουμε δύο φορές όμηροι των δανειστών και των ξένων. Όμως έχουμε περάσει χειρότερα και τώρα εδώ είμαι και θα το περάσουμε και αυτό το εμπόδιο.

Μιλώντας για την διαπραγμάτευση με τους εταίρους ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σίγουρος ότι «μέχρι τέλος Φεβρουαρίου μπορώ να κλείσω τη συμφωνία με τους δανειστές και να κλείσει εκεί το Μνημόνιο» προειδοποιώντας ότι χωρίς τα χρήματα από τη συμφωνία αυτή «τότε θα πρέπει κανείς να βάλει χέρι στις καταθέσεις των δανειστών και εγώ αυτό δεν θα το επιτρέψω».

Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα ο κ. Σαμαράς την περιέγραψε ως εξής: «Θα διαπραγματευτώ με τους εταίρους θα προχωρήσω την ελάφρυνση του χρέους με χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση της εξόφλησης και αυτό θα είναι μια σταδιακή μείωση του χρέους που θα εξοικονομήσει 2-3 δισ. το χρόνο και θα μας βοηθήσει στο μεγάλο όραμα για φοροελαφρύνσεις».

Επιμένοντας στην κριτική σε υψηλούς τόνους κατά του Αλέξη Τσίπρα διερωτήθηκε: «πότε διαπραγματεύτηκε ο κ. Τσίπρας; Με τον εαυτό του; Το κούρεμα του χρέους ο κ. Τσίπρας την πέτυχε; Τη μείωση των επιτοκίων; »

«Καλός διαπραγματεύτης είναι αυτός που βγάζει τη χώρα από την ανάγκη των δανεικών. Όχι αυτός που το παίζει ψευτοπαλλικαράς. Θυμάστε κάποιον άλλο που απειλούσε με πιστόλι στο τραπέζι και θυμάστε τι έγινε μετά. Και η διαπραγμάτευση γίνεται με μια λέξη μπροστά: Ελλάδα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στις δύο πρώτες αλλαγές σε επίπεδο φόρων που θα προχωρήσει σε περίπτωση νίκης στις εκλογές της άλλης Κυριακής:

– 15% φόρο σε όλα τα επιχειρηματικά κέρδη από 25% που είναι τώρα, Αυτό θα το ξεκινήσουμε από τον προϋπολογισμό που θα ψηφίσουμε το 2015. Θα πέσει αρχικά κατά τέσσερις μονάδες και στη συνέχεια ανά έτος θα υποχωρεί κατά δύο μονάδες. Ενιαίος φόρος παντού σε όλη την Ελλάδα.

– Για τον ΕΝΦΙΑ μπορούμε σταδιακά να ξεκινήσουμε τη μείωση από το 2015 όπως κάναμε και για άλλους φόρους. Θα δώσουμε πρόσθετη μείωση 7% για το 2015 και στα επόμενα δύο χρόνια θα το κατεβάσουμε στο 1% του ΑΕΠ από το 1,43% που βρίσκεται σήμερα αλλά σταδιακά για να μην έχουμε προβλήματα με τα ελλείμματα. Και θα τον αποδώσουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση σε βάθος τετραετίας.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός εγγυήθηκε προσωπικά ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις και τα εισοδήματα, ότι θα αποκαταστασθεί η ισόβια σύνταξη για την πολύτεκνη μάνα, ότι δεν θα πειραχθεί η πρώτη κατοικία και ότι η εξισωτική για τους κτηνοτρόφους θα δοθεί στα επόμενα 24ωρα. Ανακοίνωσε, δε, ότι «παίρνω επάνω μου την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους γιατί έχουν γίνει πολλά λάθη και πρέπει να διορθωθούν».

Ερωτηθείς για την ανεργία την χαρακτήρισε ως «τη σημαντικότερη έγνοια μου» και σημείωσε πως «με το σχέδιο που έχουμε καταθέσει θα δημιουργηθούν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας αλλά θα πρέπει να φύγει το σύννεφο της αβεβαιόητας. Θα δημιουργηθούν πάνω από 770.000 θέσεις εργασίας όπως λένε οργανισμοί που αναλύουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Θέλοντας να υπερτονίσει την εμπειρία του στη διακυβέρνηση και τις διεθνείς επαφές ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «με τις καλύτερες προσωπικές σχέσεις που έχει κανείς με ηγέτες όπως έχω εγώ με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ μπορεί να φέρει επενδύσεις. Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μαζικές προσλήψεις στο Δημόσιο; Αυτή είναι η ελπίδα ή ο εφιάλτης που έρχεται;».

Υποστήριξε ακόμα ότι το κούρεμα του χρέους για το οποίο μιλά ο κ. Τσίπρας στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης είναι «πολιτικό άλλοθι καθώς το βάζει ως προϋπόθεση για όσα υπόσχεται. Όταν όλοι του πουν ότι τι είναι αυτά που μας λέτε, τότε θα πει στον ελληνικό λαό δεν μπορώ να κάνω όσα υποσχέθηκα και θα σας βάλω φόρους, και αυτό είναι απάτη. Όταν λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο τότε λέει στις αγορές μην μας δανείζετε και τότε θα καταφύγει σε εσωτερικό δανεισμό».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε, ακόμα, ότι «υπάρχει ένα λόμπι της δράχμης που θα θελήσουν με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να τα αγοράσουν όλα αυτά για ένα κομμάτι ψωμί».

Τα σχόλια είναι κλειστά.